Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Szegedi vegyésznő rangos nemzetközi elismerése

Szegedi vegyészkutató kapta idén a francia kozmetikai cég és az Unesco elismerését, amelyet A nőkért és a tudományért ítélnek oda. Hernádi Klára szénnanocsöveket vizsgál, rokon területeken oktat is, emellett ipari reaktorokról és hétköznapjaink kémiájáról tart előadásokat.
Hernádi Klára: Az illatszerek közül én is nőként választok. Fotó: Karnok Csaba
Három éve írja ki a L’Oreal Magyarország és az Unesco A nőkért és a tudományért elnevezésű díjat. Olyan kutatónőknek ítélik oda, akik az anyag- vagy az élettudományok terén tevékenykednek. A Szegedi Tudományegyetemről elsőként Hernádi Klára, az alkalmazott kémia tanszék docense nyerte el a rangos kitüntetést.

A kőnél keményebb

– A néhány évtizede ismert szénszálakat rendkívüli szilárdságuk és könnyű súlyuk miatt a sílécek, biciklik és versenyautók gyártásánál alkalmazzák. A tizenöt éve felfedezett szénnanocsövek továbblépést jelenthetnek: azaz a jövőben még ezeknél is nagyságrendekkel erősebb anyagokat állíthatunk elő – vezet be a milliméter milliomodnyi részének rejtelmeibe a vegyészkutató. Aztán a szén előfordulásának két végletes formájára emlékeztet, a kőnél keményebb gyémántra és a puha grafitra.
Ez utóbbiból – ha ceruzával írunk – hatszögletű darabkák morzsolódnak a papírra. A kutató ilyen grafitlemezkék „feltekert" formáit állítja elő és vizsgálja elektronmikroszkóp alatt. A szénnanocsövek akár a mikrocsip elemeihez hasonló, vezető és félvezető tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Ezzel Hernádi Klára az anyagtudomány új fejezeteit írja, eredményeit unokáink fogják látni a síkképernyős tévé jövő századi generációiban.

– Csupa sikerélmény a munkám, ezért rettenetesen élvezem. A folyamatos szakmai elismerésnek és annak, hogy a tanítványaim nem tekintik „mumustárgynak" a kémiát, egyaránt örülök – csillan fel a szeme, amikor oktatómunkájáról kérdezem. A tanárnő a szénszálakról és reaktorokról tart előadást a természettudományi kar hallgatóinak, míg a Mindennapok kémiája című óráját az egyetem valamennyi érdeklődő diákjának meghirdette. A más szakot választó kémiakedvelők éppen úgy járnak hozzá, mint azok, akik valaha utálták a tantárgyat, de rájöttek: egész életünk kémia.

Hirdetések

– Érdekelnek a környezetünk vegyületei, ezért magától értetődően figyelem például a kozmetikai reklámokat. Persze, nem dőlök be minden új hirdetésnek, de azért elsősorban én is nőként keresgélek az illatszeres polcokon – felel Klára a vásárlási szokásait firtató kérdésemre. Hozzátéve, hogy mivel a tudományos kifejezéseket is érti, természetesen a vegyész tájékozottságával válogat a piperék közül. – Az összetevők feltüntetését roppant fontosnak tartom. A korrekt tájékoztatás elengedhetetlen, de túlkapásokra és tudományoskodásra semmi szükség. A szakkifejezések mutatják, hogy kutatások állnak a fejlesztés hátterében.

Arckrémek és lipidek

Biokémikusok vizsgálják például a bőr működését, és kísérleteik nyomán születnek újabb és újabb vegyületek a ráncosodás lassítására. Ilyen tudományos teljesítmény a mostanság emlegetett liposzóma, amelynek kapszulás alapötletét (a hatóanyag lassított felszívódását) a gyógyszerészetből már régóta ismerjük.

A szépítőszerekben hasonlóan fejti ki „trükkjét": hatószere változatlan, ám új, kapszulaszerű bevonattal bőrre kenve mélyebbre kerül, tehát alaposabban hat. A ciklodextrin ugyancsak a kapszula elvén működik, de cukorburokkal készül. Vagy reklámoznak lecitint, lipideket, koenzimeket – olyan anyagokat, amelyek segítenek a szervezetünknek anyagokat előállítani, amelyekre egyedül már nem lenne képes.

És milyen jól hangzik, ha nem ubikinont írnak rá – pedig ez az eredeti neve –, hanem Q10-et!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

El akarták rabolni a brit kormányfő legkisebb gyermekét

A Scotland Yard akadályozta meg, hogy elrabolják a brit kormányfő legkisebb gyermekét - írta a… Tovább olvasom