Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Személyes géntérkép a gyógyításért

A Nobel-díjas James Watson elkészítette a saját teljes géntérképét, ezzel ő az első ember, akinek megvizsgálhatják a kutatók a DNS-szerkezetét. A gyógyításban új távlatokat nyitó eljárás hamarosan akár rutinvizsgálattá is válhat.

A géntérkép, mint a legteljesebb genetikus mintázat, egyre könnyebben elkészíthető, vizsgálható, hamarosan a személyre szabott gyógyítás részévé válhat.

Az élőlények genetikai mintázatában felfedezhető hibás DNS-ek felelősek a betegségek egy részéért, ezen problémákat könnyebben felfedezhetővé teszi majd az új technológia. A 79 éves kutató egy vérmintából készítette el a saját géntérképét, s állítása szerint mihamarabb használni kellene az orvosi diagnosztika eszköztárában ezt az átfogó genetikai vizsgálatot.

A tudós saját genetikai térképének átvizsgálása közben felfedezte azokat a módosulásokat, amelyek saját és családtagjai különböző rákbetegségeiért felelnek.

A kutatónak, két hónapba és 1 millió dollárba került a saját géntérképének a felállítása annak ellenére, hogy az egyik speciális genetikai intézet – a 454 Life Sciences – támogatta a munkáját.

A vizsgálatok rendkívül magas költségét csökkenti majd a tömeges diagnosztikai elterjedés, hiszen most minden vizsgálatot egyedileg kellett elvégezni. A támogatást nyújtó genetikai laboratórium szakértői szerint a vizsgálat költsége hamarosan akár ezer dollár körülire mérséklődhet.

Az a projekt, ami – a nagy tudományos mérföldkövei egyikeként – 2003-ban az emberi géntérkép megalkotásához vezetett 13 év után, mintegy 3 milliárd dollárba került.

Pillanatnyilag még nincs itt az ideje, hogy mindenki megismerhesse a saját genetikai mintázatát, de az emberiségnek mielőbb el kell jutni odáig, hogy mindennapos vizsgálati lehetőséggé váljon a felfedezett módszer.

Forrás: Figyelőnet

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A BKV akarata ellenére vesz új trolikat

Tovább olvasom