Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

SZDSZ: a klímaügy nem a költségvetés kozmetikázásra való

Az SZDSZ reméli, hogy a hétfőn kezdődött koppenhágai klímaügyi csúcstalálkozó ráébreszti a magyar kormányt arra, hogy nem szabad játékszerként használni a környezetvédelem napról napra, percről percre fontosabb ügyét.

A szabad demokraták fővárosi képviselője úgy fogalmaz, a Bajnai-adminisztrációnak sok elszámolnivalója lenne a csúcs résztvevői előtt, miután Magyarország nem a kiotói egyezményekben foglaltaknak megfelelően használja fel a széndioxid-kvótaértékesítésből származó bevételeket, hanem "a költségvetés kozmetikázását végzi belőle".

Szabadai Viktor kitér arra is, hogy a széndioxid-megtakarításból származó bevételeket elvileg kizárólag zöld fejlesztésekre lehetne szabad költeni. A politikus megjegyzi, hogy a magyar kormány azonban hiába ír ki pályázatokat zöld beruházásokra, a kifizetéseket eddig elodázta, a költségvetésben így bennmaradó összeget pedig más célokra fordította. Megjegyzi, "könnyen lehet, hogy például Japán azért állt el egy Magyarországgal kötött 110 milliárdos kvóta-üzlettől, mert hazánk nem a megállapodásban rögzítettek szerint használja fel a kvótaértékesítésből származó bevételeket".

A képviselő kijelenti, amellett, hogy a kormány semmilyen zöld célt nem támogat a bevételekből, a rendszer teljes egészében is alkalmatlan a kibocsátás-megtakarítók ösztönzésére. Mint írja, azokat a kibocsátókat, amelyek működésük során csökkenést képesek elérni, a befolyt összegekből kellene további fejlesztési beruházásokra ösztönözni.

Véleménye szerint ennek jegyében támogatni kellene a távhőszolgáltatás fejlesztését is, hiszen a távfűtés környezetbarátabb, mint az egyedi fűtés. Ezek a strukturális fejlesztések ráadásul a felhasználók fajlagos költségeit is csökkentenék. Szabadai Viktor leszögezi, "az MSZP a valódi fejlesztések helyett csak kampánycélokra használja a távhőt". szavai szerint a kormánypárt plakátokat készít a távhő áfájának csökkentéséről, azonban a további szükséges lépéseket már nem teszi meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh Zsolt: az Adria felől is kell földgáz Magyarországnak

A horvátországi Krk szigetére tervezett cseppfolyós földgáz (LNG) terminál 2011-re történő… Tovább olvasom