Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szegedi disc-jockeyk: Óriástól DJ PET-ig

Disc-jockeyk, azaz lemezlovasok. A hetvenes évek közepe óta létezik ez a szakma Magyarországon. Szegeden is ekkor jelentek meg az első fecskék. Tóth András, „Óriás" volt első. Fia, Tóth Péter követte, ő is korongok bűvöletében él.
DJ PET édesapja, Óriás nyomába lépett Fotó: Karnok Csaba
Buli! Főként a fiatalok szórakozása diszkóba járni. E műfaj hetvenes években hódította meg a világot. Magyarországot is. Egyre több klub alakult, egyre több helyen lehetett táncolni. Megjelentek az első lemezlovasok, vagy ahogy ők hívják magukat: a disc-
jockeyk. Szeged első népszerű ilyen embere a megboldogult Óriás, azaz Tóth András volt.

Kollégám, Bátyi Zoltán is ódákat zengett a bulikról, amiket Óriás tartott. Sok szegedihez hasonlóan ő is nosztalgiázik, és emlegeti, hogy nem volt párja Óriás partijainak. Érdekesség, hogy Óriás legidősebb gyermeke, Tóth Péter is követte édesapja példáját, jelenleg DJ PET néven ő is rendszeresen pakolgatja a korongokat. Vele beszélgettünk a szakmáról, a kezdetekről.

– Apa egy Lions nevű zenekarban dobolt. Amikor szünetet tartottak, akkor mindig bekapcsoltak egy szalagos magnót, hogy szóljon a zene. Rájött, hogy az emberek ugyanúgy buliznak tovább, mint amikor a banda zenél. Ő volt az első szegedi DJ. A Bocskai utcában, a Mórában, majd pedig a nagyáruházban tartott bulikat. Több mint 25 évet töltött el a pályán. A kezdeti időszakban a Szabad Európa rádióból vette fel a zenéket, ezeket játszotta a diszkóban. Mindig arra törekedett, hogy tökéletes technikai felszereltsége legyen. Ezért volt a legjobb a szakmában, mert a többiek előtt járt minden területen. Elsőként volt Magyarországon parabolaantennája. Ez a videodiszkós időszakban nagy kincsnek számított. Olyan csúcsminőségben szerezte meg a klipeket, hogy sokan csodájára jártak. Hifi sztereó minőségben tudta rögzíteni a legjobb zenéket. A zene és a technika volt az élete. Azért diszkózott, mert az embereket akarta szórakoztatni. Köztük érezte jól magát.

És Óriás elindított egy őrületet Szegeden. Sorra alakultak a klubok, sorra jelentek meg a lemezlovasok.

– A '80-as években jóformán mindennap tartottak bulit Szegeden. A Tisza Gyöngye és a Szőke Tisza Hajón telt házak előtt zenélhettek a DJ-k. Horváth András, Bene Gábor, Gémes Tamás, Iglódi Ferenc, „Maki", azaz Molnár Sándor, Sajtos Szűcs László, Kakuszi Béla tartott szenzációs partikat. Nagy háború folyt közöttük, nem mindannyian voltak barátok, és még finoman fogalmaztam. Hihetetlen, mekkora furkálások mentek, mindenki a másik munkájára hajtott. Édesapámnak szerencséje volt, mert ő jónak számított a szakmában, így ezeket a harcokat távolról figyelte.

Tóth Péter évek óta tart bulikat. Fiatalon csöppent bele a diszkós életbe.
– Talán 14 éves lehettem, amikor egyszer apa után mentem a JATE-ba. A kidobók csak pislogtak, hogy mit akarok... Mondtam, hogy Óriás fia vagyok. Beengedtek. Az életben egyszer zenéltünk közösen. Az egyik buli végén megengedte, hogy átvegyem tőle a keverést. Azóta sem tudtam elszakadni a lemezjátszótól. A zene a mindenem, és hasonlóan apámhoz, én is szeretem az embereket szórakoztatni. Ez a motivációm.

Meddig lehet bírni az éjszakázást? Tényleg bomlanak a lányok a DJ-k után? Sokan teszik fel ezt a kérdést.

– A diszkózás korhoz kötött, a civil pályára is kell gondolni, ezért dolgozom párhuzamosan mellette a Rádió 88-ban. Sokan nem gondoltak erre fia- talon, arra számítottak, hogy örökké tart a munka. Sajnos többen vakvágányra is futottak emiatt. Csajok? Én a páromat nem a diszkóból választottam.

A legtöbb fiatal lány csak a népszerűség miatt hajt egy-egy DJ-re. Én ebből nem kértem, és nem is akartam ilyen kapcsolatot kialakítani. Szerencsére Szegeden sok jó lemezlovas dolgozik: Joerrel, Justinnal, Biggy boy-jal és Nacsával remek kapcsolatot ápolunk. Többen azt hiszik, hogy a mi szakmánkból gyorsan meg lehet gazdagodni. Ha keresek mondjuk tíz forintot, abból ötöt, hatot lemezekre kell költenem. Éppen emiatt hígul is a mezőny, egyre több fiatal gondolja úgy, hogy DJ akar lenni. De a melót azt nem vállalják, gyorsan bedobják a törülközőt. Én csinálom, addig amíg élvezem a zenéket. Ha már megkérdezem magamtól, hogy úristen, ez milyen zene, miért tetszik ez a tömegnek – akkor abbahagynám az egészet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evolúciós láncszemet találtak?

A tudósok szerint a Kanada északi-sarkvidéki területein talált állati ősmaradványok azt a… Tovább olvasom