Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Széleskörű egyeztetést szeretne az LMP

Az LMP, egy kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslatában azt kezdeményezi: a parlament szólítson fel három minisztériumot arra, hogy egy széles körű egyeztetés után dolgozzák ki a nyugdíjkoncepciót.
A párt elképzelései szerint a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó javaslatot a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, a Belügyminisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak december 1-ig kellene beterjeszteni.

A közleményben úgy fogalmaznak, hogy az LMP szerint egy hosszútávon működő, a generációk közti szolidaritásra épülő nyugdíjrendszer "nem diktátumokkal, hanem széles körű társadalmi egyeztetéssel" alakítható ki. Véleményük szerint ehhez nem csak a Nyugdíjkerekasztallal, az érintett szakszervezetekkel, valamint civilekkel kell megegyezni, hanem a munkavállalókat képviselő szervezetekkel is. Hangsúlyozzák, hogy a nyugdíjazás szabályainak stabilitása, a fokozatos változtatás minden társadalmi csoport érdeke, és "előrébbvaló a rövid távú fiskális szempontoknál".

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a visszaélések elleni küzdelem és a takarékosság jegyében a nyugdíjrendszer az utóbbi években számos költségcsökkentő és szigorító átalakításon esett át, de az LMP is úgy látja, hogy az fenntarthatósági és igazságossági szempontból további reformokra szorul.

A két képviselő kijelenti, hogy a "nyugdíjkassza azonban nem a mindenkori kormány szabadon felhasználható pénzeszsákja". Szavaik szerint ugyanis az Orbán-kormány a "pénzbehajtásra tett erőfeszítései közben megfeledkezik a szerzett jogok védelméről és a kiszámíthatóság biztosításáról". Hangot adnak annak a véleményüknek, hogy a kormány ötletelése miatt nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra.

Kijelentik azt is, hogy amíg az álláskeresők száma sokszorosan meghaladja a betölthető álláshelyekét, addig "mérhetetlen felelőtlenség többszázezer embert kilökni a nyugdíjrendszerből", mert így "megbélyegzett állampolgárként csak a segélyezettek táborát fogják gyarapítani".

Hozzáteszik, hogy az LMP szerint egyébként a meglévő szabályok alkalmasak arra, hogy a visszaélőket kiszűrjék a rendszerből.

Olvasóink írták

  • 1. Madarász 2011. május 18. 08:32
    „Mit pattog az LMP, már többszörösen leszerepeltek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Ukrán Titkosszolgálat zaklatja a magyar állampolgárságot kérőket

Az Ukrán Titkosszolgálat kárpátaljai magyarokat rendelt be, fenyegetett meg és vádolt azzal, hogy… Tovább olvasom