Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Szél van, erőmű nincs

Több száz szélerőműre való engedélykérelem fekszik jelenleg a Magyar Energiahivatal asztalán. Országosan 330 megawattnyi (MW) szélerőművekből származó energiatermelésre adott ki engedélyt a hivatal. A Rábaközben is több helyen szeretnék a szelet munkára fogni, de egyedül a Vill-Korr Kft. rendelkezik energiahivatali engedéllyel.
A Vill-Korr Kft. széltornya a remények szerint Csornán idén szeptember 30-ig a helyére kerül, és megkezdi az áram termelését – nyilatkozta Gasztonyi Csilla, a kft. vezetője. Tervezik még Veszkényben is két szélkerék építését. Az energiahivatal honlapján szereplő táblázat szerint más beruházó azonban egyelőre nem rendelkezik engedéllyel a Rábaközben szélerőmű építésére.
Kisfaludon is szeretnék a szél energiáját hasznosítani. A beruházó Szélerőműpark Kisfalud Kft. képviselője, Markó József elmondta, hogy már csak az energiahivatal engedélyére várnak. Birtokukban van már a csatlakozási szerződés az E.ON Hungária Kft.-vel. Továbbá rendelkeznek építési engedéllyel is a 20 darab, egyenként 2 MW teljesítményű szélkerékre. Az építkezés nagyjából 4 hónapig tartana.
Már huszonöt széltoronynak kellene energiát termelnie Bágyogszovát és Rábapordány határában. A beruházó EETEK Holding Zrt. megszerezte a környezetvédelmi engedélyt és megegyezett a földtulajdonosokkal is. Ifj. Chikán Attila, a cég befektetési igazgatója a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a két rábaközi falu területén összesen huszonöt torony épül, a megtermelt 50 MW energiát a helyi áramszolgáltatónak vagy a Magyar Villamos Műveknek értékesítik. Az építkezést teljesen előkészítették, az építési engedélyt 2007 első negyedévében tervezik megszerezni, majd ezután folyamodnak az energiahivatali engedélyért. A nyárra várható villamosenergia-törvény módosításától azt remélik, hogy könnyebbé és gyorsabbá teszi a beruházás megvalósítását.
Kapuvárt sem kerülték el a befektetők, itt is szeretne egy cég szélerőműparkot létrehozni. A bécsi székhelyű Gep Kft. projektvezetője, Bene Zoltán és Nagy Marianna arról tájékoztatott, hogy 25 szélkerékkel 50 MW energiát akarnak termelni. Csupán az energiahivatal engedélyére várnak, hogy indulhasson a beruházás. A földtulajdonosokkal már megegyeztek, biztosítják a szélkerekek számára a szükséges területeket.
Az Öko Energia Kft. a Dél-Rábaközben tervezi 54 szélkerék felállítását 104 MW teljesítménnyel. A cég vezetője, Schamböck Manfred ismertette, hogy a területtulajdonosokkal megállapodtak a szükséges területek biztosításáról. Az engedélyezési eljárások még nem zárultak le, továbbá nem rendelkeznek még az összes szükséges engedéllyel. Terveik szerint 2008-ban építhetik fel a tornyokat.
Könnyen lehet azonban, hogy csalatkoznak majd reményeikben azok, akik most több milliárd forint beruházásával rárepültek a szelekre.
Az uniós irányelvek szerint 2010-re 12 százalékra kell emelni a megújuló energiatermelés részesedését a teljes energiatermelésből. Magyarországnak a csatlakozási tárgyalásokon kialkudott feltételek szerint az uniós átlagnál lényegesen kevesebbet, mindössze 3,6 százalékot kell teljesítenie.
Ám ez az arány is elérhetetlennek tűnik a jelenlegi fél százalékhoz viszonyítva. A szélerőművek elterjedésének legnagyobb akadálya, hogy az energiahivatal korlátozott számú engedélyt ad ki, arra hivatkozva, hogy az általuk termelt áram nem állandó, szél híján nincs áramtermelés. Úgy tűnik, hogy némely beruházók látnak fantáziát az úgynevezett szivattyús-tározós erőműben, hisz egy ilyen megépítésére már engedély is született. Ez lehetne a megoldás a szélkerekekből nyert nagyobb mennyiségű áram villamosenergia-rendszerbe való bekapcsolására. A szél által termelt energiával hajtott szivattyúk segítségével felemelik a vizet egy tározóba. Amikor pedig áramra van szükség, a tározóból ráengedik a turbinákra a vizet, így nyernek energiát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A határ menti ingázás csak útlevéllel

Burgenlandban dolgozhatnak a megyében állandó lakhellyel rendelkező munkavállalók. További… Tovább olvasom