Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Száz önkormányzat, háromszázmillió forint

Csaknem száz önkormányzat között több mint 300 millió forintot osztott szét szerdai ülésén a megyei területfejlesztési tanács. Döntés született a sokoróaljai viharkárok egy részének megtérítéséről is.
A szokottnál is nehezebb helyzetben volt tegnap a megyei területfejlesztési tanács, miután a pályázó önkormányzatok a rendelkezésre álló, a tavalyinál kisebb keretnél jóval több pénzt kértek beruházásaikhoz. Szakács Imre elnök elmondta: betartották a kitűzött prioritásokat, azaz támogatták a települési rendezési tervek megvalósítását, az útfejlesztéseket, és kiemelt figyelmet fordítottak a megyéhez tavaly csatlakozó községekre. A döntés-előkészítés színvonalára szerinte jellemző, hogy valamennyi döntés egyhangúlag született meg a tanácsban.

Rendelőre ötmillió

A céljellegű decentralizált célelőirányzatra benyújtott igények meghaladták a 278 millió forintot, s a tanács 132 milliót ítélt oda hatvan helyhatóságnak. A legnagyobb támogatást, öt-öt millió forintot Sopron kapta az okmányiroda fejlesztésére, valamint Iván orvosi rendelő kialakítására. Négy és fél millió forint feletti összeg került Bősárkányba óvodafelújításra, Dunaszegre óvodaépítésre és Nagybajcsra útépítésre.

Utcaépítés, korszerűsítés

A területi kiegyenlítést szolgáló alapból huszonhat település kapott pénzt, összesen csaknem 148 millió forintot. Legalább tízmillió forint Csikvándnak (a Petőfi és a Rákóczi utca építésére, a Hunyadi és a Zrínyi utca felújítására), Écsnek (az Öreg utca felszíni vízrendezésére), Sokorópátkának (a felszíni vízelvezető rendszer kiépítésére), Tétnek (több utca aszfaltburkolat-erősítésére), valamint Veszprémvarsánynak (a Herceg és az Ebédlátó utca útépítési munkáira) jutott. Erre az alapra idén már nem lehet pályázni, miután az összes pénz elfogyott.

Szilsárkányé a legtöbb

A területfejlesztési célelőirányzatból a legnagyobb támogatást, csaknem 7 millió forintot a szilsárkányi mezőgazdasági szövetkezet tehenészeti telepének felújítására szavazták meg.
Szakács Imre a Kisalföldnek elmondta: megtérítik a május végi felhőszakadások miatt a csapadékvíz-elvezető rendszerekben keletkezett károkat a sokoróaljai önkormányzatoknak a vis maior keretből, az utak és a járdák helyreállítására azonban a Belügyminisztériumtól várnak segítséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

19. Mi a Phare?

Tovább olvasom