Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Szent Benedek-mise

Emléktábla-avatás és ünnepi hangverseny a győri székesegyház két jelentős zeneszerző-karnagyának tiszteletére.

Az emléktáblát felavatja és megáldja dr. Pápai Lajos megyés püspök. A zeneszerzőről megemlékezik Vavrinecz Veronika zenetörténész, a Richter Archívum vezetője.

Műsor: Richter Antal: Litánia No. 2., Istvánffy: Szent Benedek-mise.
Közreműködnek: Czeiner Rita szoprán, Dobi Kis Veronika alt, Takács Zoltán tenor, Pintér Ferenc basszus, Cziglényi László orgona a győri bazilika Palestrina Kórusa, a Győri Pedagógus Énekkar és a Győri Filharmonikus Zenekar.
Vezényel: Katona Tibor
Istvánffy Benedek 1766-tól 1778-ig a győri székesegyház karnagya. Kórusa két nagy ünnepet élt át: 1771-ben a Szent Jobbot fogadták, 1774-ben pedig Zichy Ferenc püspök aranymiséjét ünnepelték.

Richter Antal - emléktábla-avatás

1832-ben a győri székesegyház megüresedett succentori és orgonistaállására pályázatot írtak ki.
„Akik az állást elfoglalni szándékoznak, gregorián énekben, orgonálásban legyenek járatosak, más hangszerhez is értsenek és megfelelő ajánló levéllel rendelkezzenek."

A 11 jelentkező muzsikus között szerepelt a kiváló hangú Richter Antal is, aki előzőleg tíz évig és öt hónapig Kismartonban herceg Esterházy kórusában mint basszista működött. Gregoriánt énekel, orgonál, hegedül, csellózik, bőgőn játszik, gyakorlott a generálbasszus-játékban, zeneszerző.

A bizottság egyöntetű javaslatára a káptalan őt nevezte ki succentornak. Vele kezdődik a győri székesegyházban a káptalani zenészek új, egyik legértékesebb korszaka a XIX. században.
1846-ban férfikórust alapított.1847-ben a neves székesegyházi karnagy vezetésével létrehozták a férfidalegylet keretében az első zeneiskolát.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkelt a Postabank

A Postabank privatizációjából befolyó bevétel a jövő évi fejlesztések, mindenekelőtt az Európa-terv… Tovább olvasom