Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Szemölcsök és daganatok

Még a herpeszvírusoknál is gyakrabban találkozhatunk a különböző vírusos szemölcsökkel.

Talán még a herpeszvírusok okozta bőrbetegségeknél is gyakrabban találkozhatunk a különböző vírusos szemölcsökkel. Kórokozójuk a Humán Papilloma Vírus (HPV), amely egy kifejezetten hámkedvelő víruscsoport. Különböző biokémiai módszerekkel több mint 70 típusát különböztetik meg, amelyek egymástól nagyon különböző kórképeket okozhatnak. A kialakult tünet nemcsak a vírus típusától függ, hanem a fertőzés helyétől is.

Daganatot okozhatnak

Különleges jelentősége a HPV 11 és 16 altípusoknak van, ugyanis a gége papillomáját (jóindulatú daganat), illetve a nők méhnyakrákját (rosszindulatú) okozhatják. Ezek az úgynevezett nagy kockázatú HPV-vírusok. (A közönséges szemölcsökben ezeket az altípusokat soha nem lehet kimutatni, másrészt a többi nagy kockázatú HPV 31, 33, 35, 39 stb. nem okoz látható szemölcsöt.)

A HPV bizonyos típusai tehát onkogén (azaz daganatkeltő) hatással rendelkeznek. A HPV ugyanis DNS-vírus, ugyanabból az örökletes anyagból áll, mint ami az emberi sejtek működését is szabályozza. A daganatkeltő hatás lényege, hogy a vírus DNS-e (genetikai információt hordozó része) beépül az emberi DNS-be és átkódolja a géneket. A HPV például oly módon, hogy kikapcsolja a sejtben lévő védekezőmechanizmusokat, olyanokat, amelyek saját örökítőanyagának (DNS-ének) az épségéért felelősek. Ezután a fertőzött sejt már nem képes kivédeni a benne lévő vírus vagy egyéb környezeti rákkeltő anyagok további DNS-károsító hatását.

Láncreakciót indít el

Ez olyan láncreakciót indíthat el, amelynek következtében a sejt fokozatosan elveszti a környező sejtekkel való kapcsolattartási képességét, egyre gyakrabban és szabálytalanabbul osztódik, végül ráksejtté alakul. Különböző vizsgálatokkal kimutatták, hogy a nemi szervek daganatainak 90 százalékában a HPV kimutatható!
A férfiak is hordozhatnak természetesen magas rizikójú, de látható szemölcsöt nem okozó HPV-vírust, ennek a ténynek az a jelentősége, hogy egy vírushordozó férfi újra megfertőzheti a betegségéből kigyógyult partnerét. Férfiaknál daganat nem alakul ki, ugyanis a fertőzött sejtréteg 2–3 hónap alatt lelökődik. Ezalatt javasolt az óvszer használata. Természetesen, ha látható szemölcse van, úgy annak kezelése szükséges.

Dr. Györe Márta bőrgyógyász-kozmetológus főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még másfél hét az első adórohamig

Az egyéni vállalkozóknak és az áfakörbe tartozó magánszemélyeknek február 15-éig kell elkészíteniük… Tovább olvasom