Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Szegedi helyszínelőket követtünk a tetthelyre

Amerikai bűnügyi sorozatokban fantasztikus helyszínelőket látni. Hogy mennyire hasonlít a filmes bevetés a való világra, még hozzá Szegeden? Felderítettük: nincs sok különbség. Sőt van, amiben a hazai helyszínelő csapat vezet.
A szegedi nyomrögzítők készenléti bőröndje hasonlít a filmbelire. Fotó: Segesvári Csaba
Mi a közös Miamiban, Las Vegasban, New Yorkban és a tengerészetben? Egy dolog biztosan: a tévésorozatok ottani rendőrségén harcra kész, okos bűnügyi helyszínelők dolgoznak, szuper technikával. Az epizódok elején három bűncselekményről fut be jelentés, a helyszínelők csodacsapata felosztja a munkát. Magukhoz veszik ezüst szín készenléti bőröndjüket, és belépnek a rendőrségi szalagkordon mögé. Nyomokat keresnek... E tempó csak a filmekben létezik, vagy a szegedi helyszínelők is ilyenek?

Marabutoll ecset és vaspor

A szegedi városi kapitányságon ott jártunkkor csöndes a délelőtt. „Mindössze" egy újszegedi feltört autóhoz vonult ki a nyomozó-technikus páros. Mi ezalatt egy családi házhoz követjük a másik szemlebizottságot. A betörők az éj leple alatt feszítették fel a zárat, és elvittek minden mozdíthatót, miközben az emeleti hálóban aludt a család. A kapunál beljebb nem lépünk, hogy ne sérüljön a tulajdonos személyiségi joga és a nyomozás érdeke. A küszöbön túl dolgozó helyszínelőkről a felettesük, Tímár Ferenc alezredes beszél. Elárulja, a sorozatból egyetlen helyszínelős epizódot már látott, és erősen kisarkítva bár, de az ő munkájuk is hasonló.

– Szalagot ritkán használunk, csak nagy rablásnál vagy közterületi bűncselekménynél szükséges – emelt ki egy különbséget. Továbbá: átfogó képet alkotnak arról, hogy mi történt, aztán nyomokat keresnek. Az ő táskájukban is ott a marabutoll ecset, vaspor, korom, hurkapálca, cellux, tasakok, és a magyar módszerhez tartozó kellékek: a pelenka, alufólia, dunsztos üveg. Következhet a nyomrögzítés.

Nyomozó és technikus

A szegedi helyszínelőknél nem dolgoznak fix párok; a tizenkét nyomozó tíz technikussal kombinálható. Mindössze hárman nők, nyilván az időbeosztás miatt: ugyanis hivatalosan huszonnégy órát dolgoznak, hetvenkettőt pihennek. A nyomozók és technikusok rendészeti szakközépiskolát vagy rendőrtiszti főiskolát végeztek, más diplomásokat szaktanfolyamon képeznek át. A technikusok speciális szaktanfolyamon is részt vesznek. Évente átlagosan minden órában születik egy szegedi ügyirat, összesen kilencezer dokumentum keletkezik. Egy helyszínelés fél óra, de akár egy napot is igénybe vehet.

Konzervált szagok


A szegedi helyszínelők is fényképeznek, jegyzőkönyvet írnak, hogy később tudják, mit hol találtak. Miket konzerválnak? Elsőként, és ez magyar sajátosság: a szagmintát. Ehhez kell a szagszívó pelenka, az alufólia, a csomagoláshoz a befőttes üveg. Utána ujjlenyomatokat, hajszálakat, láb- és keréknyomokat keresnek, leveszik a fül- vagy homloklenyomatot is, mert egyedi. Megkeresik és begyűjtik a szabad szemmel nem látható üvegszilánkot, textilszálat, a vérnyomokat és a fellelhető testváladékot.

– Még egy banánhéjról, sőt egy mákgubóról is sikerült értékelhető ujjlenyomatot levenni a kollégáimnak – idézett fel emlékezetes eredményeket Szecskár Zsolt százados alosztályvezető. Régi nyomokat is előhívnak, azokat vegyi módszerekkel „érlelik, hizlalják". Így vettek nyomot egy három hónapig tűző napon álló autóról. A technikus csomagol, felír. Nem következtetnek, nem azonosítanak, mint a filmekben, csak a tényekre alapoznak. Ha kell, a nyomkövetéshez kutyát kérnek, fegyverhasználat esetén fegyver-, rendkívüli halálesethez pedig orvos szakértőt. Nálunk a járőrök vagy a helyszínelők kérdezik ki a szomszédokat és a szemtanúkat. Aztán a kapitányságon folytatják a munkát.

Bűnjelek a polcokon

– A bűnjeleket raktárba visszük, országos körözést adunk ki az azonosítható tárgyak (okmányok, járművek, műszaki cikkek, mobiltelefon) után – magyarázta a feldolgozást a százados. Ezzel az ügy lezárult a szegedi helyszínelők számára. A kapitány dönt, melyik alegység folytatja: a betörési csoport, a gépjármű-felderítés, a vagyon- vagy az életvédelmi alosztály. Ők értékelik a nyomokat, szakértőket kérnek fel, az ujjlenyomatokat pedig a pesti számítógépes nyilvántartásban kerestetik. A mi látogatásunknak újabb ügy vetett véget: egy asszony összeverte férje autóját.


Látszat, valóság

A helyszínelők ébersége hozott gyors megoldást egy idős asszony halála ügyében. Vérbe fagyva, holtan találtak az utcán egy nyolcvan év körüli mozgássérült asszonyt. Műlába és a járókerete előkerült a házban, ezek nélkül nem mehetett ki. Végül rájöttek, hogy az asszony, segítségeit hátrahagyva, felkúszott a padlásra, elhúzott néhány cserepet, és kivetetette magát. Öngyilkos lett, nem gyilkosság áldozata.

Amerikai–kanadai C.S.I.

Marg Helgenberger (Catherine Willows) és William L. Petersen (Gil Grissom) A helyszínelők című sorozatban. Fotó: internet
A C.S.I. (Crime Scene Investigation), vagyis A helyszínelők filmsorozat történeteinek szereplői nem riadnak vissza a lőtt sebek, az ömlő vér és az anatómiai kuriózumok látványától sem. A C.S.I. olyan törvényszéki nyomozókról szól, akik a bűntények színhelyén dolgoznak, és munkájuk igen kevéssé ismert az átlagember számára. Az akciónak a társadalom olyan rétegei is rendszeres nézőivé váltak, melyek amúgy nem néznének krimisorozatokat. A helyszínelőket a világ 21 országában játsszák nagy sikerrel. Nálunk a VIASAT3 adón ma 21.45 (ismétlés: vasárnapra virradóan 02.35); holnap 22.00 (ismétlés hétfőre virradóan 02.10) órakor kezdődik a színes, magyarul beszélő, 2000-ben született amerikai–kanadai akciófilm-sorozat egy-egy epizódja, mely 16 éven aluliak számára nem ajánlott. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

József és Mária

Igen, a Bibliában jártasak tudják, fontos szereplõi õk a… Tovább olvasom