Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Százezer cégre várhat felszámolás: több milliárdba kerül az államnak

A szakértői becslések szerint akár tízmilliárd forintjába is kerülhet a közkasszának a honi cégvilág megtisztítása, a vagyontalan alvóvállalkozások kiszűrése.
A Magyar Nemzet cikke szerint a nem működő társaságok törlése több állami szervezetnek is komoly feladatot ad. A kormány az eljárás egyszerűsítésén, gyorsításán dolgozik. A becslések szerint nagyjából százezer cég nem végez érdemi tevékenységet, és vagyona sincs.

A tulajdonosok ezeket a társaságokat mégsem szüntetik meg - vagy nemtörődömségből, vagy csalárd szándékból, vagy pedig azért, mert úgy vélik, hogy a vállalkozás egyszer még jó lehet valamire. Az "alvócégek" rendszerint fontos kötelezettségeiknek nem tesznek eleget, például nem nyújtanak be mérleget, azaz nem számolnak be a hatóságoknak gazdálkodásuk eredményéről.

A szabályszegő cégeket az adóhivatal és a bírói fórumok szűrik ki, de a gazdasági élet megtisztítása igen sokba kerül. Kiss Gábor, a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az alvóvállalkozások tulajdonosait szinte lehetetlen utolérni, az anyagi helyzetükről szóló iratok nem találhatók meg, sokszor vagyonuk sincs.

Mindezek miatt az ilyen ügyek döntő többsége átkerül a fővárosi vagy a megyei bíróságra, ahol elrendelik a cég felszámolását. Ám ekkor legtöbbször kiderül, hogy a társaságnak annyi vagyona sincs, amiből a felszámolót ki lehetne fizetni.

A bíróság tapasztalatai szerint az állam átlagosan százezer forintot fizet a felszámolóknak egy-egy alvóvállalkozás megszüntetéséért. Kiss Gábor szerint a problémára egy új eljárás, a gyorsított végelszámolás bevezetése jelenthetne megoldást. A procedúra szabályait úgy kellene kialakítani, hogy a passzusok lehetővé tegyék a nincstelen, mérleget nem készítő cégek gyorsabb, olcsóbb megszüntetését. A céges jogszabályok módosításának koncepcióját állami vezetők részvételével a közeljövőben tárgyalja meg a Széll Kálmán-munkacsoport - olvasható a Magyar Nemzetben.

Olvasóink írták

 • 2. verembele 2011. július 23. 15:43
  „Tisztelettel: Idézek fentről...
  "Kiss Gábor, a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az alvóvállalkozások tulajdonosait szinte lehetetlen utolérni, az anyagi helyzetükről szóló iratok nem találhatók meg, sokszor vagyonuk sincs." Mi van???? Ismeretlenek a cég alapítók? Papír meg nincs? Utolérhetetlenek? És vannak vagy száz ezren (100 000) ???? Valami akkor nagyon hibádzik. Vagy a cikk túloz, vagy én vagyok egyszerűen hülye adófizető, vagy minden igaz, ez esetben szombat reggelente piacnapon tényleg akasztani kell...És ezek után OV. azt mondja nekem, hogy VÉGE A NYUGATI ALAPÚ FOGYASZTÁSNAK. Na és kinek? A 3 millió szerencsétlen dolgozó biztosan nem ebbe az osztályrétegbe tartozik.
  Üdv.”
 • 1. Bali01 2011. július 23. 09:59
  „ezt pont most kell,pont ennyiért?nem kéne az másra,nem hiányzik máshonnét?
  egyszerűen fel kell függeszteni az adószámot, a közlönyben közzétenni és kész...,lehet ez csak pár millába fájna,de talány annyiba sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar médiatörvény jó minta lehet a briteknek a Murdoch-ügy miatt

Szalai Annamária szerint a Murdoch-féle sajtóbotrány miatt Nagy-Britanniában is a magyarországiéhoz hasonló médiaszabályozás fog születni. Tovább olvasom