Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Századvég. még mindig jelentős a Fidesz előnye

Nem változott jelentősen a két nagy párt támogatottsága a Századvég és a Forsense május elején végzett közvélemény-kutatása szerint: az összes megkérdezett 27 százaléka szavazott volna a Fideszre, 21 százaléka az MSZP-re.
Nem változott jelentősen a két nagy párt támogatottsága a Századvég és a Forsense május elején végzett közvélemény-kutatása szerint: az összes megkérdezett 27 százaléka szavazott volna a Fideszre, 21 százaléka az MSZP-re, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 51 százalék voksolna a legnagyobb ellenzéki pártra, 35 százalék a szocialistákra.

A Fidesz támogatottsága tehát továbbra is egyértelműen nagyobb az MSZP-énél, de a korábban jelentősnek mondható előny mérséklődött. A biztos szavazó pártválasztók csoportjában ugyanakkor nem történt elmozdulás az elmúlt hónaphoz képest: 51 százalék szavazna a Fideszre és 35 százalék az MSZP-re, azaz a legnagyobb ellenzéki párt mintegy 16 százalékpontos előnye stabilnak mutatkozik" - olvasható az MTI-hez pénteken eljuttatott felmérésben.

A kisebb parlamenti pártok közül az MDF az összes megkérdezett körében 5, a biztos szavazók körében 6 százalékot szerezne, míg az SZDSZ támogatottsága ebben a két dimenzióban 3, illetve 5 százalék.

A Századvég és a Forsense közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 65 százaléka állítja, hogy bizonyosan elmenne szavazni, ha vasárnap lennének a választások.

A felmérés azzal is foglalkozik, milyen mértékben tartják alkalmasnak miniszterelnöknek a két nagy párt vezetőjét. A válaszok szerint Gyurcsány Ferencet a megkérdezettek 36, Orbán Viktort pedig 34 százaléka tartja alkalmasnak a kormányfői pozíció betöltésére.

A kormányváltás szükségességét érintő kérdéssel kapcsolatosan a megkérdezettek 44 százaléka a jelenlegi kormány munkájának folytatását támogatja, 42 százalék pedig kormányváltást kíván.

A kutatás az Oroszországhoz fűződő viszonyt is érintette, így egyebek mellett felvetődött, hogy nem köteleződött-e el túlságosan hazánk Oroszország mellett különböző kérdésekben. "A májusi vizsgálat adatai alapján kitűnik, hogy az erre vonatkozó aggodalmakat a közvélemény többsége nem osztja, mindössze 28 százalék szerint túlzott az elköteleződés. Sőt, tízből három megkérdezett kifejezetten a szorosabb kapcsolatokat támogatná, további egyharmad pedig a jelenlegi kapcsolatok fenntartása mellett érvel" - olvasható a felmérésben, ami azzal is foglalkozik, hogy a gázvezeték-építés ügyében inkább az EU-s projektként megjelenített Nabucco melle állnak a kérdezettek, mint Oroszország projektjeként futtatott Kék Áramlat ellenében.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akinek valóra vált az álma

A Szegedi Kortárs Balett legfiatalabb táncosnője, Szarvas Krisztina nem tudja elképzelni, hogy… Tovább olvasom