Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Száz éve térzenére kardlapoztak

Lovasrohammal oszlatták szét a szegedi városházát ostromló kubikosok tüntetését 1895. január 27-én. A magasabb bért követelő földmunkásokat az dühítette föl, hogy gyűlésük szónokait kevéssel korábban börtönbe csukták. A Széchenyi téren korzózókat nem zavarta a zendülés: a katonazene hangjai csaknem elnyomták a kiáltásokat.
Sokallták a munkaidőt, és kevesellték az egésznapos robotért odalökött éhbért a szegedi kubikosok a 19. század végén. Elégedetlenségüknek Békéscsabán, Battonyán, Orosházán és Vásárhelyen is tüntetésekkel adtak hangot. Így érte el az agrárszocialista lázongás hulláma Szegedet is.

Ideért a mumus

A Szegedi Napló 1895. január 29-i, keddi száma közel két és fél oldalas tudósításban, szinte percnyi pontossággal közli a vasárnap történtek krónikáját (az újság hétfőn nem jelent meg). Az előző lapszámokból kiderül, hogy Stettner órást, Császár asztalost és Ördög szabót „szoczialista irányú lázító írások" rejtegetése miatt letartóztatták. Ők lettek volna az egyébként a Mars térre engedélyezett népgyűlés szónokai.
A rendőrök, katonák és kubikosok összecsapásáról szóló tudósítás elején így fogalmaz a hírlapíró: „ideért hozzánk az a mumus, amit szocialista zendülésnek szoktak nevezni."

Tizenöt kubik naponta

A szegedi tüntetők „igazi szocialista elvekért, a munkabér rendezéséért léptek sorompóba." Akkoriban elküldték azt a kubikost, „aki a 14–15 (a tudósítás szerint: 20) órás munkanapon tizenöt kubikot ki nem ver."
Az árvízvédelmi töltés építésével megbízott vállalkozó kubikonként 60 krajcárt kapott az államtól, amiből 12 krajcárt fizetett ki a napszámosnak.
A korabeli ár- és bérviszonyokról sokat elárul, hogy a Szegedi Napló az idő tájt 5 krajcárba, 10 kilogramm szalonna 4 forintba került.

Precíz lovasroham

A városháza előtt január 27-én délelőtt sűrűsödő tömeg mind hangosabban követelte a gyűlés szónokainak kiadatását. Hiába csitította a népet Szekula alsóvárosi kerületi biztos: a sokaság lehurrogta, majd mind szorosabb gyűrűbe fogta a „széképület" kapuját. A polgármester színe elé akartak járulni, már csak tőle reméltek segítséget. (A közhangulatot finoman árnyalja, hogy a tömeg udvariasan utat nyitott a Dugonics Társaság üléséről kilépő, jobbára hölgyekből álló közönség előtt...)

A városháza udvarán tanyázó gyalogrendőrszakasznak ezalatt kiosztották az élestöltényeket. A lázongók megpróbáltak benyomulni az épületbe, de az ostrom kudarcba fulladt. Időközben fél szakasz lovas rendőr és egy század honvédhuszár vágtatott be a Széchenyi térre. Két oldalról körbefogták a kubikosokat, s az utolsó fölszólítás után, Polster százados vezérletével lerohanták a tömeget. A „precíz támadást" méltató tudósítás szerint csak két ember került a patkók alá, vér nem folyt.

A szokásos vasárnap délelőtti nyüzsgéstől élénk Korzón sétálókat nem zavarták az alig huszonöt lépésnyire zajló események. A katonazenekar műsora sem maradt abba: a huszárrohamot pattogós fúvós muzsika kísérte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szavazatok újraszámlálásáról

Az országgyűlési választásokra már jogszabály rögzíti a szavazatok újraszámlálását. Tovább olvasom