Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Széll Kálmán Terv - Szijjártó: a Nefmi tesz javaslatot a felsőoktatás áts

A szükséges konzultációk után a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) tesz javaslatot a felsőoktatás átszervezésének konkrét módjára - közölte a miniszterelnök szóvivője pénteken az MTI kérdésre.

Szijjártó Pétert azzal kapcsolatban kereste meg az MTI, hogy a Széll Kálmán Tervben az szerepel, az állami intézményrendszert jelentősen terheli a költségtérítéses képzés (amelynek aránya 50 százalék körüli), s amelyről mára bebizonyosodott, hogy jelentős részben a felesleges kapacitások fenntartását szolgálja, "minőségi, munkaerő-piaci szempontból kifogásolható eredménnyel". A költségtérítéses szektor egyik fő oka a képzési szerkezet torzulásának, a konstrukció kivezetése az állami intézményi körből ezért is indokolt - olvasható a Széll Kálmán Tervben.
Az elképzelést, amint azt a Magyar Nemzet pénteki számában írta, kormánypárti szakpolitikusok "nonszensznek nevezték", s a lap által megkérdezett képviselők arra gyanakodtak, hogy az tévedésből került a tervezetbe.
A kormányfő szóvivője kiemelte: az oktatási rendszer ma Magyarországon nem tud megfelelni a gazdaság és a munkaerőpiac igényeinek, ezért a felső- és közoktatás rendszerét át kell szervezni oly módon, hogy az jobban idomuljon a gazdasági és a munkaerő-piaci kereslethez és így hozzá tudjon járulni az államadósság csökkentéséhez. Ennek érdekében növelni kell a reál és műszaki tudományok szerepét és biztosítani kell, hogy az egyetemek és főiskolák ne diplomás munkanélkülieket képezzenek - mutatott rá Szijjártó Péter.
Hozzátette: a szükséges konzultációk lebonyolítása után a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fog javaslatot tenni a felsőoktatási rendszer átszervezésének konkrét módjára.

Olvasóink írták

 • 6. Lone_wolf.. 2011. március 06. 13:39
  „3. tradermike 2011.03.04. 21:13 ühümm”
 • 5. Jandex 2011. március 05. 16:01
  „Érdekes a tomika 98-ban úgy lett miniszter,hogy nem volt felsőfokú végzettsége/pedig ez követelmény!/ az nem zavarta a főnökét! Mellesleg van benne valami igazságuk mert ez kis híján úgy működik mintha árulnák a diplomát,vagy megszüntetni vagy átalakítani kellene! Pénztárnál befizeti a tandíjat-TO-n azonnal átveheti a "kopogóst",minek évekig foglalkoztatni a semmiért tanárok ezreit!”
 • 4. tudorka 2011. március 04. 21:20
  „Hát, ha a Szíjj Ártó Péter mondja, "biztos úgy van", mert midig hazudik.”
 • 3. tradermike 2011. március 04. 21:13
  „Lone_wolf: :o)

  Sör Kálmán terv nem lesz esetleg? (Tényleg: vannak itt ex-Kretén magazin rajongók?)”
 • 2. Lone_wolf.. 2011. március 04. 20:01
  „Politikus képző:
  Bemegy a tanár az órára.
  - Röpdolgozat !
  - A .csoport megpróbál megvesztegetni! B. csoport megpróbál megzsarolni!
  - 20 perc!Tessék elkezdeni!”
 • 1. Losba 2011. március 04. 17:41
  „.."növelni kell a reál és műszaki tudományok szerepét "...kezdhetné magán, az átképzést..semmirevaló politikus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: A kormány szociális katasztrófát okoz Szabolcsban

A közmunkaprogram megnyirbálása és az önkormányzatok kivéreztetése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében… Tovább olvasom