Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Szent Miklós legendája

Vajon ki volt az igazi Mikulás, és miért lett halhatatlan? Most fényt derítünk az őt övező titokra!

Szent Miklós 52 évig volt püspök. Évek alatt a szeretete, a gyerekekkel, emberekkel való törődése miatt annyira megszerették, hogy nem csak püspökük, de még vezetőjüknek is tartottak. Vagyonát a gyerekek és az emberek megsegítésére fordította. Egyszerű emberként élt a nép között, miközben tanított és szeretetet hirdetett.

A kolostor szomszédságában élt egy elszegényedett nemes ember, aki annyira nyomorgott, hogy betévő falatra is alig jutott. Három férjhez menés előtt álló lánya azon vitatkozott egy este, hogy melyikük adja el magát rabszolgának, hogy tudjon segíteni a családon, és hogy testvérei férjhez tudjanak menni.

Ekkor ért a nyitott ablak alá Miklós püspök, aki véletlenül meghallotta az alkut. Visszasietett a templomba, és egy marék aranyat kötött keszkenőbe, majd bedobta az ablakon, így kisegítette a családot szűkös anyagi helyzetükben. A lányok azt hitték, csoda történt.

Egy év múlva ugyanebben az időben még egy keszkenő aranyat dobott be a második lánynak. Kisiettek, mert lépteket hallottak az ablak alól, s akkor látták, hogy egy piros ruhás öregember siet el a sötétben.

Harmadik évben ezen a napon nagyon hideg volt, és a püspök zárva találta az ablakot. Ekkor felmászott a sziklaoldalban épült ház tetejére, és a nyitott tűzhely kéményén dobta be az aranyat. A legkisebb lány éppen ekkor tette harisnyáját a kandallószerű tűzhelybe száradni, és az adomány pont beleesett.

Az ismeretlen jótevőről kezdték azt hinni, hogy a hóborította Taurus hegyről - mivel mindig télen történtek ezek a csodák -, maga a Tél-Apó jön el ezekkel az ajándékokkal. Az idő folyamán mégis kitudódott a titok: a jótevő maga Miklós püspök! A legkisebb lánynak bedobott aranyban ugyanis volt egy olyan darab, amit a helyi aranykereskedő előzőleg adományozott Miklós püspöknek egy szerencsés üzletet követően. Ezt felismerve már mindenki tudta, ki a titokzatos segítő!

Kiderült ez abból is, hogy december 5-én, a névnapja előestéjén a hideg idő beköszöntével a püspök rendszeresen megajándékozta a gyerekeket mindenféle édességgel. Ezért az adakozásaiért a nép elnevezte " Noel Baba" -nak, ami azt jelenti: "Ajándékozó Apa". Ebből a tiszta forrásból áradó szeretettel küldi legendája a mai gyerekekhez utódát, a Mikulást. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

McConaughey a legszexisebb

A People magazin idén is elkészítette a világ legszexisebb embereit felsorakoztató összeállítást. Tovább olvasom