Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Széles sávon szélesebb versenyt

Tovább akarja élénkíteni a széles sávú versenyt a magyar távközlési piacon a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a teljes és részleges hurokátengedés havi és egyszeri díjainak csökkentésével – közölte az intézmény pénteken.
A hatóság azt várja, hogy a mostani döntés nyomán a szolgáltatók egyre több, részleges vagy teljes hurokátengedésen alapuló ajánlattal jelennek meg, bővítve ezzel a fogyasztók által igénybe vehető szolgáltatások körét.
A hatóság tanácsa ennek elősegítése érdekében kihirdette az Emitel, az Invitel, a Magyar Telekom és a Monortel referencia hurokátengedési ajánlatára vonatkozó határozattervezeteket.
A határozattervezetek szerint a négy jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatónak jelentősen csökkentenie kell a hurokátengedés egyszeri és havi díjait és így a határozat hatálybalépése után tovább erősödhet a verseny a széles sávú hozzáférések piacán.
A referencia hurokátengedési ajánlat (RUO – Reference Unbundling Offer) a JPE-szolgáltatók azon havi és egyszeri nagykereskedelmi díjait, illetve szolgáltatásnyújtási feltételeit tartalmazza, amelyeken a jogosult szolgáltatók igénybe vehetik a hurokátengedést és a helyi bitfolyam-szolgáltatást.
Ezek a nagykereskedelmi szolgáltatások a helyi hálózattal nem rendelkező szolgáltatók számára teszik lehetővé ADSL-szolgáltatások nyújtását.
A hurokátengedés lehetővé teszi, hogy az alternatív szolgáltatók akár teljes egészében átvegyék az „előfizetőt” a kötelezett szolgáltatótól, így lehetővé válik, hogy a fogyasztónak ne kelljen az alternatívok szolgáltatá-

sainak igénybevétele mellett valamelyik JPE-szolgáltatóval is szerződéses kapcsolatban állnia.
A tanács által közzétett határozattervezet szerint a teljes hurokátengedés havi díja az Emitelnél 34 százalékkal, az Invitelnél 18 százalékkal, a Monortelnél 19 százalékkal csökken. A Magyar Telekom esetében a havi díj a 2004-es RUO-ban foglalthoz képest 18 százalékkal csökken.
A korábbi RUO-khoz képest a tanács az egyszeri díjak közül többet törölt, illetve drasztikusan csökkentett. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palacsintafesztivál

A rajkai Aranykárász kempingbe várják az érdeklődőket szombaton délután egy órától, ahol első ízben… Tovább olvasom