Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Szemmel irányítható PC-t fejlesztettek ki

Számítógépek szemmel való vezérlését lehetővé tevő berendezést fejlesztettek ki a prágai cseh műszaki főiskola (CVUT) kutatói.
A műszert, amely megkönnyíti a fogyatékos személyeknek a számítógépek használatát, már sikeresen ki is próbálták a prágai Jedlicka Intézet fogyatékos diákjain - írta csütörtöki kiadásában a Lidové Noviny című prágai napilap.

"A szem mozgását egy kamera figyeli, amelyet például a szemüvegre lehet elhelyezni. A berendezés aztán elintézi, hogy ahová nézünk, oda mozdul a számítógép kurzora is. Az egér gombjának lenyomását egy-egy pislantással lehet helyettesíteni" - magyarázta el a Memrec névre elkeresztelt rendszer lényegét Marcela Fejtová, a CVUT Gerstner Laboratóriumának kutatója. Elmondta, hogy a rendszer kifejlesztésén rajta kívül még testvére, Jan Fejt, illetve a CVUT kibernetikai intézete biológiai laboratóriumának vezetője, Lenka Lhotská dolgozott. Az eredeti
berendezést szabadalmaztatták.

A Memrec rendszer a más hasonló rendszerektől eltérően állítólag rendkívül olcsó. Ha nem számítjuk be a szemüveget, vagy akár csak a szemüvegkeretet, akkor az összes többi dolog ára mintegy 5000 korona, azaz 40 ezer forint. A világban már ismeretes néhány hasonló célt szolgáló berendezés, de ezek mindegyike rendkívül drága. Jaroslav Jerábek, a prágai Motol kórház neurológiai osztálya vezetőjének helyettese szerint a találmányt nagyon széleskörűen az orvosok is fel tudják majd használni. "A berendezés az általunk elvégzett tesztek szerint rendkívül pontosan követi és rögzíti a szem mozgását, amit például az központi idegrendszer megbetegedésének gyógyításakor tudunk igen jól hasznosítani" - jelentette ki Jerábek. Prágai források szerint a Memrec rendszert a szakértők a "Cseh Fej" címre javasolták, amellyel évente a legértékesebb tudományos találmányokat tüntetik ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bulizz Parisban!

Hilton kisasszony hamarosan megnyitja első klubját, Club Páris néven, szilveszter éjszaka! Tovább olvasom