Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Száz év tartással, méltóságban

A két hónapja még egyedül élő Ilona néni a hétvégén ünnepelte 100. születésnapját a fertőszentmiklósi idősek otthonában. A megjelenésére még ma is sokat adó kapuvári asszonyt nem az egészségi állapota, sokkal inkább az egyedüllét unalma hozta társak közé.
Az otthonba érve keresni kezdtem tekintetemmel, hogy a társalgóban lévő lakók közül ki lehet vajon a százéves. Nem jöttem rá. Windisch néni vajszínű, magas sarkú cipőjében, halványkék ruhájában alig tűnik nyolcvannak. Mást képzel az ember, ha 100 évre gondol...
Özvegy Windisch Károlyné Ilona néni 1904-ben született Rév-Komáromban, egy kereskedő-iparos

család tizenhatodik gyermekeként. Szülei vendéglőjében segített,

jólétben élt.
– Amit kigondoltam, rögtön megkaptam. Gazdagok voltunk – meséli. Így volt ez egészen addig, amíg ki nem telepítették a családot.

Megbecsült polgárként

Ezután került Kapuvárra, ahol órásmester férje mellett a város ismert, megbecsült polgáraként élte életét. Kapuvári otthonában két hónapja még egyedül lakott az ünnepelt, de társaságra vágyott. Így került Fertőszentmiklósra, ahol jól érzi magát.

Nagy a család

– A vőlegényem, aki katonatiszt volt, elesett a Donnál – emlékezik Ilona néni. Később, hogy férjhez ment, három gyermeke született, két lány és egy fiú, akit korán elveszített. Ma négy unoka, öt dédunoka és két ükunoka gondol rá.
– Lánykoromban sok szerenádot kaptam – mondja. Ezért örült nagyon, amikor a fertőszentmiklósi Rozmaring Hagyományőrző Nyugdíjasklub tagjai kedvenc nótáival idézték fel számára fiatalságát a 100. születésnapon.

A lélek erejével

Ilona nénit az ünnepségen a családtagokon kívül felköszöntötte többek között Fertőszentmiklós és Kapuvár polgármestere is.
Kapuvár első embere, dr. Biró Péter elmondta: 100 évet megérni Isten adománya, de annak becsülettel, szépen történő végigéléséhez már emberi tartás, tudás és lelkierő is kell. Windisch Károlyné Ilona néni ennek soha nem volt hiányában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többkilós akta

Horváth Zsoltnak aktája van a Magyar Helsinki Bizottságnál is, ahol dr. Somogyi János vállalta jogi… Tovább olvasom