Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Szavak a szívért

Kezdhetném úgy is, mint egy mese: egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány. Szandrának hívják és az énekhangjáról, bogárszemeiről sokan ismerik Győrben. Ez a most vakációját töltő negyedikes leányka valami olyasmit tud, amit mások csak kevesen: énekel, mégpedig gyönyörűen. Zenei tehetségét valószínű apukájától, a kiváló győri cimbalmostól örökölte, akit öt éve szólítottak az angyalok az égi zenekarba. Jónás Nándor, a Vaskakas étterem néhai muzsikusa bizonyosan megkönnyezné, ha énekelni hallaná a lányát. A pörgős kezű muzsikust a szíve vitte el. Ha időben, az első tüneteknél orvoshoz fordul, ha megkatéterezik, nem hal el a szívizom, a férfi talán ma is élne.

Ez is eszembe jutott, amikor hallottam a győri szívcentrumról szóló híreket, no és lapunk kampányát, amely úgy vélem, minden családot így vagy úgy megérint. Vagy mert már (sajnos) van szívbeteg a családban, vagy azért, mert időben szeretnék megelőzni a bajt. Eszembe jut édesapám, aki szintén súlyos szívműtéten esett át és csak a jó szerencséjének, meg az orvosainak köszönhetően maradt életben. Pt – ahogyan nagyon sok „szívest” – az időbeni szívkatéterezés mentette meg az érkatasztrófától. A Városmajori utcai klinikán végezték a beavatkozást, majd küldték tovább négyes ércserés műtétre Pécsre. Az ágyánál egy emberként tipródtunk, aggódva figyeltük a fejleményeket. Külön kért, ne menjünk a beavatkozást követő órákban, mert 18 óráig mozdulatlanul kell feküdnie, s ez épp elég teher. Nem tudtuk és nem is akartuk felfogni, hogy apánk a halállal néz farkasszemet, legfeljebb reméltük, hogy segítenek rajta. Így lett, mert – noha mindenki versenyt futott az idővel – az orvosok tudása, szakértelme, a beteg türelme az idővel és a szerencsével is találkozott. Mennyivel könnyebb lett volna akkor az élet, ha nem a fővárosba kell rohanni a pontos és megbízható diagnózisért! Ugyanez igaz Varga Lajos kollégánk esetében is, akinek még időben felfedezték azt a koszorúér-szűkületet, ami hátsó fali szívinfarktushoz vezetett volna.
A szívért szólnak a szavak, minden beteg és egészséges emberhez, aki egy kicsit odafigyel az egészségére. Szívből jövő történeteinkből nemcsak az aggódás csendül ki, de reményeink szerint azokra, így Jónás Nándorra is emlékezünk, akik élhetnének még. Szandra és családja szinte bizonyosan az elsők között állnak a jó ügy mellé, ahogyan tesszük azt mi is. A szív ügye a kisalföldesek ügye is – ez természetes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom