Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Szeged forró októbere

Jubileumot, az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóját ünnepeljük. A nemzeti ünnepet köszöntő öszállításunkkal a legforróbb októberi napok eseményeit, a sokaság követeléseit, emlékfoszlányokat, az akkori és a mai emberarcokat villantjuk föl.
Jubileumot, az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóját ünnepeljük. Az ebből az alkalomból szeptember 30-án induló, hétvégi cikksorozatunkkal fölidéztük a fél évszázaddal ezelőtti ősz hangulatát, bemutattuk a forradalom első független szervezetét, a Szegeden megalakult Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségét (MEFESZ), a szabadságharc első vezetőit és vérüket áldozó hőseit. A nemzeti ünnepet köszöntő öszállításunkkal a legforróbb októberi napok eseményeit, a sokaság követeléseit, emlékfoszlányokat, az akkori és a mai emberarcokat villantjuk föl.

Október 23., kedd: A fővárosi események hírére kora este az egyetemisták a szegedi Dóm térről a Széchenyi, majd a Klauzál térre vonulnak. A Kossuth-szobornál egy MEFESZ-tag elszavalja a Nemzeti dalt. A tömeg rendezett sorokban a Kossuth Lajos sugárúton a Szegedi Kendergyár felé veszi az irányt. Innen és más gyárakból a műszak végén munkások csatlakoznak a belváros felé visszainduló menethez. A színháznál az erkélyen nemzeti lobogók és fáklyával megvilágított Kossuth-címer fogadja a tüntető tömeget. Több beszéd is elhangzik a diákok, a munkások és a parasztok szövetségéről, az ország demokratizálásáról.

„…A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia – s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben..." (Camus: A magyarok vére)

Október 24., szerda:
Kora hajnaltól Nagylak felől szovjet tankok vonulnak át Szegeden Budapest felé. Délután több ezer diák, munkás vonul a városi pártbizottság Tisza-parti székháza elé. Felfegyverzik a pártaktivistákat. Kijárási tilalom, de diákok gyülekeznek a kendergyárnál, összetűznek a tüntetők és a karhatalmisták.

Október 25., csütörtök: Délután a Klauzál téren a Kossuth-szobor körül tartott nagygyűlésről a tömeg a Széchenyi térre vonul, eltávolítják a szovjet címereket, a vörös csillagokat. Éjjel a városházán tárgyalás kezdődik a felkelők képviselői és katonai parancsnokság között – közben többezres tömeg követeli a forradalmi tanács megalakítását. A kudarccal végződő megbeszélésről Kováts József beszél a tömegnek, másnapra nagygyűlést hirdet a Széchenyi térre.

Ujj László fotója először látható újságoldalon - A szegedi utcákon is dübörögtek a tankok. Fotók: Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye
Október 26., péntek:
Hajnalban katonai erősítés érkezik Szegedre Kiskunmajsáról; szovjet harckocsik szállják meg a híd környékét. Reggel leáll a munka Szeged nagyobb üzemeiben. Kora délelőtt munkások, diákok, szegediek özönölnek a Széchenyi tér felé, de oda a katonai kordon miatt nem tudnak bejutni. A nagygyűlést megakadályozandó lövés(ek) dördül(nek), Schwarcz Lajos kendergyári munkást eltalálja egy halálos lövedék, többen megsebesülnek. A tömeg az egyetem Ady téri sportpályájára vonul, tiltakozó nagygyűlést tart. Délután röplapokat szórnak: a felkelők a párt funkcionáriusainak leváltását követelik, a Katonai Közigazgatási Parancsnokság fölhívása a statáriumot tudatja. A karhatalom és a katonák a város több pontján is tömeget oszlatnak – az üzemekben munkástanácsok alakulnak.

Október 27., szombat: Reggelre a honvédség lezárja a Szegedre vezető utakat. A városban igazoltatások, gyülekezési tilalom. Délben a városházára hívja a diktatúra parancsnoka Szeged munkástanácsainak képviselőit. A városi forradalmi munkástanács elnökévé – közfelkiáltással – Perbíró Józsefet, az egyetem jogtudományi kara dékánhelyettesét választják. Föllépésére a szovjet csapatmozgás megszűnt, a sztrájk beszüntetésére szólítják föl a munkásokat, átveszik a város életének irányítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt ötös a lottón

Tovább növekedett a miiliárdos lottónyeremény, miután ezen a héten sem volt telitalálat az ötös… Tovább olvasom