Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Szemünk előtt megy tönkre a tápi skanzen

A térségben egyedülálló, eredeti formájában megmaradt zsellérsor pénz híján el fog pusztulni. És ez nem amolyan befektetőcsalogató fenyegetőzés: a tizenegy házból már csak négy áll, közülük kettő az elmúlt öt évben omlott össze. Szerencsére a Hegysor 11., vagyis a tájház – ha felújításra is szorul – legalább még biztonságban van.
Amit nem laknak, amit nem fűtenek, amit nem használnak, az előbb-utóbb az enyészeté lesz, nem kíméletesebb az idő ezekkel a százötven, kétszáz éves parasztházakkal sem. A tápi Hegysorból a nyolcvanas évek során és azt követően sorban költöztek ki a leghűségesebb idős lakók, az utolsó tanú, akit a falu Zsófi néninek hívott, a kilencvenes évek második feléig élt a Hegysor utca 5.-ben, vagyis abban a házban, ami néhány éve egyszerűen összeomlott. Az egyetlen, amit az idő itt felejtett belőle, a most már csupasz domb közepéből kiálló kemence, mintha még őrizné melegét az elköltözötteknek.
A szomszédságában, a Hegysor utca 4.-ben egy fiatal házaspár lakik. Nemrég azért költöztek be az önkormányzat által hasznosításra kínált, romantikus otthonba, hogy egyszersmind a többi házra is odafigyeljenek, persze erejüktől és pénzüktől függően. S létrejött a Hegysor Egyesület, ami a községi alapítvánnyal közösen szervezi a skanzenhez kötődő programokat, közülük közismert a Hegysori Tavasz, amit minden év májusában tartanak az egyik – 1817-ben épült ház – udvarán. Oroszi Emma szerint páratlan élmény volt belakni ezt a gazdái lelkét őrző otthont, jóllehet nem volt könnyű a modernebb elvárások minimumját is megteremteni. Balaskóék maguk építették be a kemencét, a kályhát, a mosogatót, s tették maguk számára élhetővé az otthont. Ezután jön a keményebb dió: a másik három ház, amire a lelkes, és egyébként is a kultúráért dolgozó pár úgyszintén odafigyel, Emma azonnal jelzi férjének – és fordítva –, ha lyukat észlel mondjuk a tájház nádtetején. Arra azonban ők sem képesek, hogy mind a négy házat belakják és tízmillióik sincsenek a rendbetételre.
Azért a tájháznál álljunk meg egy szóra, még ha nem is szükséges felfedeznünk a térség közismert néprajzi kincsét. A négy megmaradt ház: a Hegysor 4., 6., 8. és 11. közül ez az utolsó, vagyis a legszélső épület. Várayné Bíró Ibolya néprajzkutató állhatatos munkájának köszönhetően ez a ház nemcsak megmaradt, de 1981 októberére múzeummá sikerült kialakítani. A poros tápi padlások varázsütésre életre keltek, s a hétköznapi életet megtestesítő tárgyak a tájházba vándoroltak. Oroszi Emma kedvence – mint bevallja – a kihúzható gyermekágy, valamint a tarkedlisütő. Itt egyébként olyan régi minden, hogy kissé groteszk fordulattal élve még a disznóólnak is lelke van. A százötven éves tákolmányról Oroszi Emma elmesélte, valójában a nagy áruházak lakberendezési kínálatának elődjével van dolgunk, mivel a mesterember az igényeknek megfelelően – ma úgy mondanánk – „lapra fektethető” formában nyújtotta át gazdájának az összerakásra váró ólat.
A tájház tehát áll, de egy-egy javítás mindig ráfér. Sajnos azonban egy leomlott épület újraépítése legalább tízmillió forintnál kezdődne valószínűleg, az egész utca helyrehozatala pedig talán százmilliót is igényel. Perger Sándor, Táp új polgármestere elmondta: a község önerő híján csak apró lépéseket tehet és ez cseppet sem megnyugtató a házak állapotát tekintve. A nádtetők már viszonylag újak, a nyolcvanas években cserélték őket. A község nemrég pályázott némi központi támogatásra, s az idei elbírálásnak köszönhetően 1,34 milliót sikerül ráfordítani az 1817-ben épült Hegysor utca 8-ra. Ez azt jelenti, hogy a tavaszi ünnepig elkészülhet a ház külön kis konyhai helyiségében álló kemence, s futja az épület előtti járda padlástéglájára is, aminek mellesleg négyzetmétere 7 ezer forintba kerül. A cél az, hogy közösségi teret sikerüljön kialakítani, így például a pályázatban egy számítógépre is benyújto tta igényét az önkormányzat. Az már valószínűleg az egyesület feladata – személyesen pedig nyilván a Balaskó házaspár „küldetése” lesz –, hogy programokkal tegye elevenné a tápi zsellérsort, ahol egyébként ma is tartanak már kézműves-, néprajzi táborokat. Ám hogy meg is menthetik-e a skanzent, ami most nézve legjobb esetben befektetőké, legrosszabb esetben az enyészeté lesz, sajnos ugyanúgy nem tudjuk, mint ahogy senki sem tudja a Hegysor u. 4.-től fel egészen a minisztériumig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberi letölthető észjátékok!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének letölthető feladvány-sorozata. Tovább olvasom