Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Szenátus: iraki csapatkivonás 2008. március 31-én

2008. március 31-ét javasolta az amerikai szenátus az Irakból való amerikai csapatkivonás céldátumának. A kongresszus felsőháza 50–48 arányban elutasította egy, az afganisztáni és iraki háború folytatására, valamint hazai terroristaellenes intézkedésekre bő 120 milliárd dollárt előirányzó törvénytervezet azon változatát, amelyben nem szerepelt volna utalás az iraki kivonulásra. Bush elnök jó előre jelezte, megvétóz minden olyan javaslatot, amely csapatkivonási menetrendet írna elő.

Két nap alatt több mint száz halott Irakban

Szolgálaton kívüli síita rendőrök szerda hajnalban lerohanták az Irak északnyugati részén fekvő Tell-Áfár város egyik szunniták lakta negyedét, és megöltek ott többtucatnyi embert, nyilvánvalóan bosszúból azért a kettős robbantásos merényletért, amelyet előző nap egy síiták lakta városrészben követtek el, s amelynek a legfrissebb adatok szerint 75 halálos áldozata volt. A helyi főkórház egyik orvosa elmondta, hogy mindegyik áldozat férfi és fejbe lőtték őket.

Iránról és Koszovóról tárgyalt Putyin Bushsal

Iránról és Koszovóról tárgyalt szerdán telefonon Vlagyimir Putyin orosz államfő George Bush amerikai elnökkel, aki jelezte, hogy kész részletesen megvitatni az amerikai rakétapajzs közép-európai telepítésének kérdését is Moszkvával. A Kreml sajtószolgálatának közlése szerint az amerikai fél kezdeményezésére létrejött telefonbeszélgetés során Putyin Koszovó tekintetében megerősítette Oroszország elvi álláspontját: elutasítanak minden, a felekre kényszerített forgatókönyvet.

Megnyílt Rijádban az arab csúcsértekezlet

Rijádban szerdán megnyílt a két napra tervezett arab csúcsértekezlet, amelynek fő napirendi pontja az Izraelnek öt évvel ezelőtt tett békeajánlat felújítása. A 19. arab csúcson Abdallah szaúdi király elítélte „Irak törvénytelen idegen megszállását” és azokat a térségbe vezényelt idegen haderőket, amelyek szerinte a Közel-Kelet jövőjét akarják meghatározni. Ez az első eset, hogy Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok egyik legfőbb közel-keleti szövetségese törvénytelennek nevezi Irak megszállását.

Cseh igen az USA radarállomására

Igent mondott szerdán a cseh kormány az Egyesült Államok kérésére, hogy a felek kezdjenek hivatalos tárgyalásokat egy amerikai radarállomás csehországi telepítéséről. „A Cseh Köztársaság kormánya jóváhagyta azt a diplomáciai jegyzéket, amely szerint egyetértünk a tárgyalások megkezdésével” – mondta kormányülés után Mirek Topolánek miniszterelnök. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenöt éve fújnak

Jubileumi koncertre készül a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar. Az úttörőzenekarból… Tovább olvasom