Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Szenvedés és katarzis Szent Jakab útján

Több mint 800 kilométert tett meg gyalog egy győri házaspár, akik arra vállalkoztak, hogy végigjárják a híres Caminót, a Szent Jakab útjának nevezett zarándokutat. A vállalkozás nemcsak a testüket, hanem a lelküket, hitüket is próbára tette, miközben rájöttek, mi az igazán fontos az életben.

Bár vannak épített utak, a Camino nagy része gyalogösvényeken vezet
Shirley MacLaine amerikai színésznő híres könyve, a Camino adta az ötletet Dubánn Dénesnének, hogy teljesítse a Franciaországon és Spanyolországon át vezető, 827 kilométeres zarándokutat. Akik tudtak a tervéről, őrültnek tartották; még férje is, aki végül mégis úgy döntött, az utat együtt kell végigjárniuk.

– Mindketten nyugdíjba mentünk – én néhány hónappal ezelőtt –, s ezzel véget ért egy szakasz az életünkben. Az úttal hálát adtunk Istennek, hogy egészségben, boldogságban, szeretetben teltek az elmúlt évtizedek, s hogy negyvenhat évet tisztességgel végigdolgoztam anélkül, hogy akár egyszer is táppénzre mentem volna – mondta dr. Dubánn Dénes győri állatorvos, aki feleségével a harminchárom napos zarándokúton ünnepelte 37. házassági évfordulóját.

Fizikai szenvedés, lelki megtisztulás

Keksz az ablakban

A zarándokút, melyre a világ minden tájáról érkeznek hívők, Japántól Új-Zélandig, nagyrészt a hegyeken át vezet. Az út mellett puritán zarándokszállások várják az elcsigázott utazókat, ahol közös hálóteremben, emeletes ágyakon alhatnak a vándorok. Szent Jakab útja hivatalos védelem alatt áll, rendben tartott utak és világos jelzésrendszer várja az utazókat, s rendőrök vigyáznak arra, hogy ne foszthassák ki a mindenüket a hátukon cipelő zarándokokat. A helyieknek barátságosak, sokan egy kis tálban kekszet, gyümölcsöt tesznek az ablakba, amivel a fáradt gyaloglók felfrissíthetik magukat, szomjukat pedig az ösvények mellett folyó kristálytiszta források vize enyhíti. A hosszú útnak halottai is vannak, rájuk az út mentén keresztek emlékeztetnek.

A zarándokút végcéljába, az Atlanti-óceántól alig húsz kilométerre fekvő Santiago de Compostelába Szent Jakab apostol sírja vonzza a zarándokokat. A város nevének első tagjában az ő neve bújik meg (Santiago = Szent Jakab), compostela pedig annyit jelent: „a csillag mezeje". Évente ezrek kerekednek fel, hogy lelki megtisztulást nyerjenek az embert próbáló úttól, de sokan a fizikai fájdalmak vagy a lelki megterhelés miatt nem tudják befejezni az utat.

Bár egyesek szerint a zarándokút felett futó Tejút sugároz erőt és energiát a vándoroknak, Dubánn Dénes biztos benne, hogy a hit segítette át őket a nehéz időszakokon – ezekből pedig volt bőven. A hatodik napon jelentkező ínhüvelygyulladás, a vízhólyagok, a bedagadt lábak próbára tették a házaspár kitartását és hitét. Az állatorvos szerint hiába sportoltak mindketten aktívan egész életükben, ezekre a fizikai megpróbáltatásokra nem lehet felkészülni. Ahogy a monotonitásra sem: volt, hogy tizenhét kilométert tettek meg egy nyílegyenes úton egyetlen szó nélkül; az egyhangúságot csak a közös ima törte meg. – Ha bajunk volt, mindig hangosan imádkoztunk, és ez működött. Éreztük, ahogy feltöltődünk, s bár esténként örültünk, hogy ledőlhettünk, egyre kevesebb idő kellett a regenerálódáshoz.

A cél az út maga

Finisterre, ahol a régiek szerint a Föld pereme van
A napi 20–30 kilométeres gyaloglás okozta kimerültség ellenére a világ minden tájáról érkező zarándokok meglepően toleránsak egymással. – Jó emberek – mondta Dubánn Dénesné Vera – hiszen aki felvállalja ezt a zarándoklatot, annak a lelke rendben van. Döbbenetes volt, ahogy megérkezvén Santiago de Compostelába, az egymástól függetlenül gyalogló vándorok szó nélkül összeölelkeztek. Az út egy hónapja alatt hihetetlen, lélekemelő élmények értek minket. Ahogy megálltam egy hegy tetején és lenéztem a virágba borult völgybe, úgy éreztem, mintha lebegnék. Olyan lelki megtisztulást éreztem, amit eddig soha, sehol. Egy kicsit olyan érzés volt, mint amikor az ember megszüli a gyermekét: nem számít semmi, csak az, hogy ott van.

– Soha nem éreztem még ennyire annak az igazságát, hogy „a cél az út maga" – vette át a szót férje. – A puritán körülmények között, ahol csak magunk vagyunk, nagyon egyszerűvé válik az élet. Ahogy haladtunk az úton, lassan letisztult bennünk minden, világossá vált, hogy mi a lényeges és a lényegtelen az életben. Bár hazaértünk, az út a lelkünkben nem ért véget. Más emberként tértünk vissza. Ez a próbatétel megerősítette bennem azokat az értékeket, amely szerint éltem, élem az életemet; azt, hogy tisztességgel, hittel kell végigmenni azon az úton, amelyet kijelöltek számomra. Ahogy Pál apostol mondta: „A jó harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam."
Santiago de Compostela székesegyházában minden délben a püspök tart misét a célba érő vándoroknak

Égi fény mutatta a sírt

A hagyomány szerint az apostol az evangéliumot hirdetve jutott el Hispániába, majd Jeruzsálembe visszatérve az apostolok közül elsőként szenvedett vértanúhalált. Még holtában sem tűrték meg szülőföldjén, nem engedték ott eltemetni, ezért tanítványai a vértanú holttestét Istenre bízva egy kormányos nélküli hajóra tették, amely Hispánia nyugati részén ért partot. Itt temették el Jakabot, sírjának helye azonban hamarosan feledésbe merült. Egy legenda szerint égi fény mutatta meg a sír helyét egy Pelagius nevű remetének. Egy másik történet arról szól, hogy fényes csillag jelezte a keresett sírt. 829 táján már templom és kolostor állt a szent helyen, ma pedig Spanyolország egyik legrégibb katedrálisa magasodik itt, az ezüstkoporsóval és az apostol ereklyéivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régió, tevékenység, alkategória szerinti keresés

Időt takarít meg és könnyebben megtalálhatja az igényeinek megfelelő céget ha keresési… Tovább olvasom