Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Százezrek vettek részt a szabadtéri ünnepi programokon

A szabadtéri programokon az országban százezrek követték figyelemmel az augusztus 20-ai állami, egyházi és helyi ünnepi rendezvényeket; rendkívüli eseményről szombat estig nem érkezett információ.
A Szent István-bazilikában tartott ünnepi szentmise utáni körmeneten a katolikus egyház vezetői, papok, szerzetesek és hívők mellett részt vettek közjogi méltóságok, kormánytagok is. Pápai Lajos győri megyéspüspök szentbeszédében arról beszélt, hogy Szent István elsősorban saját példájával, azután törvényeivel, intézményeivel a keresztény hit sziklájára építette népe életét.

A fővárosi rakpartokat már a délutáni légiparádé és hajókarnevál idején megtöltötték a rendezvényekre odalátogató családok. A levegőben a Magyar Honvédség szállító helikopterei mellett Gripen-gépek, míg a Dunán a magyar történelem öt korszakát - Szent István korát, a reneszánszt, a reformkort, a századforduló szecesszióját és napjainkat - megjelenítő díszletekkel ellátott hajók vonultak fel.

Az "Együtt az ország!" szlogennel megrendezett állami rendezvények közül a legnagyobb érdeklődést az idén három helyszínen - Budapesten, Debrecenben és Baján - egy időben, este kilenc órától tartott tűzijáték vonzotta. A budapesti közönsége többször is megtapsolta a látványosságot, a végén pedig ovációval értékelte a produkciót. Több mint 12 ezren éltek a lehetőséggel, hogy az ünnep alkalmából a Parlament nyitott kapukkal várta az érdeklődőket.

Akiknek nem volt türelmük kivárni az Országház előtt kanyargó hosszú sor végét, azok a Magyar Ízek Sétányán kóstolhatták végig a különböző tájegységek termékeit, ételkülönlegességeit és italait.

A legtöbb érdeklődőt a Magyarország tortáját, a kecskeméti barackkal töltött kölestortát kínáló pontok vonzották.

A nemzet kenyerét Pécsváradon sütötték ki; a hozzávaló lisztet háromszáz hazai és határon túli magyarlakta helyről érkezett búza lisztjéből készítettek.

A hagyományos debreceni virágkarnevál is hatalmas tömegeket vonzott; a zsűri döntése értelmében a fehér zongorán játszó Liszt Ferencet ábrázoló virágkocsi nyerte meg a kompozíciók versenyét. Hortobágyon pedig az érdeklődők a hídi kirakodóvásárban válogathattak a népművészeti és kézműves portékák között. A kilenclyukú híd közelében telepedtek le mézeskalácsosok, szíjgyártók, kalaposok, fazekasok, fafaragók, késkészítők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg a lottószámokat, lehet, hogy már milliomos!

A hármasok ezen a héten majd' 29 ezret érnek. Tovább olvasom