Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Szekeres bemutatkozó látogatása a NATO főtitkáránál

Magyarország a következő két évben nem tudja növelni a katonai feladatokra szánt költségvetési ráfordításokat, de a rendelkezésre álló pénzeket minél hatékonyabban akarja felhasználni - egyebek között erről tájékoztatta Szekeres Imre szerdán Brüsszelben a NATO főtitkárát, Jaap de Hoop Scheffert.
Szekeres - akinek honvédelmi miniszteri tisztségében ez volt a bemutatkozó látogatása a NATO-nál - azt is közölte: Magyarország vállalja, hogy egyidejűleg ezer katonája lát el a világ különböző helyein békefenntartói feladatokat.

De Hoop Scheffer a maga részéről azt hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli azt a szerepet, amit Magyarország a különböző külföldi missziókban játszik. Azt különösen, hogy a magyarok átveszik az egyik afganisztáni vidéki újjáépítő csoport (PRT) vezetését, de általában is elégedett a magyarok külföldi szerepvállalásával. Magyarország aktív szövetséges - szögezte le a NATO főtitkára.

Szekeres a tárgyalások után magyar újságíróknak tartott sajtóértekezletén elmondta: úgy érzi, hogy a korlátozott pénzügyi lehetőségekre vonatkozó bejelentését a NATO-ban megértéssel fogadták. A főtitkár például mindössze 50 másodpercig foglalkozott válaszában ezzel a kérdéssel, s utána áttért a NATO-műveletekben vállalt magyar részvételre.

Szekeres közölte, hogy a magyar vezetésű afganisztáni PRT idén október elsejével lép majd működésbe, s ő maga szeptember közepén az ázsiai országba utazik, hogy a magyar alakulat leendő táborhelyén közvetlen tapasztalatokat szerezzen. A civil programokban egyelőre folytatni fogják azt a munkát, ami PRT-t addig irányító hollandok kezdtek, a magyar civil programok jövő év április elejétől indulnának majd be - tette hozzá. (A PRT-k ugyanis nem pusztán egy-egy afgán körzet biztonsági helyzetén javítanak, de feladataik közé tartozik a helyreállítás, az adott régió gazdasági életének beindítása is.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaly tizennégyezren részesültek segélyben

„ Amennyiben a kormány megszorító intézkedései a helyi támogatási rendszerre is kihatnak, idén… Tovább olvasom