Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Szemerédi Endre kedden veszi át az Abel-díjat

Szemerédi Endre kedden veszi át Oslóban a matematikai Nobel-díjként is számon tartott Abel-díjat.
Szemerédi Endre Széchenyi-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének és az egyesült Államokbeli Rutgers Egyetem professzora ma veszi át Oslóban a matematikai Nobel-díjként is számon tartott Abel-díjat.

Az elismerést V. Harald norvég király adja át délután az Oslói Egyetemen. Ezt megelőzően délben az uralkodó a királyi palotában audiencián fogadja a magyar matematikust. Este a norvég kormány ad díszvacsorát Szemerédi Endre tiszteletére, amelyen megjelenik V. Harald király.

A hatmillió norvég koronával (235 millió forinttal) járó díjat 2001-ben Niels Henrik Abel (1802-1829) norvég matematikus születése 200. évfordulója tiszteletére alapította a norvég kormány.

A matematika alapvető problémáinak megoldásáért, új módszerek és alaptételek kidolgozásáért és új kutatási területek nyitásáért járó elismerést 2003-tól évente ítéli oda egy nemzetközi bizottság, amelynek korábban tagja volt Lovász László Wolf- és Kioto-díjas, Széchenyi-nagydíjas magyar matematikus. 2005-ben az Abel-díj kitüntettje a magyar származású Peter D. Lax, a New York-i Egyetem professzora, az MTA tiszteleti tagja volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron megszülethet az ítélet a Kolompár-perben

Még a nyári ítélkezési szünet előtt, július 15-öt megelőzően megszületik az elsőfokú döntés Kolompár… Tovább olvasom