Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 27°C Még több cikk.

Szent István öröksége

Kék Szalag kitüntető címet kapott dr. Bóna László általános püspöki helynök kedden, az augusztus 20. alkalmából rendezett megyei közgyűlésen. A hagyományos ünnepség során még számos kitüntetést adtak át a megye kiválóságainak.
A megyei díszközgyűlésen számos elismerést adtak át a megye kiemelkedő egyéniségeinek.
„ István az idegen népek gyűrűjében, a keleti és nyugati világ határán országot, hazát alapított. Nem években dolgozott, hanem nemzedékekben. Elvégezte, amit rábízott a sors" – hangzott el tegnapelőtt a megye ünnepi közgyűlésén. Firtl Mátyás, a közgyűlés alelnöke megnyitóbeszédében Szent István állam- és egyházszervező zsenijét méltatta, hangsúlyozva az oktatásért, a műveltség elterjedéséért tett törekvéseit is. Firtl ezután így fogalmazott: „A magyarságot az a veszély fenyegeti, hogy elkanyarodunk Szent István nemzeti önérdeket középpontba állító örökségétől."

Az ünnepi közgyűlésen a megye legrangosabb kitüntetését, a Kék Szalag kitüntető címet idén dr. Bóna László általános püspöki helynök kapta.
A kitüntetés indoklásaként elhangzott: dr. Bóna László „hosszú évek alatt nagyon sokat tett új templomok és plébániák építéséért, régi templomok felújításáért és műemlék épületek gondozásáért". Az indoklás szerint emellett segítette a kulturális és zenei rendezvények előkészítését, lebonyolítását, valamint a püspöki és káptalani levéltár gyűjteményében található ismeretek átadásával a helytörténeti kutatók munkáját. Életútja, tevékenysége túlmutat a megye határain.

A köz szolgálatáért

A megye térségfejlesztéséért járó Gróf Széchenyi Ferenc-díjat Lengyel Károly Róbert vezető főtanácsnok vehette át az evangélikus Öregtemplomban, a közoktatásért adományozott Péterfy Sándor-díjat dr. Tenk Antal tanszékvezetőnek, egyetemi tanárnak ítélte a megyei közgyűlés. Lengyel Károlynak oroszlánrésze volt abban, hogy a megyei területfejlesztési tanácsnál pályázott beruházások a gyakorlatban is eredményesen záruljanak le. Aktívan részt vesz a kistérségi fejlesztési társulások munkájában, a régiómarketing és a marketingkommunikáció kialakításában. Tevékenységével nagyban hozzájárult a települési önkormányzatok fejlődéséhez.

Dr. Tenk Antal munkája jelentősen hozzájárult a mosonmagyaróvári egyetem hallgatói létszámának növekedéséhez, a korszerűsített oktatáshoz, több szak oktatásának beindításához, valamint a kreditrendszer bevezetéséhez.

A Dr. Kovács Pál-díjat (közművelődés) Takács Zsoltné Gintli Szilvia zenetanár, közoktatási vezető kapta; a Kormos István-díjat (művészet) Matusz Péter tanár, képzőművész, a Bauer Rudolf-díjat (sport) pedig Laczik László, a Győri Lövész Klub elnöke. A Dr. Batthyány-Strattmann László-díjat (szociális ellátás, gyermekvédelem) dr. Thiesz József, a Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesületének elnöke vehette át, a Dr. Petz Aladár-díjat (egészségügy) dr. Balázs Mihály háziorvos; a Dr. Csizmadia Andor-díjat (közigazgatás) dr. Domján Lajos, a megyei illetékhivatal vezetője veheti át.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

65. A tőke szabad mozgása

Tovább olvasom