Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Századvég és Tárki: fej-fej mellet a két nagy párt

Csökkent a májusban mérthez képest a kormánypártok támogatottsága a Századvég és a Tárki Rt. közös kutatása szerint. A felnőtt magyar lakosság körében mind az MSZP, mind pedig a Fidesz támogatottsága 30-30 százalék.
A szocialista párt támogatottsága a felnőtt lakosságon és a pártot választókon belül, valamint a biztos szavazó pártválasztók körében is csökkent, azonban ez a csökkenés nem az ellenzéki pártokat támogatók arányát növelte, hanem a bizonytalan választókét. A májusihoz képest júniusban nőtt a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya, az előző hónaphoz képest 10 százalékponttal magasabb a válaszmegtagadók és a bizonytalan pártválasztók száma.

A korábbiakhoz képest csökkent a felnőtt magyar lakosság körében a választásokon való részvételi hajlandóság is, áprilisban még 69 százalék, májusban 64 százalék, míg júniusban már mindössze 60 százalék mondta, hogy biztosan elmenne szavazni, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások.

A felnőtt magyar lakosság körében mind az MSZP, mind pedig a Fidesz támogatottsága 30-30 százalék. Míg az MSZP támogatottsága a májusban mérthez képest 8 százalékponttal csökkent, addig a Fidesz támogatottsága 30 százalékon stagnál. A kutatásból kitűnik: a szavazásra jogosultak körében a két nagy párton kívül semelyik párt sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A kisebbik kormánypárt és a kisebbik ellenzéki párt támogatottsága is megegyezik, az SZDSZ és az MDF is 3-4 százalékos táborral rendelkezik. A biztos szavazó pártválasztók között az MSZP-nek 49, a Fidesznek 42 százalékos támogatottsága van.

A kutatást során ezerfős, kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív mintán végezték, június 15. és július 1. között. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok hibája 95 százalékos megbízhatósággal nem több, mint 3,1 százalék.

InfoRádió/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi sétán Risztov Évával

Egy széles karimájú, fekete kalapot vásárolt Risztov Éva, amikor elkísértük szegedi sétáján: egykori… Tovább olvasom