Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Szélerőművek: érdeklődés a kockázatvállalás iránt

A közös kockázatkezelésre azért van szükség, mert a magyar villamosenergia-rendszer meglehetősen rugalmatlan.

Van érdeklődés a szélerőműveket üzemeltetők részéről közös kockázatkezelési szerződések iránt, de a novemberben megkötött első szerződés óta nem kötött továbbiakat a villamosenergia-ipari rendszerirányító Mavir Zrt. - mondta el Tari Gábor, a Mavir vezérigazgatója az MTI-nek. A társaság tavaly novemberben kötötte meg az első ilyen szerződést Hungarowind Kft.-vel, amely akkor került a Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonába. A nyolc szélkereket üzemeltető cégé az összes magyarországi szélerőmű-kapacitás mintegy 18 százaléka, 23 megawatt.

A közös kockázatkezelésre azért van szükség, mert a magyar villamosenergia-rendszer meglehetősen rugalmatlan, a beépített mintegy 9.200 megawatt áramtermelő kapacitásnak mindössze egyharmada szabályozható. Márpedig ha fúj a szél, és termelnek a szélkerekek, ezt az áramot a Mavirnak kötelező átvennie, ráadásul a jogszabályban meghatározott "támogatott" áron. A szélenergia sajátossága a kiszámíthatatlan termelés, ami felboríthatná a pillanatonként változó fogyasztás és termelés egyensúlyát. Ezért a szélerőművek üzemelésekor más erőművi kapacitásokat kell átmenetileg visszafogni, azaz leszabályozni, aminek költsége van.

Ez természetesen megjelenik a végfelhasználói árban is. Tari Gábor magyarázata szerint a közös kockázatvállalás érdekeltté teszi a szélerőművet abban, hogy leállítsa szélkerekeit, ha erre a villamosenergia rendszer egyensúlya miatt szükség van. A kieső bevételt ugyanis a Mavir kompenzálja. Az energiahatóság, a Magyar Energia Hivatal tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 200 megawatt a megépített szélerőmű kapacitás abból a 330 megawattból, amire korábban engedélyt adott. Az energiahivatal nemrégiben írt ki új pályázatot 410 megawatt szélerőmű kapacitásra.

A villamosenergia-rendszer optimális működéséhez, legalább 1.000 megawatt 15 percen belül igénybe vehető áramtermelő kapacitásra lenne szükség - mondta Tari Gábor. Hozzáfűzte: az import miatt a rendszert szabályozni képes áramtermelő blokkok egy része mindig üzemen kívül van. Az MVM csoport a rendszer rugalmasságát jól szabályozható erőmű építésével is segíti. A korábbi tájékoztatás szerint a Bakonyi Kombiciklusú Kft. a villamosenergia-rendszer rugalmasságát javító, jól szabályozható erőművet épít 2010 végéig. A kétszer 58 megawatt teljesítményű áramtermelő társaságban az MVM 50,1, a Demján Sándor nevével fémjelzett Euroinvest pedig 49,9 százalékban tulajdonos.

Olvasóink írták

  • 1. Dörgés 2010. február 20. 16:02
    „Ezt is elfúja a szél....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Exxon Mobil felfüggesztette a makói gázkutatást

A Makói Árok térségében található Földeák-1 kútnál kedvezőtlenek voltak a tesztek. Tovább olvasom