Kisalföld logö

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 8°C | 19°C Még több cikk.

Százmillió tojás húsvét előtt

Magyarország - A szokásos 25 helyett csupán 10 százalékkal drágult a tojás a húsvét előtti hetekben, annak ellenére, hogy a korábbi években megszokottnál kevesebb van az üzletekben. Csakhogy a fizetőképes kereslet is csökkent.
A húsvét a tojástermelők csúcsszezonja. A Baromfi Terméktanács becslése szerint az ünnepet megelőző hetekben százmillió tojás kel el hazánkban. Magyarország egyébként is a világ élvonalába tartozik az egy lakosra jutó tojásfogyasztás szempontjából.

Az átlag magyar jelenleg 270–280 darabot eszik meg tizenkét hónap alatt, de ez a szám évekkel ezelőtt volt már 300 körül is.

A mennyiség fele háztól, másik fele kereskedelmi forgalomból származik, az utóbbi egynegyedét külföldről hozzák be.

Földi Péter, a terméktanács titkára a Kisalföld kérdésére pénteken elmondta: a korábbi esztendőkre jellemző 20–25 százalékos drágulással szemben az idei húsvéti időszakban csupán mintegy 10 százalékkal kerül többe a tojás. Ez darabonként körülbelül 2 forintot jelent. A nagyhéten a tálcás tojás akciós ára 30–32 forint körül mozog, míg a dobozos tojás darabja átlagosan 35 forintot kóstál.

Európában 6,5, Magyarországon csaknem 10 százalékkal kevesebb tyúkot tartanak, mint tavaly ilyenkor –, a fizetőképes kereslet azonban még jobban zuhant. Fotóillusztráció: H. B. E.
Európában 6,5, Magyarországon csaknem 10 százalékkal kevesebb tyúkot tartanak, mint tavaly ilyenkor –, a fizetőképes kereslet azonban még jobban zuhant. Fotóillusztráció: H. B. E.

Ennek hátterében az áll, hogy ugyan visszaesett a termelés – Európában 6,5, Magyarországon csaknem 10 százalékkal kevesebb tyúkot tartanak, mint tavaly ilyenkor –, a fizetőképes kereslet azonban még jobban zuhant. Ráadásul az importot nem teszi vonzóvá az erős euró.

A tojás ára egyébként több mint duplájára emelkedett az elmúlt évtizedben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint éves átlagára 14 forint volt 1999-ben, míg most márciusban meghaladta a 30 forintot. A tíz év alatt az infláció „mindössze" 74 százalékot tett ki. A drágulás különösen drasztikus volt az utóbbi három-négy évben. Egy tojásért 2005-ben 20, 2006-ban 22 forintot kellett fizetni.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. április 12. 11:23
    „Vidéken a falvak lakóitól kell beszerezni ott 20-25 Ft /drb. Aki teheti zárja ki a gátlástalan kereskedelmet!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szent napok üzenete

Magyarország - A húsvét, a „szent három nap" a kereszténység legnagyobb ünnepe, amely –… Tovább olvasom