Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Szauna mindenkinek

A ma emberének - ha igazán egy jó szaunát szeretne - feltétlenül ismernie kell az alapvető építési irányelveket, szokásokat, és fontos, hogy a múlt ősi tapasztalataiból kiindulva, a múlt és a jelen közötti átmenet folyamatos legyen.

Egy régi finn mondás szerint, ha a szauna és az alkohol már nem segít a beteg valószínűleg meg fog halni. Mások a „szegény ember kórházának" hívják, vagy a templomhoz hasonlítják.

A szauna rendszerint egy forró fülkéből, egy tusolórészből és egy öltözőszobából áll. A tóparti és a kisebb beltéri szaunákban nem mindig
található tusoló. Jóllehet az ősi finn szauna a mosakodás helye is volt egyben, ma ezt a funkcióját már elvesztette. A modern kor emberének elsősorban

a teljes kikapcsolódás, a relaxáció optimális helye, ahol kitágulnak, majd ismételten összehúzódnak a bőr pólusai a váltakozó hideg-meleg levegő hatására, és méregtelenedik a szervezet a fokozott izzadás révén. Rohanó világunkban az egyre gyakoribb stresszhatások is kiküszöbölhetők vagy csökkenthetők a rendszeres szaunázás segítségével.

Egyedi tervezésűközösségi luxusszauna

 Szaunák régen és ma

A finn szauna közel kétezer éves múltra tekint vissza, bár az archeológusok körében még mindig nem tisztázott a kérdés, hogy kizárólag a mai finnek őseihez kapcsolható a szauna, vagy már az ő letelepedésük előtti korban is ismert volt a szaunázási szokás ebben a térségben. Finnországban a mai napig számos, több száz éves hagyományokat hordozó, füstös szauna található. Mi több, az ősi szaunákat külön múzeumokban tekinthetik meg az érdeklôdôk. Finn területen egyébként – eltérően a többi forró fürdőt alkalmazó népcsoporttól – a levegő páratartalmát változtatták úgy, hogy a forró kövekre vizet locsoltak. A szaunakultúra meghonosítóinak valójában a finnek tekinthetők, mivel csak náluk maradt fenn ennek az ősi hagyománya.

A nagy szaunagyártó finn cégek kínálatában tömörfa és ún. „szendvicspanel" - azaz szigetelt falú, előre gyártott szaunák is szerepelnek többféle méretben és kialakításban. A gyártási folyamat a megfelelő minőségű alapanyag (északi lucfenyő és „pine wood") kiválasztásával, speciális szárítókamrában történő szárításával kezdődik. A tömörfa vagy más néven gerendaszaunák oldalfalait csapolt gerendák alkotják, melyek hosszú gépsorokon keresztüljutva kapják meg végleges, csiszolt, sima felületüket és pontos méretüket. A gerendák falvastagsága általában: 38/45/60 mm, az elemek pontos csapolása a tökéletes illeszkedést biztosítja.

A fekpadok alapanyagául ma már szinte minden gyártó trópusi „abachi" (afrikai fehérfa) fát használ, mert az teljesen csomómentes, ezért nem éget, könnyű tisztán tartani és szép felületű. Házilagos kivitelezéssel mindenki néhány óra alatt összeállíthatja saját szaunáját. Legelőször tervezzük meg, hogy a szauna a ház - vagy lakás - melyik részébe kerüljön! A szaunát optimális a vizesblokk részeként, vagy annak közelébe telepíteni.

Tervezéskor a következő alapelveket kell betartani:

A kályha mindig az ajtó mellett jobbra vagy balra helyezkedjen el!
A bemenő levegő nyílását mindig a kályha alatt kell kialakítani (50-100 cm2).
A következő levegőnyílást a bemenő nyíláshoz képest a kabin lehető legtávolabbi, átellenes pontján kell kialakítani.
Az ajtónak mindig kifelé kell nyílnia!
Célszerű mindig a hosszabbik oldallal párhuzamosan tervezni a fekpadokat.
A szaunázás elsősorban az egészségmegőrzés eszköze lehet - nem helyettesítve, de kiegészítve az egészséges testmozgást, a sportolást, az egészséges étkezési szokásokat és a dohányzás teljes mellőzését.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amsterdami biciklik

Nyáron úszni, télen korcsolyázni, és amikor csak lehet: biciklizni. Tovább olvasom