Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Székelyzászló-ügy: felváltva függesztenék ki a megyék zászlóit a román parlamenten

Felváltva függesztenék ki a 41 romániai megye zászlóit a bukaresti parlament épületén, Románia és az Európai Unió lobogójának társaságában.
14:07 - Felváltva függesztenék ki a 41 romániai megye zászlóit a bukaresti parlament épületén

Felváltva függesztenék ki a 41 romániai megye zászlóit a bukaresti parlament épületén, Románia és az Európai Unió lobogójának társaságában - közölte kedden az MTI-vel Viorel Hrebenciuc a házbizottság alelnöke.

Hétfőn a házbizottság úgy döntött, a román képviselőház nem reagál arra, hogy a magyar Országházra kitűzték a székely zászlót. Ugyanakkor Valeriu Zgonea házelnök azt javasolta, hogy a bukaresti parlament előtt függesszék ki az ország megyéinek jelképeit.

Seres Dénes háznagy az MTI-nek elmondta, a házbizottság támogatta a házelnök váratlan javaslatát, de a részletekről nem beszéltek. Az MTI felvetésére hozzátette, nem hiszi, hogy a házbizottság tagjai tisztában voltak azzal, hogy így - Hargita megye jelképeként - a vitatott székely zászló is kikerülhet a román parlamentre.

12:21 - Méhkerék: megfér egymás mellett a magyar és a román zászló

A kelet-magyarországi Méhkerékről írt a Gandul című román hírportál kedden, amely megállapította, hogy a magyar állami intézményeken jól megfér egymás mellett a magyar és a román állami zászló egyaránt.

A portál szerint miközben Bukarestben és Budapesten "felelőtlen politikusi nyilatkozatok" táplálják a székely zászló körüli vitát, a magyarországi Méhkerék községben évtizedek óta jól megfér egymás mellett a magyar és a román zászló, valamint az Európai Unió lobogója. A lap emlékeztet, hogy a községben a román kisebbség tagjai alkotják a lakosság többségét.

Netye Bertold alpolgármester a portálnak elmondta: az ott élő magyaroknak soha nem volt semmi bajuk a román zászlóval, amely a községházára is ki van függesztve. "Amióta tudom magam, a román zászló is ki van függesztve a magyar lobogó mellé valamennyi közintézményre" - mondta az alpolgármester, akit a portál idéz.

A Gandul szerint míg a román-magyar határ közelében lévő községben a zászlóügy meg van oldva, addig Bukarestben Victor Ponta román miniszterelnök a magyarokat ellenségnek nevezte, Budapesten pedig a székely zászlót kifüggesztették a parlament épületére.

Románia és Magyarország között vita alakult ki amiatt, hogy Székelyföldön a székely zászlót is kifüggesztették közintézményekre a román lobogó mellé. A román hatóságok szerint ez törvénytelen.

10:51 - Victor Ponta román miniszterelnök Budapestre látogat  

Victor Ponta román miniszterelnök bejelentette, hogy március 9-én Budapestre látogat a Magyar Szocialista Párt (MSZP) meghívására - közölték kedden a román hírügynökségek a politikus egy hétfő éjszakai tévéinterjúját idézve.

Pontát a Realitatea hírtelevízióban a székely zászló kapcsán kirobbant román-magyar vitáról kérdezték. A román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségét is betöltő román kormányfő kifejtette, nem akar a politikai nyilatkozatok "csapdájába" esni, mert azzal csak Orbán Viktor miniszterelnöknek és Németh Zsolt külügyi államtitkárnak "szerezne örömet". Szerinte a székely zászló kitűzése az Országházra a Szlovákiában és Romániában élő magyar állampolgárok szavazatának megszerzését célozza.

"Március 9-én az MSZP meghívására Budapesten leszek, hogy arról beszéljünk: a magyar, a román, a szlovák és a szerb nép között nincs valódi probléma, annál is inkább, mert mindannyian európai polgárok vagyunk. Csak a szélsőséges és demagóg politika - és nem is a Fidesz a legszélsőségesebb, ott van nekik a Jobbik -, valójában az használja ezeket a hamis provokációkat" - mondta a román miniszterelnök.

Victor Ponta egy másik hétfő esti tévéinterjújában közölte, letett arról a korábbi tervéről, hogy a budapesti stadionban nézze meg a március 22-i magyar-román válogatott labdarúgó-mérkőzést, mert a jelenlegi "politikai feszültségek" közepette nem akar "olajat önteni a tűzre". Hozzátette: reméli, hogy a román csapat győzni fog és ezzel "lezárulnak a dolgok".

Mesterházy Attila pártelnök január 15-i sajtótájékoztatóján közölte, hogy az MSZP március 9-én a Budapest Arénában tart évértékelő rendezvényt, ahová tízezer szocialista aktivistát várnak.

Olvasóink írták

 • 3. Valaki 2013. február 20. 11:31
  „Buta vagy kanbela, a Székely Zászló ki volt tűzve már a coci duktatúrák idején is.”
 • 2. pancser 2013. február 20. 09:46
  „..........a székely zászló kitűzése az Országházra a Szlovákiában és Romániában élő magyar állampolgárok szavazatának megszerzését célozza.
  Mindent megér a hatalom? A bölcsesség megint odaát van, szépen levizsgázunk Európa előtt.”
 • 1. Valaki 2013. február 20. 07:12
  „Még nem mondott le a bukott "doktor"? :)))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktort ábrázoló plakátokkal folytatja kampányát az MSZP

Orbán Viktort ábrázoló óriásplakátok kihelyezésével folytatja egy hónappal ezelőtt kezdett,… Tovább olvasom