Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Szekeres Pál miniszteri biztosként felügyeli a szociális intézmények kiváltási programját

A közleményben felidézték, az elmúlt évek egyik legfontosabb fogyatékosságügyi intézkedése az intézményi férőhely kiváltási program.
Szekeres Pál január 15-től miniszteri biztosként segíti a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos kormányzati intézkedések végrehajtásának koordinációját, ezen belül felügyeli a szociális intézmények kiváltási programját - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben felidézték, az elmúlt évek egyik legfontosabb fogyatékosságügyi intézkedése az intézményi férőhely kiváltási program, amelynek célja, hogy az uniformizált szolgáltatások, nagy létszámú intézmények helyett élhetőbb, családiasabb környezetben éljenek a fogyatékos emberek, elérhetőek legyenek számukra a közszolgáltatások, a képzési és munkalehetőségek. 
    
A kiváltás első körében, 2016 elejéig hatmilliárd forintból 600 ember hagyhatott el nagy szociális intézményt. A nemrég indult második körben - amely 2019 elejéig tart - 22 milliárd forintból 2500, majd 2023 végéig további 7500 ember költözhet ki 55 milliárd forintból - írta az Emmi.
    
Hozzátették, a program megvalósítását segíti a kiváltási programot kísérő, 2,5 milliárd forintos Társ projekt, melyben a szakemberek egy szakmai műhelyben kísérik figyelemmel és támogatják az egész kiváltási folyamatot.
    
A magyar kormány elkötelezett amellett, hogy a fogyatékos emberek életminőségét folyamatosan és minden eszközzel javítsa, társadalmi integrációjukat elősegítse, támogassa. A kormány fontosnak tartja, hogy a fogyatékos emberek aktív, látható, egyenrangú állampolgárai legyenek a magyar társadalomnak - hangsúlyozták a közleményben.
    
Szekeres Pál paralimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok tőr- és kardvívó. 1999-2003-ban az Ifjúsági és Sportminisztérium fogyatékos sportjával foglalkozó helyettes államtitkára, 2010 és 2014 között a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára volt. 2014 óta az Emmi fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás 2018 - KDNP: minél előbb, annál jobb

Harrach Péter szerint egy elhúzódó választási kampány a pártoknak és a magyar társadalomnak sem… Tovább olvasom