Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Szemölcsök kényes helyeken

Százezernél is több beteg fordul orvoshoz hazánkban évente a nemi szervi szemölcsök, a condylomák okozta súlyos panaszokkal. Jó

Százezernél is több beteg fordul orvoshoz hazánkban évente a nemi szervi szemölcsök, a condylomák okozta súlyos panaszokkal. Jó hír azonban, hogy mostantól a rendkívüli testi és lelki terhekkel járó betegség kifejlődése is megelőzhető az elsődlegesen a méhnyakrák kialakulása elleni védőoltásként megismert HPV-vakcinával.


 

VISSZATÉRŐ TÜNETEK


A nemi szerveken esetenként fürtszerűen is jelentkező szemölcsök az életet ugyan nem veszélyeztetik, de rendkívüli módon rontják az érintettek életminőségét, komfortérzetét. Sajnos nemcsak elviselésük, hanem ellátásuk is embert próbáló feladat mind a beteg, mind orvosa számára. A baj ugyanis az esetek közel 60%-ában visszatér, illetve gyakran nem is reagál az alkalmazott terápiára. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a bőrgyógyászok, nőgyógyászok, urológusok rendelésein becslések szerint százezernél is több condylomás beteg fordul meg évente, érzékelhetjük a probléma komolyságát.


SZEXUÁLIS ÉRINTKEZÉSSEL TERJED

A condyloma a világszerte leggyakrabban előforduló szexuális érintkezéssel terjedő humán papillómavírus okozta betegség. Tünetei a fertőzést követően általában hónapokkal később alakulnak ki: a nemi szerveken, a gáton, a lágyékban, a végbélnyílás környékén jellegzetes bőrszínű, szemölcsös növedékek jelentkeznek, melyek száma és nagysága igen változó lehet. A fertőzés úgy következik be, hogy a vírus a szexuális együttlét során a nyálkahártyán, bőrön kialakuló apróbb sérüléseken keresztül behatol a hám alapi sejtrétegébe, ahol hosszabb-rövidebb ideig nyugvó állapotban marad, majd szaporodásnak indul. A HPV-fertőzés terjedését a gumi óvszer használata sem védi ki teljes mértékben, bár használata kétségkívül csökkenti annak esélyét.


AZ IMMUNRENDSZER NEM ÉRZÉKELI


A vírus szaporodása a hámszövetben növedék keletkezését váltja ki, ugyanakkor ezt a folyamatot – miután nem jár sejtpusztulással – az immunrendszer nem érzékeli, és immunválasz sem fejlődik ki. A nemi szervi szemölcsöktől tehát csak orvosi segítséggel lehet megszabadulni.


A KEZELÉS NEHÉZKES


A condyloma kezelésére használatos eljárások egy része fájdalmas műszeres beavatkozás (égetés, fagyasztás, lézeres eltávolítás, kimetszés), másik része kellemetlen mellékhatásokkal járó kémiai roncsolás (sejtosztódást gátló szerekkel, ecetsavval). A makacs, kezelésre rosszul reagáló, visszatérő esetekben a helyi immunválaszt serkentő szer lehet hatásos; ez azonban egyelőre igen költséges. További terápiás gondokat okoznak a hüvelyben, húgycsőben, végbélben kialakuló növedékek.


MEGELŐZÉS VÉDŐOLTÁSSAL


A condylomák kialakulásának azonban elejét vehetjük! A december közepe óta hazánkban is kapható HPV-vakcinával ugyanis nemcsak a méhnyakrák, hanem a nemi szervi szemölcsök kifejlődése is megelőzhető. A négykomponensű oltóanyag kimunkálásakor a kutatók azt a célt tűzték maguk elé, hogy hatékonyan megelőzzék a humán papillómavírus által kiváltott leggyakoribb megbetegedéseket. A jelenleg elérhető védőoltás a méhnyakrák 70%-áért felelős 16-os és 18-as HPV-típusok mellett a condylomák több mint 90%-áért felelős 6-os és 11-es típusok ellen is védelmet nyújt. Tehát, akik ezt az oltást megkapják, szinte teljes biztonsággal elkerülhetik a súlyos testi és lelki megpróbáltatásokkal együtt járó nemi szervi szemölcsöket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodálatos buzdítás

Nehéz szavakat találni annak a húsztagú győri szurkolótábornak a dicséretére, amelyik a… Tovább olvasom