Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Szent György-napi kihajtás és biovásár a Hortobágyon

A hagyományos Szent György-napi ünnepségen hajtották ki a telelőikből a jószágokat a Hortobágyon; szombaton ezrek keresték fel a pusztát, hogy a hagyományőrző programokon és a hozzájuk kapcsolódó vásáron részt vehessenek.
A kilenclyukú hídon délután lovas csergetéssel vezették fel a rackanyájat, a bivalyfogatot, a népies ötösfogatot és a szürkemarha-gulyát. A híd lábánál a lovasok többször is körbelovagolták az állatokat, majd a kondásokat, gulyásokat, pásztorokat és csikósokat Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter köszöntötte. A szaktárca vezetője a pusztai- és lovas hagyományokat nemzettudatunk fontos elemének nevezte, kiemelve, hogy nemcsak egy-egy ünnepnapon, hanem a mindennapok részeként kell őriznünk azokat. Mint mondta, "a Hortobágy messze több, mint egy földrajzi táj. Életforma, hagyomány, amely évszázadokra nyúlik vissza, életmód, és a kiváló állatfajták, védendő növényfajok, nemzeti büszkeségeink tárháza."

Üdvözölte, hogy az ország új alkotmányában "helyükre kerültek a dolgok", deklarálva az épített, a szellemi és természeti kincseink védelmét. A magyaroknak magyar módon kell élniük: őriznünk kell ünnepeinket, hagyományainkat, szokásainkat és élelmiszereinket. "A mi népünk akkor maradhat meg, akkor lehet erős és sikeres, ha ezekre az értékekre odafigyelünk" - hívta fel rá a figyelmet. A csikósok, gulyások, juhászok és kondások, a miniszter mellett, Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója és Gaál Gyula István, a Hortobágyi Génmegőrző Kft. ügyvezető igazgatójának számoltak el az állatállománnyal. Emlékeztették őket arra, hogy - mint azt a XIX. században törvénybe foglalták - a jószágokat napkeltétől napnyugtáig a legelőn kell vigyázniuk, bottal-kővel azokat nem bánthatják, a legelőről a tövist és bogáncsot ki kell irtaniuk és a trágyát a legelőn el kell igazgatniuk.

Vigyázni kötelesek a rájuk bízott állatokra, más legelőjére azok nem kóborolhatnak, és a megtalált állatokat gazdájukhoz vissza kell juttatniuk. A kihajtással együtt rendezték Hortobágy község központjában a hagyományos országos biovásárt, ahol hetven kiállító kínálta a mézet, sajtot, túrót, pálinkát, bort és a húsokat. A vásárról nem hiányoztak a kézművesek, kalaposok, bőrművesek, akik nagy hangon kínálták portékájukat a kilátogató családoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyhangúlag kiállt Gyurcsány ártatlansága mellett az MSZP-választmány

Egyhangúlag meghozott állásfoglalásban állt ki Gyurcsány Ferenc mellett az MSZP választmánya… Tovább olvasom