Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Szeptember 11.: már nem félünk

Kilenc év telt el New York megtámadása óta, főként az első évfordulók idején ehhez a naphoz különös biztonsági kockázatot társított a közhiedelem.

Kíváncsiak voltunk arra, vajon változik-e bármi szombaton a kisebb-nagyobb repülőtereken.

Az emberek többségének már nem jut eszébe szeptember 11-én, hogy ez a nap nagyobb kockázatot jelentene a többinél, s jobb, ha nem száll repülőre. Nem csoda, hiszen kilenc év alatt a támadás nem ismétlődött meg, míg más napokon más országokat is elért a terror. Arra voltunk kíváncsiak, vajon biztonságtechnikai szempontból a repülőterek számára is egy nap-e már a sok közül ez a szombat.

Németh Attila utasbiztonsági ellenőr világítja át az utas csomagját. Fotó: Krizsán Csaba
Németh Attila utasbiztonsági ellenőr világítja át az utas csomagját. Fotó: Krizsán Csaba

A jobbára sportrepülős körökben ismert bőnyi repülőtéren nem írt elő különös biztonsági intézkedéseket a hatóság sem most, sem az elmúlt kilenc évben – reagál Kóbori Béla, a repülőtér vezetője. Érdekes, hogy ugyanezt állítja Hardy Mihály, a Ferihegyet működtető Budapest Airport Zrt. szóvivője is, jóllehet a pesti repülőtér sokszor került ezen a napon a figyelem középpontjába. A szóvivő szerint se most, se korábban nem különbözött ez a nap a többitől, ugyanazok a szigorú biztonsági előírások élnek, mint az év másik 364 napján. Ezen csak az változtatna – tette hozzá –, ha a nemzetközi hírszolgálattól különös információ érkezne a szombattal kapcsolatban, de erről sincs szó.

S végül ugyanezt tapasztalhattuk a péri repülőtéren, ahol a kisebb és közepes gépeket tudják fogadni. Vadász László igazgató szerint a péri repülőtérnek is ugyanúgy van védelmi terve és megfelel a szükséges biztonsági szintnek, mint más reptér, az év összes napján. Detektorral nézik az utast és röntgennel világítják át a csomagokat szükség esetén, bár Pér elsősorban a teherszállításra és az üzleti útra szánt magángépeket fogadja, ezeknél pedig általában csak akkor tartanak különös vizsgálatot, ha a személyzet kéri. A védelmi előírásoknak megfelel a repülőtér, de szeptember 11. egy biztonsági szakember szemében már itt is csak egy nap a többi közül.

Körünk a rendőrséggel zárult, de az ORFK tájékoztatása szerint sem léptettek életbe szigorított biztonsági intézkedéseket.

Olvasóink írták

 • 8. meir 2010. szeptember 13. 00:33
  „Azert azt a Talib fenyegetst,tessek kisse komolyabban venni!!
  ki tudna ma biztositani az Orszagotok lakossagat,hogy az addig befogadott Afganok kozt nincsen egy Talib sem??
  SENKI !!!”
 • 7. obama 2010. szeptember 12. 13:58
  „én nem tudom de szeptember 11 mindig eszembe jut. aazert az nem semmi volt kozel 3000 ezer ember meghalt. en lattam aki az ablakon ugrott ki. jezusom szornyu volt.”
 • 6. Dwatson 2010. szeptember 12. 11:07
  „Győztek a terroristák.Az akciójuk után fél az egész világ,olyan hatalmas költségeket tesz ki az állandó megelőző intézkedések sora,amit korábban álmunkban sem gondoltunk volna,csak a repülőtéri biztonsági intézkedések dollármilliárdokat tesznek ki,az utasoknak pedig kényelmetlenséget okoznak.
  Orbán Viktor most alakított 10 milliárdból terrorellenes(ávós)osztagot,mert a Tálibok már ránk is veszélyt jelentenek,de az is lehet hogy a közeljövőbeni általa meghozandó intézkedések hatásaival szembeni megelőzés céljából van rá szükség.”
 • 5. tradermike 2010. szeptember 11. 23:12
  „Én bevezetném, hogy az utasok is szúrópróbaszerűen megmotozhassák a stewardesseket. És felszállás előtt ne számítson sértésnek megkérdezni tőlük, hogy "van önnél olyan tárgy amivel életet lehet kioltani"?”
 • 4. nüs 2010. szeptember 11. 19:49
  „én meg rettegek :D”
 • 3. Mankapunka 2010. szeptember 11. 16:02
  „Én minden nap félek!!!! Nemc csak 09.11-én.”
 • 2. oaxacaca 2010. szeptember 11. 14:20
  „Azért nekem minden check-in alkalmából eszembe jut,hogy lesz-e tovább. 2001 előtt ez eszembe sem jutott egyszer sem...”
 • 1. Kimi74 2010. szeptember 11. 13:13
  „Azért csak "jobb félni mint......."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset a 6-os út tolnai elágazójánál

Életét vesztette egy férfi a 6-os út tolnai elágazójánál, miután gépkocsijával felborult a 63-as út… Tovább olvasom