Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Szélsőséges muszlimokat utasított ki az országból az NBH

Több olyan, a Közel-Keletről származó külföldi állampolgárt sikerült kiszorítania tavaly a Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NBH), aki a szélsőséges iszlám nézetek terjesztése miatt biztonsági kockázatot jelentett Magyarországnak - állítja évkönyvében az NBH.
A hivatal napokban megjelent évkönyve szerint hazánknak támadástól továbbra sem kell tartania. Az nem zárható ki, hogy itt telepednek meg összekötők, akik logisztikai háttérről gondoskodnak az EU-tagállamokban esetleg merényletre készülődő honfitársaiknak.

Az NBH ezért elsődleges feladatának tekinti a Magyarországra érkező legális és illegális migráció szűrését, elsősorban terrorkockázati szempontból. Tavaly tudomására jutott például, hogy egy Angliából kiutasított arab férfi egymillió forintot fizetett volna egy névházasságért. Más módon ugyanis nem maradhatott volna az EU-ban. A "kerítő" személyét idejében sikerült tisztázni, a frigy is meghiúsult.

Két éve arra figyeltek fel, hogy külföldi diákok mind nagyobb számban jelentkeznek főként vidéki egyetemek fizetős szakaira tanulmányi vízum megszerzésének reményében. Sokan a beutazás után eltűntek, a második félévre nem is iratkoztak be. Van olyan felsőoktatási intézmény, amely azóta felfüggesztette úgynevezett Ázsia-programját.

Újabban a vadászturizmus a népszerű, vadásztatással foglalkozó társaságoknál jelentkeznek külföldi csoportok. A cégek gondoskodnak meghívólevelekről, vízumokról, még programokat is szerveznek – utóbbiakat feleslegesen, a vízumra hajtóknak csak a hatósági pecsét kell.

Az évkönyvből kiderül, hogy az NBH egyetért azzal az európai uniós törekvéssel, hogy egységesíteni kell a kommunikációs adatok tárolását. E szerint akár négy évig is visszakereshetnék egyes mobiltelefonok híváslistáját. Ez a nemzetbiztonságiaknak azért fontos, mert robbanószerkezeteket mobilhívásokkal hoznak működésbe a terroristák. A hivatal annak jogszabályi feltételeit is vizsgálja, hogy szükség esetén a szolgáltató blokkolja a hívásokat, vagyis adott körzetben teljesen elnémítsák a mobiltelefonokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívesen adna/kapna hóvirágot nőnapon?

Tovább olvasom