Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Széléknél tíz évből hét termett gyümölcsöt

A vidékfejlesztési minisztérium államtitkára avatta a vásárhelyi Szél család ültetvényét tíz évvel ezelőtt. Később volt három olyan esztendő, amikor az időjárás miatt egy szem gyümölcs sem termett náluk. A család barackkal, almával foglalkozik azóta is – és nem panaszkodik. A tizenöt hektáros birtok országos viszonylatban már a nagyobbak közé tartozik.
A tősgyökeres vásárhelyi Szél családot szinte mindenki ismeri a városban. – Tizenöt hektáros területen hoztuk létre 1997-ben a gyümölcskertészetünket – mondta Szél István. – Az ültetvényavatót két évvel később tartottuk, amelyen részt vett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium akkori államtitkára, Tamás Károly is. Abban az esztendőben már volt egy minimális betakarításunk.

Összeírják az ültetvényeket

Reprezentatív gyümölcsösültetvény-összeírás kezdődött a múlt hónap elején. Az uniós program keretében a magyar gyümölcsösök közül a körte-, az alma-, a kajszi- és az őszibarack-ültetvényeket lajstromozzák – tette közzé Laczka Éva, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági és környezetstatisztikai főosztályának vezetője. Az adatszolgáltatás a tulajdonosok számára kötelező. A munkát a KSH szegedi igazgatósága szervezi, várhatóan szeptemberben készülnek el vele. Magyarországon most körülbelül 100 ezer hektáron foglalkoznak gyümölcstermesztéssel, valamivel nagyobb területen, mint 2001-ben, az akkori összeírás alkalmával 97 ezer hektárt számoltak. A legnagyobb területű gyümölcsös-ültetvény az alma, ez teszi ki az összterület 44 százalékát, míg a meggy 16 százalék, a szilva 8 százalék, az őszibarack 6, a dió 4 százaléknyi területű. Az ültetvények fele fél hektár alatti, 3-5 százaléka pedig 10 hektár feletti gyümölcsös – így a vásárhelyi Szél Istvánék birtoka a nagyobbak közé tartozik.

Az idén 10 éves családi gazdaság tagjai Szél István mellett felesége, Szélné Kis Zsuzsanna, valamint három gyermekük, István, Gergely és Zsuzsanna, akik tanulás mellett rengeteget segítenek az ültetvény körüli teendőkben.

A kertészet eddigi életében voltak nehezebb időszakok is. Ilyen volt a 2002-es, a 2003-as és 2005-ös esztendő, amikor a rossz idő miatt egy szem gyümölcs sem termett, viszont a fenntartáshoz szükséges költségeket ugyanúgy fizetni kellett. A család azonban nem panaszkodik, ők még szerencsésnek tartják magukat, ugyanis a nyírségi gazdák sokkal nagyobb károkat szenvedtek el akkoriban.

A mostani enyhe tél is okozott kisebb problémákat a gyümölcsösben, hiszen a kártevőket nem viselte meg úgy az időjárás. Emiatt fokozottabb növényvédelemre volt szükség. Ehhez a nemzeti agrár-környezetgazdálkodási program keretében olyan módszereket használtak, amelyeket szigorúan ellenőriznek a hatóságok. A barack szedése idén június első napjaiban kezdődött. A család a jövőben fejlesztéseket is tervez, hamarosan elindul például internetes honlapjuk.

Szél István a mezőgazdaságban végzett munkája mellett polgári búcsúztatóként tevékenykedik, lassan már 20 éve így is ismerik a városban. Nagyon nehéznek tartja ezt a feladatot, hiszen az élet legfájdalmasabb területén kell segítséget nyújtania. Viszont lelkierőt is merít ebből a munkából, ami sokszor jól jön.

Szűcs Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mártírságra bíztat bin Laden egy most előkerült videón

Ismét egy olyan videó került az internetre, amelyen Oszama bin Laden beszédet mond. Az al-Kaida… Tovább olvasom