Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Széchenyire emlékeznek

Széchenyi István halálának évfordulója, illetve a Magyar Tudományos Akadémia tervének az uralkodóhoz történt felterjesztése adja az apropót áprilisban a hónap műtárgya most kiállított darabjaihoz. A nagycenki emlékmúzeumban folytatódik a sorozat.
Egy, az Akadémia épületét ábrázoló metszet, egy emlékérem és A' Magyar Tudós Társaság alaprajza és rendszabásai című kiadvány alkotják a hónap műtárgya sorozat áprilisi darabjait.
Gróf Széchenyi István a pozsonyi országgyűlésen, 1825. november 3-án ajánlotta fel birtokainak egy évi jövedelmét egy Magyar Tudós Társaság létrehozására. A társaság tervét írásban az uralkodó felé 1826. április 17-én terjesztették fel. Széchenyi felajánlásához többen is csatlakoztak, a következő évi XI. törvénycikkely már kétszázötvenezer forint alaptőkével mondta ki az intézmény létrehozását.
A felterjesztés évfordulója adja

az egyik aktualitását a sorozat most látható darabjainak. A másik

Széchenyi István halála.
1860. április 8-át követően az Akadémia rendkívüli ülésen döntött arról, hogy „(…) alkotójának nevét emlékérem veretésével tisztelje meg”. Az ekkor készült, Antonio Fabris velencei művész kezemunkáját dicsérő érmek is láthatóak egész áprilisban a nagycenki emlékmúzeumban, a hónap műtárgya sorozatnak helyet adó vitrinben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővül a Sziget 2006-os fellépőinek listája

New York-i art-pop, belga gitárzene, skandináv progresszív metal, gipsy-punk, mali kora-játékos,… Tovább olvasom