Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szélsőjobb: miért nyer teret?

Magyarország - Az utóbbi hónapok több eseménye arra utal, hogy teret nyernek a radikális irányzatok. Ide sorolható a Jobbik előretörése, a feloszlatott Magyar Gárda újjáalakulására tett kísérlet és a neonáci szervezetek mozgolódása is.

Juhász Attilát, a Political Capital Institute kutatási igazgatóját ennek magyarázatáról kérdeztük.

˝A radikális és szélsőjobboldal újjászerveződése, megerősödése 2006-ban kezdődött, hátterében sokféle társadalmi és politikai tényező összeadódó hatása áll. A társadalom szintjén látványosan erősödtek az olyan attitűdök, mint a tekintélyelvűség, a rendpártiság, a főleg a cigányokkal szembeni előítéletesség, a demokratikus intézményekkel szembeni bizalmatlanság és a rendszerellenesség, amelyhez nagyban hozzájárult az utóbbi évek gyenge kormányzati teljesítménye is˝ – fogalmazott a szakember. Úgy vélte: a pártpolitikában 2002 után éles megosztottság, olyan paranoid politizálási stílus alakult ki, ami szintén megágyazott a szélsőséges nézeteknek és elfordította a választók egy részét a parlamenti pártoktól.

Juhász Attila, a Political Capital Institute kutatási igazgatója hozzátette, hogy a parlamenti pártok nem szorítják közösen a partvonalra a szélsőségeket úgy, mint Nyugat-Európában, mert a parlamenti jobb- és baloldal még most is egymásra igyekszik tolni a szélsőjobb megerősödéséért viselt felelősséget, a Fidesz szerint ez ugyanis balliberálisok érdeke, utóbbiak szerint viszont a Fidesz politikájának következménye.

˝Az elmúlt években az vált nyilvánvalóvá, hogy a radikális és szélsőjobboldal jelenleg a legerőteljesebben önszerveződő politikai közösség. Ez olyan események mentén indult el három éve, mint az őszi utcai zavargások vagy az olaszliszkai lincselés. A kiöregedett MIÉP-et akkor váltotta fel a lendületesebben és gátlástalanabbul politizáló Jobbik, amely az idei európai parlamenti választás idejére – néhány marginális újnáci szervezet kivételével – integrálni tudta a szélsőjobboldal szinte egészét˝ – fejtette ki Juhász Attila.

A politológus szerint a fiatalok körében – akik között ráadásul a tömeges felsőoktatás következtében sok a sorsával rendkívül elégedetlen diplomás – általában népszerűbbek a radikális nézetek, amit a rájuk jellemző lázadó mentalitás alapoz meg. Magyarországon és általában Kelet-Európában pedig jelenleg csak a szélsőjobboldal tudja ezt kihasználni, mivel a kommunista múlt miatt a radikális baloldalnak, az anarchizmusnak ezekben az országokban egyelőre nincs terepe. Az EP-választás eredménye azt is mutatta, hogy a kistelepüléseken élők körében is kiemelkedően népszerű a Jobbik, de az nem tudható, hogy ez tartósan is így marad-e.

Egyelőre kérdés, meddig képes erősödni ez a politikai irányzat. ˝Az EP-választáson több mint 427 ezren szavaztak a Jobbikra, de biztosan van még tartaléka a pártnak, felmérések szerint például a Fidesz szavazóinak egyharmada szimpatizál vele. Ugyanakkor az ilyen pártok erősödését az szokta megállítani, ha maguk is részévé válnak annak a politikai elitnek, amelynek bírálatával népszerűvé váltak. Annyi biztosnak látszik, hogy a szélsőjobboldallal a következő években tartósan számolni kell, mára kiépült ugyanis a hátországa: vannak gárdái, kulturális egyesületei, motorosklubjai, sajtóorgánumai az országostól a helyi szintig, könyvtára, népfőiskolája, jogvédő szervezete, ezek révén pedig folyamatosan erősödik a társadalmi beágyazottsága˝ – hangsúlyozta Juhász Attila.

Olvasóink írták

 • 5. lótusz 2009. szeptember 10. 19:02
  „most figyelnek minket hidd el ez a cionista magyargyűlölő kormány mindenre képes. bűnünk hogy magyarok vagyunk és szót emelünk a hazaárulók ellen.”
 • 4. kolombela 2009. szeptember 10. 00:11
  „"Szélsőjobb: miért nyer teret?"
  Miért? Teret nyer? Vagy csak egyszerűen arról van szó, hogy a hatalmukat és befolyásukat féltő cionista pénzmogulok és az őket kiszolgáló hazaáruló banda nem tud jobb védekezést kitalálni a nemzeti oldal ellen, mint amit. Magyarországon nem nyer teret a szálső jobb és nem is fog. Egyetlen egy meghatározó párt (fidesz-kdnp, jobbik) nincs a jobb oldalon, amelyik szélsőségesnek nevezhető. Ez csak egy hatalmas hazugság és a tömegeket butaságban tartó érdekszféra állítása.”
 • 3. pamplona 2009. szeptember 09. 21:35
  „Komolytalan ez a szélsőséges cionizmust szolgáló Political Capital. Azokat szélsőségezi akik a jelenlegi szélsőséges állapotok ellen küzdenek, normálissá akarják tenni ezt a gazdaságilag, morálisan lezüllesztett országot! Szivesen venném, ha a PC készítene egy elemzést arról, hogy milyen szerepet játszott a tavalyi siófoki cigány erődemonstráció a város idei idegenforgalmának csökkenésében.”
 • 2. lótusz 2009. szeptember 09. 15:04
  „teljesen igazad van. egy normális ember nem vak. látja mi van ebben az országban. a roossz kormányzás túl enyhe szó. itt rablások, és az ország lenullázásáról van szó. válságra hivatkozva fejik még a népet, de egymás közt milliárdokat raknak el.a cigányság és melegek szavazatában bíznak csak ezért a nagy cécó hogy védik őket. de ez is üres duma. remélem az okosabb cigány felébred és rájön hogy nem adja magát 500 ft os kajautalványért. és rájön hogy a cigánygyilkosság is furcsa volt ugyanis melyik náci dolgozik izraelben?szándékos gyűlöletkeltés hogy aztán a jobbikot lehessen fasisztázni. de rohadtul tévednek. mert aki jobbikos az nem fasiszta hanem a saját országáért küzd amit gyarmatosítani akarnak.a fidesz meg nem áll ki a nép mellett itt hibázik elég nagyot. ha akart volna új választást már felléphetett volna. ha szólni kellene csend van viktor körül.ezért az emberek már csak a jobbikban bíznak. ők még nem hazudtak. mások igen. és hány szdsz mszp-s csaló bukott már le.”
 • 1. Goldmund 2009. szeptember 09. 11:32
  „Enyhe mosoly futott át arcomon, amikor Juhász Attilának, a Political Capital Institute kutatási igazgatójának véleményét olvastam. Neki kéne leginkább értenie, mi miért zajlik ma Magyarországon, de úgy látom baloldali szemüvege erősen torzítja látását.

  Sokkal többről és másról van szó, mint gyenge kormányzati teljesítményről!

  Az ország egyes régióiban a közbiztonság katasztrofális. És lehet rasszistázni, szőnyeg alá söpörni a tényeket, de ez erősen összefügg a cigánylakosság területi elhelyezkedésével. A rendőrségtől nem kap védelmet az egyszerű polgár, ugyanakkor azt tapasztalja, hogy amikor egy cigányt sérelem ér, rögtön akad ember, gépjármű, hogy járőrözzenek. Tapasztalja azt is, hogy míg ő rengeteg adót fizet be és gyakran ellenőrzi APEH, Munkaügy, Fogyasztóvédelem, addig mások egész nap a lábukat lógatják, segélyből élnek, sokszor jobban, mint ő. Kit ne irritálna ez?

  Ugyanakkor a fenti hivataloknál bírságolási kényszer van. Nem átlátható szabályok alapján dolgoznak, hanem milliónyi jogszabály betarthatalan, abszurd paragrafusait ellenőrzik, és mint egy pénzbehajtó, úgy keresik a lehetőséget, hogy bírságoljanak. Ezt tényleg a kormány felelőssége, de nem egy mondatban kéne elintézni, hogy "gyenge a kormányzat teljesítménye".

  A másik a mindent elöntő korrupció. Jóformán minden hétre jut egy zaftos végkielégítési botrány, van olyan kerületi önkormányzat Bp.-en, ahol a fele képviselőtestület előzetesben ül, a nagy csinnadrattával átadott Megyeri híd építője becsapta alvállalkozóit, a 4-es metró ügye már inkább bohózat, mint építkezés.

  A harmadik, hogy minderre nem történik reagálás. A politika cinikusan hallgat, a költségtérítésük ügyében viszont "nagykoalíciós" összefogással (és némi alkotmánybírósági segítséggel) lehetetlenítették el a népszavazási kezdeményezést.

  Az átlagember számára a tanulság tehát a következő:

  1. Kizárólag parlamenten kívülről jött párttól remélhet változást.
  2. Nem konfliktuskerülő, hanem az érdekcsoportokkal ütközni hajlandó pártra van szükség.
  3. Olyan pártra, amelyikben van annyi profizmus, hogy nem hagyja magát szétzilálni az említett érdekcsoportok által.

  A radikális jobboldali mozgalmak ereje pedig szerintem abban rejlik, hogy nem érdek, hanem lelkesedés tartja őket össze. Érdekből aligha csatlakozott bárki is pl. a gárdához. Nem véletlen, hogy a hatalom hiába próbálja eltaposni őket.
  Ehhez képest érdemes megnézni, hogy a balodali és liberális ifjúsági mozgalmak a beléjük nyomott pénzek ellenére mennyire nem tudják a fiatalokat megszólítani.

  Itt a magyarázat! Nem kell hozzá politikai kutatóintézetet vezetni, csak benne élni a magyar valóságban és józan paraszti ésszel rendelkezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elment Darth Vader magyar hangja: meghalt Kristóf Tibor

Hosszan tartó betegség után elhunyt Kristóf Tibor színművész, szinkronszínész, akit 67 éves korában… Tovább olvasom