Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Száraz levegő ellen: párologtassunk!

Különösen a panellakásokban - de nem csak ott -  komoly probléma, hogy túlságosan száraz a lakás levegője, ami a téli, fűtési szezonban fokozottan érvényes.  Nem csoda, hogy köhögünk, légutaink hamar kiszáradnak. A megoldás elektromos párologtató beszerzése, vagy akár egy radiátoron tartott nagyobb felületű vizesedény, nedves törölköző lehet.

Miért fontos párologtatnunk?

A száraz levegőjű lakásban légutaink hamar kiszáradnak
Testünk hőegyensúlya a lakásban akkor a legkedvezőbb, a páratartalom optimális. Tapasztaljuk, hogy télen, a fűtött szobában igen száraz a levegő. Miért? Az ok a levegő fizikájában keresendő. A hideg levegő igen kevés nedvesség befogadására képes, hamar telítődik. A levegő hőmérsékletét növelve emelkedik a nedvességbefogadó képessége is, így érthető, ha a téli, kevés nedvességet tartalmazó hideg levegőt szobánkban felmelegítjük, a páratartalom igen lecsökkenhet, légutaink a száraz levegőben kiszáradnak, komfortérzetünk csökken. A tartósan száraz levegő nemcsak egészségünknek, hanem fabútorainknak, ruházatunknak, növényeinknek sem tesz jót.

Nem csoda, ha köhögni kezdünk
Fűtött lakásban, 21 oC környezeti hőmérséklet mellett a 45-55 % relatív páratartalom az optimális. (A relatív, viszonylagos páratartalom mérőszáma azt jelenti, hogy az adott hőmérsékleten a levegőn ténylegesen jelenlévő páramennyiséget viszonyítjuk ahhoz a legnagyobb páramennyiséghez, amely ugyanezen a hőmérsékleten telítené a levegőt.) A hőmérséklet és a páratartalom optimális értéken tartásával lényegében fűtési energiát is megtakaríthatunk. Ha például 21 fok hőmérsékletű szobánkban fázunk, mielőtt a fűtőtest szabályzóját feljebb tekerjük, próbáljuk a páratartalmat növelni, hőérzetünk biztosan javulni fog.

Mit kell a párásító készülék kiválasztása során figyelembe venni?

- Milyen módszerrel párásít? Valamilyen hideg eljárással (párologtatással vagy porlasztással) vagy meleg elgőzölögtetéssel?
- Mennyi vizet képes tényleges pára formájában kijuttatni a levegőbe? A mi éghajlatunkon s épületeink állaga mellett legalább 3,8 g/m3/óra párakibocsátás kell.
- Mekkora a víztartálya, milyen gyakran kell utántölteni?
- Van-e benne vízlágyító, esetleg csírátlanító?
- A párologtató szűrő eldobandó vagy tisztítható-e, vagyis mibe kerül a készülék üzemeltetése?

A párásitók elhelyezésénél gondolni kell arra, hogy a párának egyenletesen el kell keverednie a szobában, a legjobb hely ezért a fűtőtestek környéke vagy a szoba közepe. Nem árt egy páratartalommérő (higrométer) sem, a készülék működésének ellenőrzésére, különösen az önszabályozót nélkülöző tipusoknál.


Milyen párologtatók vannak?  

A hideg párásítók a szobahőmérsékletnél 2-5 fokkal hidegebb párát állitanak elő. Ezek egyik csoportját alkotják a vizporlasztással működő készülékek. A legegyszerűbb, durva cseppekre porlasztó mechanikus típusok (pl. a jól ismert Hydromat) kis mértékben tudják csak emelni a páratartalmat, mivel túl nag vízcseppeket állitanak elő, és azok nem tudnak tökéletesen elpárologni még a földet érés előtt. Kellemesebben használhatók az ultrahangal porlasztó készülékek, amelyek egészen mikroszkopikus cseppekre porlasztják a vizet.

A hideg párásítók másik nagy családját alkotják a légventilációs típusok. Ezek állandóan nedvesítenek egy nagy felületű szűrőbetétet, és a szoba levegőjét egy ventilátorral ezen szívják át, így fokozott párolgást idéznek elő; ez hőelvonó hatása miatt hűt is egy kicsit. Ezzel a módszerrel igen komoly vizmennyiség (0,3-2,5 l/óra) párologtatható el, és nagy méretű lakások, irodák, közintézmények páratartalma is helyreállitható. Az is nagy előnye ennek amegoldásnak, hogy - megfelelő méretezés esetén, minden elektronika nélkül - magától beszabályozza a szoba páratartalmát a kívánatos (45-60 százalékos) relatív páratartalom közötti tartományba. Ezek a készülékek kevés áramot fogyasztanak (8-95 W óránként), jó minőségű motorjaik miatt elég csendesek, és a szűrőbetét minőségétől függő mértékben tisztítják-szűrik is a levegőt.

A belevaló

A párásítókba a gyártók közönséges, tiszta ivóviz használatát javasolják. Természetesen a desztillált víz használatával elkerülhető lenne a vízkövesedés, de erre csak a patikai (vegytiszta) desztillált víz alkalmas, ez pedig elég drága (kb. 30-50 Ft/l), és - vigyázat! - ebben sokkal gyorsabban elszaporodnak a mikroorganizmusok, mint a klórozott csapvízben! A benzinkutaknál árult, ioncserélt viz tartalmazhat emberre káros szennyezőanyagokat, ezért nem használható. A párásitók vizébe általában semmilyen adalék vagy illatosító nem tehető (kivéve a gyárilag ajánlottat), mert ez tönkreteheti a szűrő-porlasztó-párologtató rendszert. Az elektródás párásítók vizébe tett konyhasó például elektromos zárlatot okozhat, mert nagy mértékben megnöveli a víz elektromos vezetőképességét.

A legjobb hely

Szinte mindenkinek ajánlható, hogy párásító készüléket, vagy legalább, azt helyettesítendő, valamilyen kezdetleges légnedvességet fokozó megoldást használjon lakásában a téli hónapokban. Jobb híján a radiátorra terített nedves törülköző is megteszi, s kaphatók radiátorra akasztható, vízzel tölthető, esztétikus kis tartályok is. 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérett-e a helyzet a munkahelyváltoztatásra?

Új év, új fogadalmak. Itt az ideje, hogy elgondolkodjon azon, megfelelő munkahelyen dolgozik-e? Most… Tovább olvasom