Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Székely szerint nem lehet minden szabálytalanságot kiszűrni

Nincs az az ellenőrzési rendszer, amivel minden szabálytalanságot ki lehet szűrni - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a napokban kirobbant őssejt-botránnyal kapcsolatban.

A tárcavezető többször kihangsúlyozta, hogy az Egészségügyi Minisztérium ráadásul nem nyomozhat, ahogyan az ÁNTSZ sem, amely ellenőrizte a botrányban érintett kaposvári magánklinikát.Nem indít vizsgálatot az Egészségügyi Minisztérium a nagyatádi és marcali kórházban, ahonnan sajtóhírek szerint abortumokat adtak a - gyanú szerint - őssejt-beültetéssel foglalkozó orvos csoportnak.

Székely Tamás tárcavezető hétfő délutáni sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a minisztérium nem nyomozhat, az a hatóság dolga. Hivatalosan egyébként a tárca nem tud arról, hogy honnan származtak az abortumok, de ha tudná is, annyit tehetne, hogy feljelentést tesz. Székely Tamás elmondta, hogy az idekapcsolódó szabályozást az egészségügyi törvény adja. Abban egyértelműen rögzítve van, hogy emberből kivett szervért vagy szövetért nem lehet ellenszolgáltatást kérni, illetve ellenszolgáltatás fejében nem lehet azt beültetni.

A nyomozóknak pedig most az a feladatuk, hogy megvizsgálják: az érintettek betartották-e a szabályozást. A miniszter beszélt arról is, hogy a kaposvári magánklinikánál az ÁNTSZ hetente tartott ellenőrzést. Mivel azonban nekik sincs nyomozati jogkörük, annyit tehettek, hogy elkérik például a dokumentációkat. Ezek alapján azt állapították meg, hogy ott tiltott tevékenység - azaz őssejt-beültetés - nem zajlik. Székely Tamás szerint nyilván, ha házkutatási paranccsal mentek volna, más lett volna a helyzet. Székely Tamás hangsúlyozta, hogy nincs az az ellenőrzési rendszer, amivel minden szabálytalanságot ki lehetne szűrni. Ez mondjuk nemcsak az egészségügyre igaz. Ahhoz, hogy kijelenthető legyen, hogy nem történik szabálytalanság az egészségügyben, valakinek mindig ott kellene állni az orvosok mellett - mondta.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai múlt hétfőn csaptak le illegális őssejt-kezelést végzőkre egy budapesti egészségügyi intézményben, amikor éppen egy beavatkozásra készültek. Négy embert vettek őrizetbe: egy amerikai, egy ukrán, valamint két magyar állampolgárt. Az elfogás után mindegyiküknél házkutatást tartottak, egyebek mellett számítógépeket foglaltak le.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán mind a négyüket előzetes letartóztatásba helyezte, a gyanúsítottak részben beismerő vallomást tettek. Az érintettek ellen üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett, emberi test tiltott felhasználása miatt indult eljárás.

Olvasóink írták

 • 4. miracle 2009. augusztus 04. 13:39
  „Kedves janika.
  1. Ne tegyél úgy, mintha ez a dolog nem kb 20 éve állna fenn. Sem a mostaniak, sem a korábbi kormányok nem tettek ez ellen semmit. Nem, drágalátos OV barátod sem.
  2. A hsz-om nem arra irányult, hogy miért áll fenn és ki mit (nem) tett, hanem arra, hogy egyesek ezt természetesnek veszik (függetlenül attól, hogy tiltott és hogy mennyire ellenőrzik), utána meg durrognak, hogy miért kurtítják meg a táppénzt. Akinek nem inge, ne vegye magára.”
 • 3. janika 2009. augusztus 04. 08:44
  „Miracle kedves! Kik vannak hatalmon ebben az országban? Kinek lenne a kutya kötelessége felszámolni a táppénz csalásokat? Vagy szerinted lényeg a poszt, s az már mellékes, hogy értenek-e hozzá, vagy csinálnak -e valamit a pénzükért?”
 • 2. miracle 2009. augusztus 03. 20:33
  „Te meg azzal foglalkozz, hogy hányan követtek el táppénzcsalást. És köszönd meg nekik a 60%-ot.”
 • 1. janika 2009. augusztus 03. 17:59
  „Székely azzal foglalkozzon, hogy a Tb már megint a betegek zsebébe nyúlkál! Vizit dij helyett táppénz csökkentés? Miféle alapon?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionok ütköztek: KO az M1-esen - fotókkal

A Budapest felé vezető oldalon, a 132-es kilométerszelvénynél reggel hét óra környékén két kamion… Tovább olvasom