Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Szelep az agykamrában

Egyedülálló bemutató műtét színhelye volt tegnap a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház. Az operációhoz használt eszközt Dániában fejlesztették ki, s hazánkban Győrön kívül még sehol nem ültették be.

Dr. Szarvas István idegsebész főorvos a Kisalföldnek elmondta: a beavatkozás lényege az, hogy az agykamrából az agyvizet egy megkerülőszelep segítségével máshová vezetik a szervezetben, mert az agyvíz keringése az agyon belül akadályozott. A módszer maga már régebbről ismert, eddig különböző technikákkal és szeleptípusokkal hajtották végre. Ez a szelep annyiban más, hogy lehetővé teszi: ne a szívbe vagy a hasüregbe, hanem az agyhártya vastagvénájába vezessék le az agyvizet: ez a megoldás élettani szempontból jobban közelít a normális állapothoz. Az elmélet tíz éve született meg Dániában, öt esztendeje biztos klinikai adatokat tudnak róla felmutatni, két éve pedig már gyermekeknél is alkalmazzák.

A győri idegsebészek egy hazai konferencián találkoztak a dán szakemberekkel, akikkel felvették a kapcsolatot. Az első műtétet egy hónapja végezték el a kisalföldi megyeszékhelyen, a beteg állapota kiváló. A következő operációra tegnap került sor, melyet a győri dr. Skaliczky Zoltán másodfőorvos végzett el az egyik dániai kifejlesztő jelenlétében. A beavatkozást kivetítőn a két országos intézet és több megyei központ szakorvosai is megtekintették, majd konzultációt tartottak a módszerről. A páciens ezúttal egy fiatal nő volt, akinél agydaganat miatt agyvízkeringési zavar alakult ki. Korábban egy más típusú szeleppel operálták, de szövődmény lépett fel nála: a hasüregbe levezett agyvíz miatt begyulladt a hashártyája. A műtét egyórás volt, a beteg tegnap délután már felébredt: az orvosok a példák alapján bíznak benne, hogy ezúttal gyors és fertőzésmentes lesz a gyógyulása. Az operáció technikailag is jól kivitelezhető, a spe ciális szelep ára 230 ezer forint, melyet finanszíroz az egészségbiztosító. A megyei kórház idegsebészetén évente átlagosan harminc szelepet ültetnek be. Mintegy ötre tehető azoknak a pácienseknek a száma, akiknek erre a speciális eszközre van szükségük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hetedik verseskötet

„ Menestral ” címmel megjelent a csornai születésű, Amerikában élő Graves-, Ady- és… Tovább olvasom