Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Szelőczei Miklós

A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium történelemszakos tanára, egy két lábon járó nagylexikon.

Kategória: középiskolai tanár
Név: Szelőczei Miklós
Kazincy Ferenc Gimnázium, Győr

A győri Kazinczy-gimnázium történelemtanáráról nemcsak a diákjainak, hanem a kollégáknak is ugyanaz a véleményük: egy két lábon járó nagylexikon, aki úgy mesél a történelem nagy eseményeiről, mintha a saját élményeit osztaná meg az osztállyal. Nem csoda, hogy a napokban megkapta a pedagógusok egyik legrangosabb szakmai elismerését, a Németh László-díjat.

– Hát, valóban nem nagyon lehet zavarba hozni... – mondja elgondolkodva Szelőczei Miklós, amikor szembesítjük diákjai jellemzésével. – Éppen ezért a középiskolát nekem találták ki! Itt mindenhez érteni kell, mindenhez hozzá kell tudni szólni, az irodalomtól a képzőművészetig. Nem is tudnék olyan kort kiragadni a történelemből, amelyik jobban érdekelne, mint a többi.

Szelőczei tanár úr a kevés régi vágású pedagógus egyike, saját bevallása szerint világéletében a „poroszos oktatás lazított változatát" művelte. „Számonkérés nélkül nem óra az óra!" – hangzik el gyakran a szájából, s tanítványai egybehangzó állítása szerint ez így van jól. És nemcsak a jegyek miatt, hiszen „Szelőhöz" – ahogy tanítványai nevezik – egyszerűen „ciki" készületlenül bemenni.

– A tudáshoz az ellenőrzés is hozzátartozik, s ez nemcsak az iskolában, hanem a felnőtt világban is így van. Mindenkinek, aki tanul, kell a visszajelzés, a megerősítés, s igenis lehet élmény, hogy ezt a tudást előadja. Aki ezt megérti, abban kialakul egy olyan szemlélet, hozzáállás, ami már nem a történelemről, hanem az életben való boldogulásról szól. 
Szelőczei tanár úr szavai nyomán a történelem mint tantárgy teljesen új színben tűnik fel. Rendszerezni, gondolkodni tanít, meglátni az összefüggéseket. Mint mondja, a világban mindennek története van, ami nemcsak érdekes, hanem szórakoztató is. Akár az órái. Ez az elmúlt évtizedekben nem változott – a szigorúság azonban igen.

– Amióta ezt a nagy liberalizációt éljük az iskolákban, nem vagyok olyan szigorú, mint régen, amikor hébe-hóba még buktattam is. Pedig megfogadtam, hogy nem fog magával ragadni ez a szemlélet, de mégis... Ma már inkább arra apellálok, hogy elfogadjanak a diákok, a beláttatás és az önkéntesség a fontos. Ez az anyagbiztonság mellett elsősorban emberi kapcsolatokat jelent.

Azt azért bevallja Szelőczei tanár úr, hogy most, a nyugdíjba vonulása előtt kicsit bizonytalan.
– Egyelőre nem tudom, mit csinálok, ha valóban nyugdíjba megyek. Negyvenöt éve tanítok, de nem érzem fáradtnak magam, még van mondanivalóm. Az egész életemet a katedrán töltöttem; egyszer kiszámoltam: ha összeadom az életemben tanított órák számát, egy év lenne a végeredmény!

Jelölő : Sipőcz Katalin
– A tanár úr óriási előadó; olyan lelkes, olyan szenvedéllyel képes előadni a mondanivalóját, hogy még a világ látszólag legérdektelenebb témájában is fel tudtuk fedezni azt, ami méltóvá tette az eseményt, hogy történelmi magaslatra emelkedjen. Úgy tanít, mintha csak mesélne. A mi osztályunkban nem igazán jegyzeteltünk órán, mégis megjegyeztük, amit igazán kellett. Tudásához, szakértelméhez kétség sem férhet, soha egy percig nem jutott eszembe, hogy kételkednem kellene abban, hogy a tárgyalt csatában nem 2426-an vettek részt, ha egyszer ő azt mondta... Igazából nem tudom pontosan, hogy hány éve tanít a Kazinczyban, de tény, hogy ő a töritanárok között „az agy", egy igazi legenda, és szerencsésnek érzem magam, hogy picit engem is tanított.

Igazgató : Németh Tibor
– Nemcsak mint a Kazinczy igazgatója, hanem mint volt diákja is jól ismerem Szelőczei tanár urat. Ő a klasszikus, régi tanártípus képviselője, utolérhetetlenül nagy tudású, olyan pedagógiai érzékkel, hogy mindenki szívesen tanulja nála a történelmet. Sokszínűen, érdekesen mesél, maximálisan leköti a tanulókat, akik úgy érzik, nem mehetnek be úgy órára, hogy nem tudják az anyagot. A Németh László-díj mellett az is jelent valamit, hogy harminc évig dolgozott megyei szakfelügyelőként és tanácsadóként, s mindenhol elismerték a tudását. Engem is tanított, s nagyrészt az ő hatására mentem pedagógiai pályára. Minden gyerek büszke lehet arra, hogy a tanítványa; kevés ilyen tanulóval fog találkozni élete során.

Kiss István
– A humorát szeretem a legjobban. Emellett hatalmas tudása van és tiszteli a diákokat.

Villányi Ádám
– Jó hangulatúak az órái és nagyon sokrétű tudást ad át; a történelmen kívül más témákat is érint, akár a sportot is.

Orbán Gergely
– Úgy mesél a történelemről, mintha nem is órán lennénk. Érdekes feladatokat ad, segít meglátni az összefüggéseket.


Jelölő: Kocsis Blanka Katalin
Indoklás
Van egy őszülő ÚR, egy tanár a Kazinczy Gimnáziumban (Győrben), akiről mindenki tudja és elismeri, hogy géniusz, két lábon járó teljes ( ! ) Révai-lexikon, ugyanolyan művelt matekból, mint töriből (na jó, az állítás nem helytálló, de csak azért nem, mert egy egész töriszakos évfolyamra leosztva is jutna mindenkinek bőven az ő szaktudásából), és bármiről beszél, azt még a legkevésbé motivált végzős gimnazista is figyelmesen hallgatja (bár, lehet, hogy elfogult vagyok).

Mindenesetre Szelőczei Miklós az a régivágású, nagytudású pedagógus-tanár (a szó legnemesebb értelmében), akiből elkélne néhány klón ...(na jó, ez sem igaz, de csak azért nem, mert egy jófajta Tokajiból sem a 'klónt' kérjük, hanem az eredetit).

Ő nem tud 'csak úgy', körülbelülre beszélni egy csatáról (tudja hányan voltak ott, mit csináltak és mikor-általában percre pontosan), aki bármikor kirukkol egy idézettel, nyilatkozat-részlettel, és annak ellenére,hogy a diplomáját nem egy, nem két éve vette át, sok tekintetben nyitottabb és rugalmasabb, mint sok fiatal tanárember.
Szóval, középiskola kategóriában sok sikert neki!

Jelölő: Csizmadia Áron
Indoklás
Ő a kedvenc tanárom.....nála mindig minden órán tanul az ember mert érdekesen jól előadva s,mindent pontosan tanít.Ezért nem is kell órán senkire se rászólnia,mert mindeki csak őrá figyel.Ezen az órán nem beszélget senki,mindeni csak jegyzetel.Akármit kérdezünk tőle
kapásból tudja rá a választ .Simán megnyerné a Legyen Ön is
milliomost!Ő már egy legenda az iskola történetében!

Jelölő: Buda Erika
Indoklás: Csodálatos ember,jelenség a Kazinczy történelmében,mind emberileg,mind szakmailga.Ő az az ember,aki olyan széleskörű műveltséggel rendelkezik, hogymég számonkövetni is nehéz,nem hogy megközelíteni.Ahogy egyik Tisztelt tanárnőnk mondaná: nem tudsz valamit,ki mikor élt,mit csinált,hívd fel Szelőt! Ha nem tudja percre pontosan az illető akire kíváncsi vagy,mikor született,mikor hol volt,mikor halt meg,az az illető nem is létezik!!!!!!És ez így van.Ő az a hihetetlen ember,akit akkor is csodálattal bámulsz,ha a szemeidet alig bírod nyitva tartani és eleged van az egész világból,de az ő órája idejére ,megszűnik minden,és csak Te vagy ,a Történelem és Szelő!!Nem csak a történelem,hanem mindemellett a humor,az intelligencia, a tisztelet,stb.=EGY PERC VELE ÉS A FELLEGEKBEN JÁRSZ :-)!!!!!!!!!!
 

A jelölést támogatók:

Udvardi Judit: Én is rengeteget tanultam tőle,rendkívül érdekes óráin.Az osztályozási módszerei hiába voltak szigorúak ezzel is mégtöbb tanulásra késztettek.

Sipőcz Katalin: Én sajnos csak a negyedikes előkészítők keretein belül, na meg filozófiaórán találkoztam vele, de ennek is nagyon örültem, annak ellenére, hogy a filozófusok élete és eszmefuttatásai soha nem kötöttek le igazán... Ugyanis a tanár úr olyan lelkes, olyan
szenvedéllyel képes előadni a mondanivalóját, hogy még a világ
látszólag legérdektelenebb témájában is fel tudtuk fedezni azt, ami
méltóvá tette az eseményt, hogy történelmi magaslatra emelkedjen.
Az az igazság, hogy a mi osztályunkban nem igazán jegyzeteltek az
emberek filozófiaórán... mégis megjegyeztük azt, amit igazán kellett. Szelőczei tanár úr ugyanis óriási előadó, néha úgy éreztem, hogy talán ő maga is ott volt azokon az eseményeken, amelyekről szól. úgy tanít, mintha csak mesélne. Nekem például soha egy percig nem jutott
eszembe, hogy ezeket le kellene ellenőriznem a könyvben vagy
kételkednem kellene abban, hogy a tárgyalt csatában nem 2426-an
vettek részt, ha egyszer ő az mondta...
Szóval Blankának igaza van: tudásához, szakértelméhez kétség sem férhet. Igazából nem tudom pontosan, hogy hány éve tanít a
Kazinczyban, te tény, hogy ő a töritanárok között "az agy", egy igazi
mítosz, ahogy Áron mondta: legenda, és szerencsésnek érzem magam, hogy picit engem is tanított.

Kiss Anita: engem is tanított, ugyan csak fakultáción,mikor az érettségire készültünk, de ettől még nagyon szerettem az óráit..sőt még édesapámat is tanította, aki az ő indíttatására döntött a jogi pálya mellett és azóta is csak mint egy zsenit emlegeti a tanár urat:)
Heizer Petra: A voksomat Szelőczei Miklós Tanár Úrra tenném,aki a Kazinczy Ferenc Gimnázium (nem túlzok) legkiemelkedőbb tudású,és teljesítményű történelem szakos pedagógusa.Személy szerint engem is tanított éveken keresztül,és azt kell mondjam,hogy lehengerlő beszámolókat tudott tartani bármely történelmi témával kapcsolatban.Mindenki szinte szájtátva hallgatta végig az óráit,és előadásai olyannyira érdekesek voltak,hogy sok esetben még jegyzetelnünk sem kellett,hiszen megjegyeztünk mindent hallomás után.És amellett,hogy hihetetlen tudása van,rendkívül korrekt,de ugyanakkor szigorú tanár ,a mi drága Szelőczei Tanár Urunk....
Huszár Anikó: Ezennel szeretném leadni szavazatomat Szelőczei Miklós tanár úrra,akiről meggyőződésem szerint, minden pályakezdő példát vehetne,s aki nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a gimis éveimre nagyon boldogan gondoljak vissza.
Mindenképpen megérdemelné,hogy ne pusztán az év, hanem az évszázad tanárává válasszák!:)
Sági Szilvia: -
Lipi Gergely: -
Bendes Csaba: Ahogy az anekdota mondta, amit Ő nem tud, azt már nem is kell tudni, még az egyetemen se...
Grúber Regina: -
Szőke Kinga Róza: Mindig is szerettem a történelmet..de az első órától kezdve, amikor azzal a hatlmas lendületével bejött és elkezdett mesélni.....rajongással, szeretettel és tisztelettel a történelemről, nem volt olyan diák közöttünk akit ne nyűgözött volna le hatalmas tudásával, magával a lényéből áradó varázzsal...mindenki érezte, hogy nincs mese, ez a tárgy olyan/az amit tanulni kell, ami örömet okoz, egyszerűen nem lehet máshogy állni hozzá. Annyiszor megköszöntük volna neki annyiszor odamentünk volna hozzá hogy elmondhassuk mennyire szeretjük és hogy ő a legjobb ...hát akkor most, ha nem is személyesen, hanem az éteren keresztül:Köszönjük Tanár Úr, és soha nem fogjuk elfelejteni!!!
Csibáné Demkó Csilla  és Csiba Orsolya: Örömmel és büszkeséggel olvastuk a Szelőczei Tanár Úr jelölését.Bár két külön korosztályhoz tartozunk.Mindkettőnk számára kellemes és tartalmas gimnáziumi, történelem órai emlékek fűznek a Tanár Úrhoz.Értéket nyújtott és képviselt.Nyugdíjba vonulása után a Kazinczy Gimnázium egyik legfontosabb és legértékesebb "alapkövétől" kényszerül megválni.Számunkra csak Ő lehet a nyerő :) !
Németh Alma: -
Némethné Szabó Anita: -
Nagy Borbála: -
Hardi Réka: ő a világ legjobb tanára!
Hegyi Tamás: Ő egy isten.Igaz,h majdnem megbuktam nála de ő a mindenem.Egy tanárzsnei.Ennél jobban nem tudom jellemezni...egy mítosz.Mindenki szereti...ő a világ legjobb tanárura.
Csóka G.: életembe nem ismertem még egy ilyen kimagaslóan zseniális Embert mint ő! Sok órát blicceltünk el a hátsó padban, na de a töri az nem ilyen volt...ott aztán figyeltünk és szívtuk magunkba az infót!! Szóval, ha ez még nem lenne világos, a tanár úr tuti No.1! Egyszer remélem viszont látjuk a Legyen Ön ....-ban.
Nagy Mariann: -
Bödecs Petra: -
Pék Emese: -

Tóth Ibolya: „Többszáz" évvel ezelőtt nemcsak tanított ,de osztályfőnökünk is volt Szelőczei tanár úr, az iskola diáksága irigyelt is bennünket rendesen ezért a kiváltságos helyzetért! Hogy én filozófia szakos tanár lettem, köszönhető annak a néhány mondatnak, amelyet a tanár úr Platonról mesélt egy filozófia órán. (akkoriban még nem egészen így hívták ezt a tantárgyat…) Örömmel olvasom, hogy lendülete, hite, kitartása mit sem változott az évek, évtizedek során. De szívesen visszaülnék abba az iskolapadba, egy Szelő-féle történelem (csoda)órára!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös Gabriella: Aranykoporsó

Vörös Gabriella múzeumigazgató Móra Ferenc Aranykoporsó című regényéről beszél. Tovább olvasom