Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Szentpéterváron lesz melegfelvonulás?

Szentpéterváron terveznek felvonulást tartani az orosz melegek június 26-án - jelentette be a szexuális kisebbségek jogainak védelmében fellépő mozgalom hétfőn Moszkvában.

Nyikolaj Alekszejev, a homoszexuálisok Moszkvában évek óta készülő, de eddig még egyszer sem engedélyezett felvonulásának fő szervezője közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy valójában a szentpétervári melegek szervezik a megmozdulást, a moszkvaiak csupán jogi és egyéb támogatást nyújtanak, például kiválasztották már együtt a felvonulás jelképét.

Alekszejev elmondta: a jogszabályoknak megfelelően két héttel a rendezvény tervezett időpontja előtt benyújtják a szükséges papírokat a szentpétervári önkormányzathoz.

Ugyancsak hétfőn Alekszej Kozirjev szentpétervári emberi jogi megbízott lehetségesnek mondta, hogy a városban engedélyezzék a parádét, sőt megjegyezte, hogy Moszkva saját kárára indokolatlanul keményen ellenáll a kérdésben.

Moszkva annyira elutasító, hogy az ország egyetlen liberális kormányzója, a kirovi Nyikita Belih a kérdésre, hogy ő engedélyezne-e ilyen felvonulást, a minap csak annyit mondott, hogy ezt Moszkvának kell eldöntenie.

Alekszejev beszámolt arról, hogy idén is készülnek felvonulást szervezni Moszkvában május 29-én, és számos külföldi aktivista és politikus jelezte már részvételét. Ez lesz az ötödik alkalom, hogy próbálkoznak, de eddig a moszkvai önkormányzat még egyszer sem engedélyezte a megmozdulást. Tavaly az utolsó pillanatban áthelyezték a helyszínt, és egyenként szállingóztak ki, de a rendőrök mindenkit előállítottak, akiről feltételezték, hogy a megmozdulás részvevője.

Számos orosz és külföldi emberi jogi szervezet bírálta már a moszkvai hatóságok eljárását, és az orosz melegek már a strassbourgi emberi jogi bírósághoz fordultak jogaik védelmében. A testület február 20-ig hosszabbította meg a hatóságoknak álláspontjuk indoklására adott határidejét.

Jurij Luzskov moszkvai polgármester azonban legutóbb január végén jelentette ki, hogy Moszkvában eztán sem lesz melegfelvonulás, s a hasonló jelenségek elleni fellépést követelt.

"A társadalmi fogyatékosságok kapcsán már rég nem az emberi jogokról kellene vitatkozni, hanem a törvény minden erejével fel kell lépni ellenük. Nem liberális cukorra, hanem társadalmi korbácsra, vagy hasonlóra van szükség" - mondta egy egyházi rendezvényen.

A "fogyatékosságok" között a kábítószerezést, az nemzetiségek elleni uszítást, az idegengyűlöletet, és "az egyneműek közötti úgynevezett szerelem leplezetlen propagandáját" említette.

Olvasóink írták

 • 4. Captain 2010. február 09. 20:33
  „Ez miért a belföldi cikkek között van? A szerző már nem tud elvonatkoztatni Budapesttől.”
 • 3. Captain 2010. február 09. 20:31
  „Rájuk fér. Ott most hideg van.”
 • 2. Reális 2010. február 09. 14:46
  „A putyin közéjük lövet!”
 • 1. lolita 2010. február 08. 23:08
  „Hat mar ott is kezdödik?Kivancsi leszek engedelyezik-e vagy sem.Hat igy nem lessz csaladalapitas ezek mindig többen lesznek meg a vegen lepipalnak minket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendhagyó vagy új rendet teremtő lesz-e a csütörtöki EU-csúcstalálkozó?

Olyannyira kötetlen, nem hivatalos jellegű találkozóra gyűlnek össze csütörtökön Brüsszelben az… Tovább olvasom