Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

SZDSZ: Miért kellett így csinálni?

Az SZDSZ csornai csoportja a város március 15-i ünnepségével kapcsolatos észrevételeiről nyilatkozatot juttatott el szerkesztőségünkbe:
„ Az SZDSZ csornai csoportja megdöbbenéssel és felháborodva fogadta a március 15-i, csornai rendezvényen történteket... Amellett nem lehet szó nélkül elmenni, hogy az ünnepi mqsor helyszínének előterében paravánsoron elhelyezett képeken mutatták be a tavalyi véres október 23-i eseményeket. Nem értettük, hogy miért a március 15-i mqsorhoz kapcsolódnak ezek a felvételek. Március 15-én miért voltak kiállítva az októberi eseményekről készült képek? Miért csak a gumilövedékkel eltalált »áldozatok« képei voltak kiállítva? A sérült rendőrök képei hol maradtak? Hol maradtak a sérült főváros képei? A megsértett ’56-osok képei, a Kossuth tériek szégyenletes, a keresztény erkölcs kordonját nem ismerő listái? A verbálisan a Dunába vezető út »utcakövei«? Véleményünk szerint azzal minden jóérzésq, szabadságot szerető ember egyetért, hogy demokratikus jogállamban csak jogi eszközökkel lehet a rendet fenntartani, de ahhoz a két fél jogszerq együttmqködésére van szükség. Ezt a rögtönzött kiállítást, ha október 23. szellemében mutatják meg, és ehhez odateszik a jogállamot védők sérült, véres fotóit is, akkor is visszatetsző lett volna. Hogyan kapcsolódott ez a kiállítás nemzeti ünnepünk, március 15. szelleméhez? A rendezvény szervezői és felelősei mit akartak a képekkel bemutatni? Mi volt a céljuk?
Az ünnepi mqsorra érkezőket ez a kiállítás fogadta. Ha ez nincs, ünnepelhettünk volna példamutatóan együtt, úgy, mint eddig a rendszerváltás óta, még azokkal az új, »feltámadt« koszorúzókkal is, akik az elmúlt tizenhét évben a megemlékezésektől mindig távol maradtak valamiért. A kiállítás megtekintése után nem mentünk be az ünnepi megemlékezésre. Ezúton kérünk elnézést a rendezvény szónokától és a kitüntetettektől, amiért nem vettünk részt az ünnepi előadáson. A ’48-as hősök tiszteletére a rendezvény helyszínén egy szál virággal tisztelegtünk, ezzel is jelezve, hogy a politikai szembenállásnak nincs helye egy ilyen kisvárosban, mint a miénk, és főleg nincs helye akkor, amikor az egyik legnagyobb ünnepen emlékezünk. Az SZDSZ csornai csoportja a Petőfi-szobornál pedig a hagyományokhoz híven rótta le kegyeletét és helyezte el koszorúját.”
A nyilatkozatot Abdai Imre önkormányzati képviselő írta alá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld sánc, mely véd és összeköt: a körtöltés

Örök emlékmű a körtöltés: miközben „a" Víz, az 1879-es áradat pusztítását idézi, 1880 óta védi… Tovább olvasom