Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Százból öt magyar remél fizetésemelést jövőre

A magyar munkavállalók többsége szerint nehéz év áll mögöttünk, de 2012 még nehezebb lesz pénzügyileg. Ennek megfelelően a megkérdezettek több mint 80 százaléka nem számít fizetésemelésre a jövő évben – derül ki a Randstad Workmonitor legfrissebb eredményeiből.

Meglehetősen egyöntetűek a magyarok várakozásai 2012-vel kapcsolatban: a Randstad Workmonitor adatai alapján a munkavállalók nagy többsége az anyagi helyzete romlásával számol.

A felmérésben megkérdezettek 70 százaléka szerint az idei év pénzügyi nehézségeket hozott annak a cégnek, ahol dolgozik, de 68,9 százalék szerint a helyzet 2012-ben tovább romlik majd.

A felmérés résztvevőinek nagy része ezzel összefüggésben sem fizetésemelésre, sem a béren kívüli juttatások növelésére nem számít. A megkérdezettek 80,4 százaléka mondta azt, hogy valószínűleg nem fogják megemelni a bérét az év végén, és csak 4,9 százalék volt teljesen biztos a fizetésemelésben.

Az egyéb juttatások tekintetében hasonló a helyzet, azonban az év végi prémiumokkal kapcsolatban kicsit optimistábbak vagyunk: csaknem a munkavállalók harmada nyilatkozott úgy, hogy előre láthatóan kap majd valamilyen bónuszt.

A régió többi országában a magyaroknál valamivel bizakodóbbak a munkavállalók: fizetésemelésre Lengyelországban a megkérdezettek 32, Szlovákiában pedig 39 százaléka számít.

A lengyeleknél 59 százalék nyilatkozott úgy, hogy az egyéb juttatásai is növekedni fognak, igaz, ők többé-kevésbé semlegesen ítélik meg a jövő évi gazdasági helyzetet.

A magyar adatok leginkább a cseh eredményekhez hasonlóak: ott 60 százalék számol jövőre több pénzügyi nehézséggel, és csak 21 százalék remél fizetésemelést. Ugyanakkor Csehországban is több mint 40 százalék mondta azt, hogy számít az év végi prémiumra.

Csak a pénz miatt mennénk külföldre

A felmérésben többek között azt is megkérdezték a munkavállalóktól, hogy elköltöznének-e – akár külföldre is –, ha több lenne a fizetésük.

A magyarok közül 57,5 százalék válaszolt igennel erre a kérdésre, míg a szlovákoknál és a lengyeleknél 52, a cseheknél pedig csak 39 százalék tűnik mobilisnak, ha több pénzről van szó. A magyarok közül azonban csak 21,2 százalék vállalná a költözést akkor, ha jobb munkát kapna ugyan, de a fizetése változatlan maradna.

"Az adatok alapján azt mondhatjuk, hogy minket elsősorban a magasabb fizetés motiválja a külföldi munkavállalásra. Amennyiben a bérek között nem lenne különbség, a magyarok közül viszonylag kevesen hagynák el szülőföldjüket" – mondta Sinka Edina, a Randstad Hungary operációs vezetője.

Olvasóink írták

 • 6. kisember1 2011. december 16. 08:13
  „Hááát....A családi kasszánk a jövő évben ezidáig alap 264 000 Ft-tal csökken. Havi 18 cafeteria mínusz. 216+48 (adóváltozásokkk végett). Ez eddig 264 000 Ft/év. Aztán az új adók, az áfaemelés, áremelés. Ezen kívül évente 2*70 000 Ft egyéb cafeteria. az újabb 140 000. És itt már 400 000 Ft mínusz felett tartunk. És itt megjegyezném, hogy a férjem viszonylag alacsony jövedelmét egészítette ki a cafeteria csomag, amit a cégvezetés a folyamatos kavarások végett megszüntetett. Ezzel közösen: állam és cégvezetők számos család megélhetését veszélybe sodorta.
  Mi pl. ezt az évi 400 000 Ft-ot sehonnan nem tudjuk majd pótolni. Ez pedig bizony 34 000 Ft tal kevesebb havonta. És akkor még nem számoltunk se adóemelést (jövedéki pl benzin, se új adókat, se áfaemelést, se áremelést).

  Mit mondjak a gyerekeimnek, miért maradjanak ebben az országban?”
 • 5. zsukov 2011. december 15. 21:13
  „Reménli ja azt lehehet....”
 • 4. anyádafatelepen 2011. december 15. 20:51
  „csak végre jöjjön már az államcsőd, aztán kerüljön oda ez az ország ahova való: a pöce aljára. Még az is jobb lenne ha elölről kezdhetnénk mint ez az eszetlen ámokfutás.”
 • 3. Dwatson 2011. december 15. 19:02
  „Jó ha nem lesz államcsőd.Kéri László:"Több nagykövettel beszéltem mostanában, mind azt mondja, tavaszra eldől, finanszírozható-e Magyarország. Előfordulhat, hogy a kutyának sem kell majd az államkötvényünk, és jön a fizetésképtelenség, a csőd. Mit számít Matolcsy ahhoz képest, hogy elszabadul az infláció, a kintlévőségeinket befagyasztják, nyersanyag híján leáll az ipar, nem lesz nyugdíj, közalkalmazotti fizetés, tömegközlekedés és közvilágítás. Totális zűrzavar törhet ránk, ami tarthat egy-két hónapig, de akár évekig is".Forrás:fn.hir24.hu”
 • 2. pappe 2011. december 15. 17:52
  „"Hit, remény, szeretet..." A munkaadók ezt a három fogalmat nem ismerik...”
 • 1. Dwatson 2011. december 15. 17:04
  „Még jó hogy nem lesz megszorítás meg mindenki jobban jár,blablabla narancssárgák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 6400-an jelentkeztek keresztféléves képzésre

Több mint 6400 jelentkező összesen csaknem 15 ezer érvényes felsőoktatási felvételi kérelmet adott… Tovább olvasom