Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Százmilliók kellenek a győri csatornahálózatra

Alig néhány napja egyszerre négy csatornatörést is kerülgettek a győriek a városban. Az nem kérdés, hogy a közmqvekkel valamit tenni kell, az viszont igen, hogy ki csinálja és mennyiből.
Kommentár nélkül az elmúlt napok híreiből: „Vízcsőtörés miatt lezárták a belső sávot mindkét irányban a Szent István úton a Baross hídi csomópont és az Aradi vértanúk útja közötti szakaszon. Torlódások vannak. Vízcsőtörés miatt lezárták a külső sávot a Vasvári Pál utcán a Nagy Imre és Szent Imre utak közötti szakaszon. Vízcsőtörés okoz fennakadást a Teleki utcában két helyen is: a Bajcsy-Zsilinszky úti körforgalomnál a buszmegállónál munkagépek dolgoznak, a Szent István úti jelzőlámpánál a jobbra kanyarodó sávot lezárták a munkálatok idejére, a Szent István útra kanyarodók új sávkiosztáson kell hogy keresztülhajtsanak.”

Folytatódnak a csőbélelések

Senki nem vitatja, hogy a győri csatornahálózattal valamit kezdeni kell – a Pannon-Víz sem. Sipőcz Ernő elnök-vezérigazgató így kezdte: „Győrben a vízközmq-felújításainkkal a városi útfelújításokhoz kapcsolódunk: az új útburkolat építése előtt rendbe tesszük a közmqveinket – ahol szükséges, kicseréljük a víz- és csatornavezetékeket. Idén 180 millió forintot fordítunk erre.”
Az ígéretek szerint folytatódnak a csőbélelések – a vízvezetékek és a csatornák belső falára 80 millió forint értékben raknak új bélést. „Ezek a munkák többségében a 70–80 éves vezetékeinket érintik, illetve ott bélelünk, ahol a kamerás vizsgálatok eredményei ezt indokolttá teszik. Ami az autósoknak fontos: a bélelésekkel sokkal kisebb mértékben zavarjuk a forgalmat, mintha ugyanitt vezetéket cserélnénk.”

Ménfőcsanaki fejlesztés

A ménfőcsanakiaknak jó hír: „Százhúszmillió forintos beruházással szennyvízmegkerülő vezetéket tervezünk építeni. A vezeték megépítésével csökkentjük a csanaki hálózat túlterheltségét, lerövidítjük a koroncói szennyvíz útját, és fogadni tudjuk a Győrújbaráton létesülő 270 új építési telek majdani szennyvizét. A beruházásokhoz szükséges forrást a telekosztásokat végző vállalkozások közmqfejlesztési hozzájárulása biztosítja.”
Folytatódik ezenkívül az 1965-ben épült Erzsébet ligeti víztorony felújítása. Tavaly a kupolát erősítették meg, idén a tartószerkezet feszítőelemeit újítják fel. A vezetékcserékkel együtt 60 millió forintot költenek a toronyra.
Győr és közvetlen környezetének 850 kilométer ivóvízelosztó vezetékeire és 620 kilométer szennyvízcsatornájára, illetve a rendszer egyéb elemeire 2007-ben a tervek szerint 700 millió forintot fordít a Pannon-Víz.

Csattogó fedlapok

Sipőcz így folytatta: „A megsüllyedt, csattogó, balesetveszélyes aknafedlapok cseréjére idén 20 millió forintot fordíthatunk. Sajnos az öntvény és kóracél fedlapok, szerelvények területén egyre nagyobb lopáskárral számolhatunk.”
„ Győrben Sziget és Nádorváros, a környéken pedig Győrszemere és Koroncó térsége a legveszélyeztetettebb. A tolvajok némelyike már a hálózataink biztonságát és mqködőképességét

is veszélyezteti.”
Győr nyári csúcsvízfogyasztása tavaly 46 ezer köbméter volt naponta; ahhoz, hogy kellő biztonsággal tudják kiszolgálni a fogyasztókat, a víztermelő kapacitást meg kell őrizni: „Kútjaink karbantartására kútfelújítási programot indítottunk. Összesen 15 elhasználódott kút eredeti vízadó képességét állítjuk vissza szőgyei és révfalui vízmqtelepeinken. Vízvezetékeink belső faláról a lerakódásokat úgy távolítjuk el, hogy a csőbe egy szivacsot helyezünk. A szivacsdugót a víznyomás előretolja, eltávolítva ezzel a vezeték belső faláról a lerakódásokat. Jelenleg Győr-Szabadhegyen folytatunk szivacsdugós vízvezeték-tisztítást.”
Ha lakóhelyén önnek problémái vannak a víz- és csatornahálózattal, kérjük, írja meg, s mi a konkrét panaszoknak is utánajárunk. Cím: sudar.agnes@kisalfold.hu vagy 9021 Győr, Újlak u. 4/A.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepte a március közepi havazás?

Tovább olvasom