Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Széll Kálmán Terv: egyelőre csak dátumok, számok nélkül

Hatékonyabb lesz a gyógyszerfinanszírozás, július 1-től közbeszerzési törvény, január 1-től pedig konszolidálják a közlekedést.

Huszonhat pontban ismertette Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes,  közigazgatási és igazságügyi miniszter a Széll Kálmán Terv intézkedéseit kedden Budapesten. 

A felsorolás azzal kezdődik, hogy a törvénymódosítás hatályba lépésétől évi negyvenről húsz napra csökken a miniszterek szabadsága.

Április 1-jétől a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) konzultációkat folytat az érintettekkel egy hatékonyabb gyógyszer-finanszírozási rendszer kialakítása érdekében, az ehhez szükséges jogszabályokat július 1-jéig megalkotják. Navracsics Tibor megjegyezte, az Új Széchenyi Terv 298 milliárd forintot tartalmaz az egészségügy korszerűsítésére.

Közölte: július 1-jéig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Belügyminisztérium (BM) kidolgozza a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tévő szabályozás részleteit.

Ugyancsak július 1-jéig az Országgyűlés elfogadja az új közbeszerzési törvényt; elkészítik az új, sok ember munkáját igénylő közmunkák kivitelezési terveit, és előkészítik a közmunkarendszer keretéül szolgáló új jogszabályokat a BM, az NGM és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetésével.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) résztvevőkkel beszélget a kormány tervezett strukturális reformjait tartalmazó Széll Kálmán Tervről tartott tájékoztatón, az V. kerületi Aranytíz Kultúrházban.MTI Fotó:
Orbán Viktor miniszterelnök (b) résztvevőkkel beszélget a kormány tervezett strukturális reformjait tartalmazó Széll Kálmán Tervről tartott tájékoztatón, az V. kerületi Aranytíz Kultúrházban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Ugyaneddig a Nefmi koordinálásával megalkotják azokat a jogszabályokat, és létrehozzák azokat az intézményeket, amelyek egy új rokkanttá nyilvánítási rendszer alapjait jelentik. 2012. január 1-jéig egy új, átlátható rokkanttá nyilvánítási rendszer keretében "méltányosan és elvszerűen" felülvizsgálják a korábbi minősítéseket.

Felülvizsgálják a korengedményes nyugdíjak rendszerét, valamint a táppénz-folyósítás szabályait, és javaslatot tesznek azok megváltoztatására. Kidolgozzák az új közszolgálati életpályamodellt. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megvizsgálja, hogy a jelenlegi büntetőjogi szabályozás elégséges visszatartó erőt jelent-e a táppénzcsalásokkal szemben.

Szintén július elejéig alkotják meg az új gyógyszer-támogatási rendszer működéséhez szükséges jogszabályokat.

Ezek után 2011 szeptemberéig elfogadják a közoktatási és felsőoktatási rendszert szabályozó törvényeket. A következő év szeptemberében hatályba lép az új közoktatási törvény, megkezdi működését a felsőoktatás új rendszere.

December 31-ig megalkotják azokat a jogszabályokat, amelyek az új nyugdíjrendszer működéséhez szükségesek, valamint azokat a lépéseket, amelyek a vállalkozások adósságterhének további csökkenéséhez vezetnek. A miniszterelnök-helyettes hozzátette: az Új Széchenyi Terv keretén belül további 516 milliárd forintot fordít a kormány vállalkozásfejlesztésre.

Ugyancsak az év végéig az NFM kidolgozza a MÁV adósságrendezésének és átszervezésének tervét. Jövő év január 1-jével megalakul a Nemzeti Közlekedési Holding, és megkezdődik a közösségi közlekedés szervezeti konszolidációja. Az Új Széchenyi Terv 752 milliárd forint forrást tartalmaz közlekedési és közösségi közlekedési fejlesztésekre, felújításokra - mondta a miniszterelnök-helyettes.

A közigazgatási és igazságügyi tárcának az év végéig meg kell alkotnia azokat a jogszabályokat, amelyek a végrehajtási és felszámolási eljárások gyorsításával és átláthatóvá tételével csökkentik a vállalkozások terheit.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismerteti a kormány tervezett strukturális reformjait tartalmazó Széll Kálmán Tervet, az V. kerületi Aranytíz Kultúrházban.MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismerteti a kormány tervezett strukturális reformjait tartalmazó Széll Kálmán Tervet, az V. kerületi Aranytíz Kultúrházban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


2012. január 1-jével elindul a közmunkák új rendszere, és hatályba lép az új, fenntartható nyugdíjrendszer.

Meg kell nevezni az adósságért felelősöket

Az államadósság leküzdése nem lehet sikeres azok megnevezése nélkül, akik felelősek ezért az adósságért - rögzíti a kedden Budapesten bemutatott Széll Kálmán Terv Adósság és felelősség című fejezete.

"Az, hogy nagy erőfeszítések árán előbb-utóbb sikeresen kimászunk a gödörből, egy pillanatra se feledtesse velünk, hogy kik löktek minket bele abba" - olvasható a dokumentumban, amely szerint a felelősségre vonás a legfontosabb biztosítéka annak, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg az, ami 2002 és 2010 között történt.

"Azok, akik eladósították Magyarországot, felhatalmazás nélküli politikát hajtottak végre. Maguk is elismerték, hogy hazudtak az embereknek. Tudatosan mást mondtak a 2006-os választások előtt, mint utána. Évről évre meghamisították a költségvetést, megtévesztették a magyarokat, megtévesztették a külföldet, ezzel lerombolták Magyarország nemzetközi hitelét és tekintélyét" - bírálja a terv a szocialista kormányokat.

Kitér arra is, hogy a száz leggazdagabb magyar közt számon tartott milliárdosok - Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Kóka János volt gazdasági miniszter, Veres János volt pénzügyminiszter és Bajnai Gordon volt miniszterelnök - állami vezetőként hatalmas hiteleket vettek fel, "aztán ez a sok pénz eltűnt, az adósság itt maradt nekünk, ők pedig úgy gondolják, hogy ezzel a dolog el van intézve". Ezt nem lehet annyiban hagyni - emeli ki a dokumentum, feltéve a kérdést: "hogy várjunk el bárkitől is felelősségteljes magatartást, munkavégzést Magyarországon, ha azokat nem vonjuk felelősségre, akik felhatalmazás nélkül, hazugsággal szerzett hatalmukkal visszaélve eladósították az országot?"

Ki kell tehát vizsgálni a hiteleket felvevők felelősségét, el kell őket számoltatni, az új alkotmányban pedig meg kell védeni az országot a hatalommal való visszaéléstől - zárul a felelősség kérdéséről szóló fejezet.

Navracsics Tibor bejelentette azt is, hogy befagyasztják a pártok nominális támogatásának értékét a 2011-es szinten addig, amíg az államadósság szintje jelentősen nem csökken.

Az új alkotmány hatályba lépésével bevezetik az adósságfék intézményét, amellyel "bizonyos automatizmusokat" építenek be arra az esetre, ha az államadósság meghaladná az alkotmányban rögzített szintet - jelezte Navracsics Tibor.

Közlése szerint 2013. január 1-től lép életbe a használatarányos elektronikus útdíjrendszer.

Huszonhatodik pontként pedig rögzítik: 2014-től kétszáz fős Országgyűlést választanak az állampolgárok.

A Széll Kálmán Alapítvány rendezvényén -
amelyen jelent volt Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány több tagja - Navracsics Tibor kifejtette: 2006 óta, a szocialista kormányok alatt hat megszorító csomag "sokkolta" a magyar gazdaságot, a társadalmat, ám a megszorítások politikája nem vezetett sehová, hiszen Magyarország a válságból nem jutott ki, sőt mélyebbre került.

Megjegyezte, hogy 2006-ban olyan költségvetési hiánya volt az országnak, amely majdnem világrekordnak számított, csak Libanon "teljesített túl minket", ám Libanont abban az évben megtámadta Izrael, ami "nem volt jótékony hatással a költségvetési hiányukra". 2007-ben Magyarországon volt a legmagasabb a hiány az Európai Unión belül. Így 2008-ban, amikor valóban kitört a világgazdasági válság, Magyarország már egy válságoktól meggyötört ország volt - fűzte hozzá.

A Széll Kálmán Tervnek - mondta - három célja van: csökkenteni az államadósságot, megakadályozni annak újratermelődését és tartós lendületbe hozni a magyar gazdaságot.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter kifejtette: ehhez nem megszorításokra, hanem szerkezeti átalakításokra van szükség, amelyek sorát - a kormányzati szerkezet és az államigazgatás átalakításával, az ügyintézés egyszerűsítésével, az adócsökkentéssel, az arányos, munkaközpontú adórendszer megteremtésével és fejlesztési forrásokat megnyitó Új Széchenyi Terv elindításával - a kormány már megkezdte.

Közölte, ezeknek a lépéseknek és az ezután következő szerkezeti átalakításoknak a célja egy erős, versenyképes Magyarország, amely fel tudja venni a tempót versenytársaival.

Kifejtette: Magyarországnak újjá kell születnie, mert a szocialista kormányok nemhogy képtelenek voltak megoldani az előttük tornyosuló gondokat, de "vitatható motivációból" csak rontottak az ország helyzetén. Ezért olyan átalakításokat kell végrehajtani, amelyek célja, hogy megszakítsák az elmúlt nyolc év ördögi körét - közölte.

Az államadósság csökkentéséről szólva elmondta: annak elsődleges közösségi céllá kell válnia, ezért lett a Széll Kálmán Terv alcíme az Összefogás az adósság ellen. "Egy kormány életbe tud léptetni intézkedéseket, de megvalósítani nem tudja őket összefogás nélkül" - mutatott rá.

Hozzátette: a gazdaság és a társadalmi ellátórendszerek szerkezetét úgy kell átalakítani, hogy az államadósság ne termelődjön újra, a gazdasági növekedés pedig fenntartható legyen.

Jobbik: ez egy kíméletlen megszorító csomag

A Jobbik elnöke szerint a kedden bejelentett kormányzati Széll Kálmán Terv egy "széllelbélelt" kísérlet a magyar gazdaság megmentésére, de valójában csak egy a betegeket, nyugdíjasokat és munkanélkülieket sanyargató megszorító csomag.

Vona Gábor keddi sajtótájékoztatóján leszögezte: a Széll Kálmán Terv megvalósulása esetén bár valóban csökkenteni fogja az államadósságot, de csak ideiglenesen, és az újratermelődését sem fogja megakadályozni, a "megszorításokkal elérendő tartós növekedés pedig csak délibáb".

Az ellenzéki pártelnök szerint a bejelentett intézkedések fő áldozatai a lecsúszás előtt álló középosztály tagjai és a már lecsúszott csoportok lesznek. Vona Gábor hangsúlyozta: az Orbán-kormány ráadásul az előző nyolc év kormányainak megszorító csomagjaira teszi rá a saját intézkedéseit és ezzel olyan áldozatot vár el a magyar társadalomtól, amelynek teljesítésére az "már régen nem képes".

Az ellenzéki pártelnök szerint a Széll Kálmán Tervnek "IMF-diktátum szaga van" és a kormány ezzel feladja a meghirdetett gazdasági szabadságharcot.

A Jobbik ezen intézkedések helyett kitart amellett, hogy újra kellene tárgyalni az államadósságot; a 4-6 százalékos gazdasági növekedés érdekében talpra kellene állítani a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart; illetve a segélyek helyett a közmunkák kifizetésére be kellene vezetni országosan a szociális kártyát és ennek hátteréül a szociális bolthálózatot is.LMP: ködösítés és hitegetés a bejelentett csomag

Az LMP szerint Matolcsy György bejelentése "ködösítés és hitegetés" volt, az ugyanis nem egy reformcsomagot takart. A nemzetgazdasági miniszter által kedden, a Széll Kálmán Terv ismertetésekor elmondottakra reagálva az ellenzéki párt képviselője sajtótájékoztatón úgy ítélte meg, strukturáls reformok helyett megszorításokat hirdetett meg a kormány.

Scheiring Gábor LMP-s képviselő szerint Orbán Viktor kormányfő "nem mert" beszélni saját csomagjáról és Matolcsy Györgyre hagyta ezt a "szemmel láthatóan hálátlan" szerepet. Megjegyezte, hogy a bejelentések után zuhanni kezdett a forint és a tőzsdeindex is.

Szavai szerint ködösítés és hitegetés volt az is, hogy átmeneti lesz a bankadó, mert kiderült, hogy meghosszabbítják annak időtartamát. Hozzátette, korábban azt mondták, hogy egyéni számlák lesznek a nyugdíjrendszerben, most viszont napvilágot látott, hogy körülbelül ezer milliárd forintot folyó kiadási célokra "tapsolnak el", az "einstandolt" háromezer milliárd forintnyi nyugdíj-megtakarításból.

Ködösítésnek és hitegetésnek nevezte továbbá, hogy majd hat százalékos lesz a gazdasági növekedés.

Scheiring Gábor azt mondta, hogy ezekkel a kormány és Matolcsy György saját gazdaságpolitikájuk hiányáról, illetve a "kiszivárgott megszorító csomag" részleteiről próbálta elterelni a figyelmet.

Kijelentette, hogy a kormány a munkaerő-piaci szektorban, a nyugdíjkasszánál, az egészségügyben, a közösségi közlekedésben és várhatóan a felsőoktatásban is megszorításokra készül. Az LMP gazdaságpolitikái kabinetjének vezetője szerint a kiszivárgott részletek ugyanis "egy brutális képet vázolnak fel, ami várható, (...) azok megszorítások és egy munkaerő-piaci katasztrófa".

Úgy fogalmazott, hogy a kormány hiába próbálja ezeket a lépéseket strukturális reformokként "eladni", az emberek értik ezt a nyelvet és tudják, hogy ezek egyszerűen megszorítások.

A képviselő úgy látja, hogy a kis- és középvállalkozások terhei várhatóan nőni fognak, de a kiszivárgott tervekben szerepel az egészségügyi hozzájárulás emelése és a kötelező kamarai tagság is. Hozzátette, kedden az is kiderült, hogy a társasági adót sem fogják csökkenteni.

Megjegyezte, hogy eközben a kormányzat az államigazgatásban leépítésekre készül, gyakorlatilag felszámolja a közmunkaprogramot és a rokkantnyugdíjasokat "visszalöki a munkaerőpiacra".

Scheiring Gábor szerint ezeknek a lépéseknek a végeredményeként drasztikusan nőni fog a munkanélküliség. Leszögezte: a lépéssorozatnak - Matolcsy György indoklásával szemben - nem az államadósság csökkentés az oka, hanem a "munkahelyteremtésre alkalmatlan és mérhetetlenül igazságtalan adócsomag", amely mintegy 6-800 milliárd forintos kiesést okozott a költségvetésben.

Kijelentette, hogy az LMP benyújtotta az ősszel kidolgozott adócsomagját, amelynek középpontjában egy több sávos személyijövedelemadó-rendszer állna, amelyik nem járna költségvetési kieséssel és visszaállítaná a társadalmi igazságosságot; közelítenék a tőkét terhelő adókat a munkát terhelő adókhoz.

A képviselő kitért az ökológiai adóreform szükségességére is és felhívta a figyelmet a közlekedés, a közmunkaprogram, az oktatás és az egészségügy megerősítésére.


Gazdaságkutatók: A végrehajtáson múlik a terv sikere

A kormány strukturális reformterve, és a közölt, 2013-ra 900 milliárd forintos egyensúlyjavítás jól cseng, de 90 százalék a végrehajtáson múlik - mondták el az MTI által megkérdezett gazdaságkutatók.

A strukturális reform program önmagában 10 százalékot jelent, 90 százalék pedig a megvalósításon múlik - közölte Mellár Tamás. A Századvég Gazdaságkutató ügyvezető igazgatója szerint a program azt mutatja, hogy a kormány szembenézett azzal, hogy mekkora mozgástérrel, amellyel rendelkezik.

"Ezzel egyenértékű a kormány szemléletváltozása: eddig a növekedés volt az elsődleges, s csak utána az egyensúly, most viszont azt deklarálta a kormány, hogy csak az egyensúlyi pálya kijelölése mellett valósítható meg a növekedés" - fogalmazott Mellár Tamás.

A Századvég Gazdaságkutató vezetője szerint erre a programra számított a piac, s a pozitív fogadtatás annak köszönhető, hogy a megtakarítás háromnegyede származik a kiadáscsökkentésből, s csupán egynegyede a bevétel növeléséből.

Kissé másként értékeli a Széll Kálmán Tervet Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki szerint a piac ennél több konkrétumra számított.

A program a következő hónapokra illetve évekre adott programot, ami azt is jelentheti, hogy a strukturális reformokat kissé halasztva, csak lépésről-lépésre kívánja bevezetni a kormány. Ugyanakkor Palócz Éva is pozitívumként említette, hogy kedvező a kiadáscsökkentés-bevételnövelés háromnegyed/egynegyedes aránya, de a kiadáscsökkentés részleteit még csak nagy vonalakban lehet látni.

Mellár Tamás úgy véli, hogy a nyugdíjkassza jelenleg évi 500 milliárd forintos hiányából 300 milliárdot jelent az, hogy a költségvetésben marad a magánnyugdíjpénztári átutalás, s 200 milliárdot kellene megtakarítani a nyugdíjrendszer átalakításával. A nyugdíjkasszának a saját lábára kell állnia - szögezte le.

Másik jelentős tétel lehet a 69 felsőoktatási intézmény finanszírozásának teljes átalakítása. Ami pedig a gyógyszerkasszát illeti, ott a hiány és a túlköltés egyaránt jelen van - tette hozzá a Századvég ügyvezető igazgatója.


Az MSZP megszorításokra és adóemelésekre számít

A szocialista párt a kormány keddi bejelentéseinek pozitívumaként érkeli, hogy rájöttek a strukturális reform és a költségvetési hiány csökkentésének szükségességére, ugyanakkor az MSZP hiányolja a konkrét lépések megnevezését. Mesterházy Attila arra számít, hogy a bejelentések megszorításokban és adóemelésekben öltenek majd testet.

A nemzetgazdasági miniszter és a közigazgatási tárcavezető keddi, a Széll Kálmán Tervről szóló bejelentéseit követően az MSZP elnöke újságírók előtt azt mondta, hogy most is csak egy "bulvár közgazdasági előadást" lehetett hallani, konkrétumok nélkül. Mesterházy Attila ugyanakkor pozitívan értékelte a strukturális reform és a költségvetési hiány lefaragásának igényét a kormányzat részéről. Hangsúlyozta, hogy az előző szocialista kormányok is ezt az utat választották. "Az előző 20 évben felgyülemlett strukturális problémákat próbálta az előző kormány is kezelni" - tette hozzá.

Mesterházy Attila azt mondta, hogy ha a mostani kormányzat ilyen irányba haladna tovább, az egészen biztosan jót tenne az országnak. A gond szerinte az, hogy nem derült ki a bejelentésekből: a kormányzat konkrétan mit szándékozik tenni.

A szocialisták elnöke egészen biztos abban, hogy a "most még ki nem bontott Orbán-csomag" megszorító és adóemelési csomag lesz. "Hiszen a hét említett terület közül legalább hat az emberek zsebét fogják érinteni és az adóemelések is nehezíteni fogják az emberek sorsát" - fűzte hozzá.

Mesterházy Attila az eddigi bejelentések alapján egyértelműen megszorítást és adóemelést lát a következő lépések között. Azt is mondta: semmiféle strukturális reformelképzelést nem lehetett kihámozni az elhangzottakból. Véleménye szerint baj, hogy a kormányzat az eddigi rossz gazdaságpolitika árát is az adófizetőkkel akarja megfizettetni.

Elhangzott az is, a szocialisták a maguk részéről partnerek lennének abban, hogy valós strukturális reformokat hajtsanak végre, de ehhez látni kellene a konkrét terveket. "Ha a kormány a valós strukturális reformokra határozza el magát, akkor mi ehhez partnerek leszünk" - mondta Mesterházy Attila.


Fidesz: válasz az ország legnagyobb problémájára

A Fidesz  szerint a kedden bemutatott Széll Kálmán Terv választ ad  Magyarország legnagyobb problémájára, az eladósodottságra.  
    Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes  elnöke szerint ma a magyarok számára a legnagyobb veszélyt az  eladósodottság jelenti, ugyanis ha továbbra is úgy alakul az  államadósság pályája, ahogyan az elmúlt években, akkor "az adósság  meg fogja fojtani Magyarországot és bizonyos értelemben a magyar  embereket is". Ezért az államadósságot mindenképpen csökkenteni  kell, és az ország számára jó hír, hogy a kormány elszánta magát  erre - mondta a képviselő az MTI-nek.  
    Rogán Antal hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy heves  ellenzéki támadások lesznek elsősorban a szocialisták részéről, akik  az elmúlt nyolc évben "az ország mértéktelen eladósításának a  politikáját folytatták". Álláspontja szerint az MSZP soraiban kell  keresni annak felelőseit, hogy Magyarország ide jutott az elmúlt  nyolc évben.  
    A gazdasági bizottság fideszes elnöke üdvözölte, hogy a kormány  úgy lát hozzá az államadósság-csökkentéshez, hogy nem  fűnyíróelvszerűen alkalmazza a költségvetési kiadások csökkentését,  hanem alaposan megvizsgálja, melyek azok a területek, ahol  szerkezeti átalakításokkal lehet elérni költségmegtakarításokat.  Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy utóbbiak esetében egyeztetések  szükségesek "minden létező területen", de reálisnak tartja, hogy a  kabinet által kitűzött területeken végre lehet hajtani a  költségvetési kiadások csökkentését, és meg lehet állítani az  államadósság növekedését. Ha ez sikerül - folytatta -, akkor "talán  nyolc év alatt eljutunk oda, hogy az államadósság annyival csökken,  amennyi pénzt a szocialisták valójában felvettek az elmúlt nyolc  esztendőben".  
    Arra a kérdésre, milyen társadalmi fogadtatásra számítanak,  Rogán Antal úgy válaszolt: szerinte az emberek tisztában lesznek  azzal, hogy az államadósság óriási veszélyt jelent az országra  nézve, és közös erőfeszítésekre van szükség a csökkentés eléréséhez.   Ezért - még ha az egyes intézkedéseket övezi is majd vita -  összességében kedvezően fogják fogadni a Széll Kálmán Tervet az  állampolgárok - mondta a képviselő. 

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. dorombolok 2011. március 12. 11:14
  „Miközben szerkezetátalakításról szól a média , hatalmas lendülettel nekirontottak az átlagember (meg az altatti jövedelmű) egzisztenciájának, miközben teletőmték a hasoszőrüek bukszáját.
  Nekirontottak a betegek, elesettek nagy tömegének.
  A nyugdíjasoknak sem vázolnak semmi bíztatót ( pedig aki tanult annak a tanulását ők fizették még akkor is ha azt most miniszterelnöknek, miniszternek, államtitkárnak,vagy képviselőnek hívnak.) Még a leendő Ispánokét is!!
  Nekirontottak a járadékokból , munkanélküli segélyből, a közmunkából élő tömegeknek.”
 • 68. kisokoska 2011. március 02. 20:58
  „Még nem látjuk az alagút végét és lehet, hogy jó lesz- lehet, hogy nem. Egy dolgot nem értek: A gazdasági csomagokat a parlamentben szokás előadni, ahol mindenki , legalább is a frakciók elmondhatják a véleményüket. Vagy épp ezért zárt ajtók közt mondták el, hogy mi vár Magyarországra és azokra akik szavaztak rájuk. Na persze a parlamentben nem lett volna a háttérben zászlók tömkelege és ott visszakérdeztek volna.”
 • 67. Dwatson 2011. március 02. 20:14
  „Tisztességesebb lett volna a megszorító csomagjukat a készítőjéről elnevezni,mert így majd Széll Kálmán nevével hozzák összefüggésbe a szegénysanyargató Fideszpolitikát.Orbán nem meri vállalni a hazugságait sem pedig a megszorításait,nem úgy mint az MSZP,mert ők legalább bevallották(hazudtunk éjjel...)és a csomagját is vállalta Bokros!”
 • 66. kisvacak77@citromail.hu 2011. március 02. 15:02
  „Még eljutunk odáig Hamarosan ,hogy Király lesz!!!”
 • 65. Tabornok 2011. március 02. 09:39
  „"Széll Kálmán Terv" Így bemocskolni Széll Kálmán nevét, ehhez pofa kell és vastag bőr! Van nekik.”
 • 64. Lone_wolf.. 2011. március 02. 09:23
  „patriottal megszólalt a felső 10000.Te vagy a nép ! moderálva”
 • 63. annobon 2011. március 02. 08:17
  „59-hez: "Jobboldali kormanyok" - írod. Nos elárulok valamit. Egy olyan kormány, amelyben volt MSZMP-tag is lehet miniszter, csak "papíron" jobboldali. A ténykedésük meg a régi pártállami időket idézi...”
 • 62. nane 2011. március 02. 02:42
  „Ki ... az a Széll Kálmán?”
 • 61. tkrs9980 2011. március 02. 00:37
  „http://www.youtube.com/watch?v=p8dupOm4lwY&feature=related”
 • 60. blise 2011. március 01. 22:09
  „Az én véleményem az, hogy ezért kár olt hónapokat várni... Ezt a nesze semmi fogd meg jól tervet, kb. az utolsó hétvégén is össze lehetett csapni. Ezek után remélem, hogy a külföldi elemzők nem hisznek a kormánynak, és forradalom lesz itthon is, miután az emberek azon csoportja sem fogja majd tudni fizetni a hiteleit -és egyáltalán a megélhetését- akik eddig igen. Adtak maguknak még pár hónap haladékot. Mer-e valaki fogadni, hogy a július 1-i határidők is csúszni fognak.
  Apropó mi a módja a párt alapításnak? itt lenne az idő egy értelmes célokat felvállaló pártnak, aki meri is vállalni a népszerűtlen intézkedéseket, és legelsősorban saját maga korlátozásával példát állít az ország lakossága elé (pl. milyen jogon vesznek fel költségtérítést, holott ezt mi sem kapunk...), majd elmagyarázza, hogy ennyi a bevétel=a kiadással, ezt ilyen szintű járulékokkal kívánjuk elérni, de ebbe csak ilyen szintű kiadások (jóléti) férnek bele. ki kellene próbálni, hátha van olyan felelős az ország, hogy végre tovább lát a saját orra hegyénél.”
 • 59. Dr.Lang 2011. március 01. 21:36
  „Kedves szabo80 (40). En azt allitom, hogy ha valasztani kell, akkor a jobb oldal mindig bolcsebb dontes. A jobboldal mindenhol nemzetibb, a balosok internacionalistak, sajat nemzetuk ellen ugatnak. Ez a vilagban mindenhol igy mukodik, erdemes utana nezni. Jobboldali kormanyok mindig a munkat es az ertekteremtest segitik, a balosok elkoltik, es indul a ciklus elorol. Varjuk ki az eredmenyeket, adjunk eselyt. Ha nem javul a helyzet, akkor ezeket is levaltjak. Egyszeru. De szerintem jo esely van ra hogy elindul valami...”
 • 58. Dwatson 2011. március 01. 21:31
  „A rezsi költséget milyen szinten fagyasztják be? A szemétdíj már 350%-kal emelkedett a fideszes vezetés alatt! Megszüntetett gázártámogatással? Jól felemeljük,aztán befagyasztjuk,gratulálok!”
 • 57. RickCartman 2011. március 01. 21:14
  „Első parancsolat: Széll Kálmán nevét hiába szádra ne vedd!
  Egy Lincoln nevű amerikai elnök mondta egyszer:
  "kevés embert sokáig be lehet csapni, sok embert kevés ideig be lehet csapni, sok ember sokáig viszont nem lehet becsapni" - hogy ez miért jutott eszembe, nem is tudom.”
 • 56. Ludmilla 2011. március 01. 20:55
  „Krisztusban Kedves Testvéreim!
  Nem akarok ideológiát teremteni, de elvileg minden embernek egyforma jogai vannak a földi javakhoz...!
  Ha ez igaz, akkor nem lehet ekkora különbség ember-ember között, még akkor sem, ha csak húsz év telt el a "módszerváltás" között...!?
  Persze tudom, ilyenkor megkérdezitek mi a helyzet, Angolában, Kubában, Líbiában, Etiópiában és a többi nyomorgó államokban...!
  Puszi, Ludmilla!”
 • 55. annobon 2011. március 01. 20:46
  „Nos. Mivel Patriot nem adott választ egyszerű kérdésemre, miszerint tagja-e a Fidesznek? - kétféle válasz lehetséges.
  1. Tagja, csak nem meri felvállalni.
  2. Nem tagja, csak szimpatizánsa, Utóbbi esetben nyugodtan hangoztathatja a véleményét, hiszen (egyelőre) szólásszabadság van. Viszont felesleges erősködnie, mert mindenki annak a pártnak a szimpatizánsa, amelyik tetszik neki. Vagy egyiknek sem (mint pl. én), mert sztem mindegyik mai politikai párt egykutya és csak a saját zsebük tömködésére öszpontosítanak.
  De - mégegyszer hangsúlyozom - kinek a pap, kinek a papné...

  Jó vitatkozást mindenkinek! A szomorú az egészben, hogy akárhogy is nézzük, a semmiragozásaink közben úgy tönkreteszik az országot immár 1990 óta, hogy "öröm" nézni. És egyre rosszabb lesz...”
 • 54. Primax 2011. március 01. 20:45
  „Ex nihilo nihil fit.”
 • 53. Jandex 2011. március 01. 20:45
  „52. .viki27. 2011.03.01. 20:26
  Ó ha csak ennyi lenne!Azért érdekes,hogy ´98-´02 sokaknak kiesett az emlékezetéből,úgy irigylem az ilyen szelektív memóriával rendelkezőket!:)
  Nem akarok illúziókat rombolni de minden párt addig lát tisztán míg hatalomra nem kerül,ha valaki tud ellenpéldát szívesen olvasom!/mdf-mszp-szdsz-kisgizda-kdnp-fidesz emlegetése felesleges!/”
 • 52. .viki27. 2011. március 01. 20:26
  „Kedves Ludmilla!
  Kifelejtetted a felsorolásból az 1998-2002 évet.1 miiliárdért tüzijáték kettőért fil meg a Torgyán úr ámokfutása amit sajnos most érzünk a legjobban”
 • 51. TBK 2011. március 01. 20:19
  „patriot, ludmilla, és a többi
  Értem amit mondtok. DE akkor királyunk és brancsa miért szórja a pénzt 8 kézzel? Pont úgy ahogy elődjei???
  /stadion, luxus autók, költségtérités, terror központ, / had ne soroljam jó?”
 • 50. pozan13 2011. március 01. 20:19
  „"Patriot" Lehet, hogy a hiba az én készülékemben van, de a mai parlamenti pártok közül egyik pártot sem érzem a hozzám hasonló kis embereket képviselő pártnak, nézem a parlamenti közvetítéseket ha időm közbe engedi, de sajna csak cél nélküli cirkuszt látok.”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdaság, termelők, fogyasztóvédelm is napirenden

A gazdaság helyzetéről, a magyar termelőkről, a fogyasztóvédelemről, a líbiai mentőakcióról és a… Tovább olvasom