Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Szegedi zöldcégek országos hatáskörrel

A környezetvédelmi profilú vállalkozások úgy végeznek mindenki számára hasznos tevékenységet, hogy meg is élnek belőle. Nem fényűzően – persze –, de a tisztes megélhetés lehetőségét mindenképpen biztosítja a környezetvédelem. Szegedi, országszerte elismert cégek is ezt bizonyítják.

Veszélyes anyagot tartalmazó hordókat emelnek ki a föld alól a garéi hulladéklerakóban. A környezetvédelem egyre több cégnek biztosít munkát. Illusztráció: MTI
Az általunk a témához kiválasztott három vállalkozás tevékenységi területe más és más – nem jelentenek tehát egymás számára konkurenciát.

Szaktudás és tapasztalat

Környezetvédelmi szaktanácsadás, szakértés; nemzetközi s hazai környezettel összefüggő beruházásokra, projektekre specializálódott fejlesztési tanácsadás, pályázatkészítés, koordinálás, közbeszerzés. Ezek jelentik az MKTeam Környezetvédelmi, Közbeszerzési és Fejlesztési Tanácsadó Kft. erősségeit. A társaság ügyvezető igazgatója, Major Tibor neves környezetvédelmi szakember, huszonöt éven át vezető szerepet töltött be a környezetvédelmi közigazgatás intézményrendszerében, tagja a Magyar Mérnöki Kamara környezetvédelmi tagozata elnökségének, és a Szegedi Akadémiai Bizottság szakmai munkabizottságának is. Leánya, Csűrösné Major Klára – közgazdász, közbeszerzési referens, projektmenedzser – Franciaországtól Indiáig sok helyen szerzett szakmai tapasztalatokat, tanulmányainak végzésekor.

A cég referenciái közül kiemelhető például a Pick Rt. számára készített döntés-előkészítő tanulmány a hígtrágya-ártalmatlanítással kapcsolatban, s a szegedi gyár teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálata. De szólhatunk a Dél-Alföld hévízgazdálkodás-fejlesztésének projektmenedzseléséről, illetve hulladéklerakó-létesítés során végzett közbeszerzési tevékenységéről is.

– Éves árbevételünk több tízmillió forint, nyereségesek vagyunk – mondja az ügyvezető igazgató. A környezetért felelősséget érző, ugyanakkor fejleszteni kívánó ügyfeleknek nagyon sokat jelent: a cég
a környezetvédelmi és az infrastrukturális projekteket komplex egészként kezeli.

Jövedelmező lehet

Különböző biotechnológiai eljárások kifejlesztésével, alkalmazásuk meghonosításával bővíti eddigi tevékenységi körét a Hologén Környezetvédelmi Kft. A Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) együttműködő környezetvédelmi cég például állattartó telepek, élelmiszer-földolgozók hulladékaiból biogázt, talajjavítókat állít elő, s bioetanol-gyártáson is dolgozik.

– E benzinbe keverhető, illetve azt helyettesítő, biológiai eredetű megújuló energiahordozó használatának elterjedése nagymértékben csökkentené a levegőbe kerülő káros anyagok mennyiségét. S persze az ország szénhidrogén-függőségét is – hívja föl a figyelmet Bulik László ügyvezető igazgató. A Sándorfalvi úton már működik egy biogázüzeme a cégnek, az algyői olajmező térségében pedig bioetanol-gyártó üzemet hoz létre. A bioetanol-gyártás és a kisebb, fölhagyott „földgázlencsék" hasznosítása együttesen jövedelmező lehet. Az eredetileg környezetvédelmi károk fölmérésére, szennyezésmérték-megállapításra, talaj- és talajvíztisztítás végzésére, vágóhídi hulladékok komposztálására, olajfinomítás során létrejött szermaradékok ártalmatlanítására megalakított vállalkozás tehát kutatási-fejlesztési területeket is hatáskörébe von, részt kíván venni a Biopoliszban is.

– A különböző vállalkozások egyre inkább ügyelnek a környezetszennyezés visszafogására. Így annak ellenére is szükséges a továbblépés, hogy olyan megrendelőink vannak hagyományos területünkön, mint a Mol Rt. algyői telepe, ugyancsak a Mol komáromi finomítója, a Tisza Volán, a budaörsi repülőtér, a Millenáris Park és így tovább – mondja az ügyvezető igazgató. Éves árbevételük jelenleg egymilliárd forint, átlag nyolcszázalékos nyereséggel.

A költség sem jelentéktelen

A Woma Kft. veszélyeshulladék-szállításra szakosodott a környezetvédelem területén.
– Többek között olajos iszap, olajjal szennyezett egyéb anyagok, laboratóriumi vegyszerek, egészségügyben keletkezett hulladékanyagok elszállítását végezzük – tájékoztat Keresztury Endre műszaki menedzser. Megrendelőik közé tartozik az MTA Szegedi Biológiai Központja (SZBK) is, ahol évente két-három tonna veszélyes hulladék képződik laboratóriumi munkák során. Benzinkutaknál évente 20-30 köbméter elszállítandó olajos iszap jön létre, attól függően, hogy hány autót mosatnak. Kisebb autószerelő műhelyeknél átlag 200 kiló szennyezőanyag keletkezik egy-egy esztendőben. A hódmezővásárhelyi kórháztól harminc-negyven kiló, betegellátás során keletkezett hulladékot kell elszállítani havonta; Makón háziorvosi rendelőkkel van szerződése a cégnek, mely évente mintegy egymillió forint nyereséggel dolgozik. A kiadás nem kevés: még Győrbe is folyamatosan szállít a Woma veszélyes hulladékot – hívja föl a figyelmet a műszaki menedzser. Mindenesetre megvan a tisztes megélhetés lehetősége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy Skóciában lelőtt vadkacsa tesztje is pozitív

A brit kormányzat vizsgálatot kezdeményez, hogy Angliát is elérte-e a madárinfluenza, azután hogy… Tovább olvasom